StoryEditorOCM

sjajna linijaDizajnerski primjerak za iskorak iz klase: testirali smo Ranieri Next 285 LX s gomilom dodatne opreme

Piše Gordan Jelavić
22. kolovoza 2023. - 10:10

Sundeck modeli jedna su od niša u kojima su talijanski brodograditelji spojili mediteranski način boravka na moru s potrebom za ugradnju praktične kabine. U početku je to bilo samo mjesto za sigurno odlaganje stvari da bi s vremenom evoluiralo u vrlo iskoristiv prostor za ugodan višednevni boravak. Kako je kroz godine sunčanje postalo prilično opasan sport tako se sve više pažnje poklanja sve većim tendama i zaštiti od ultraljubičastih zraka, no koncept je ostao isti.

Ranieri je u toj kategoriji vrlo priznat, od popularnog Shadowa 19 gdje je sve stalo na pet i pol metara pa do impresivnog 12-metarskog Nexta, uspjeli su zadržati visoku dozu prepoznatljivosti. Brod na testu Next 285 LX je sredina njihove ponude i dobra mjera za četveročlanu obitelj. Na trupu od osam metara (8,80 preko svega) stalo je sve što treba za tjednu đitu i to u velikom stilu jer estetski ovaj model spada među najatraktivnije u klasi.

Duga crna linija na trupu koja objedinjuje tri okrugla prozora vizualno smanjuje visinu i ostavlja snažan dojam na promatrača. Smeđe-zlatna boja sama po sebi označava prestiž i samo podiže taj dojam odlično se uklapajući s presvlakama i podnim oblogama. Vrlo su efektni kvadratni presjeci inoks ograde čime se jasno daje do znanja modernost pristupa oblikovanju. Krasan detalj su i šesterokutni nosači ograde s utisnutim slovom R kao znakom aristokratske pripadnosti.

image

Par Yamaha nosi sve pred sobom
 

Saša Burić/Cropix

Deset putnika

Treba naglasiti da je u pitanju brod s punim paketom dodatne opreme pa zato izgleda posebno skockano. Da odmah riješimo i taj dio, cijena standardno opremljenog broda bez poreza i motora je 105,400 eura, a testirani je s najvećim dopuštenim Yamahama 300 i opremom vidljivom na fotografijama 192,469 eura plus PDV. Isplativost takve investicije najviše ovisi o broju dana koji će brod provesti u akciji, a kako smo i naveli mogućnosti su zaista velike.

Brod je registriran za 10 osoba u kategoriji B, što znači međunarodnu plovidbu do 20 milja od obale, a nosi 520 litara goriva i ima cruising domet od 170 milja. Za jadranske parametre sasvim dovoljno. Svaki od putnika moći će pronaći svoje mjesto zahvaljujući sklopljenim bočnim klupama. I to ne bilo kakvima, već kožom presvučenim fetama na izvrsnom mehanizmu koji ih jednim potezom ruke izvlači iz bokova. Nakon niza sličnih improviziranih rješenja na koje smo nailazili ovi spadaju među najbolje. Uz to i izgledaju šminkerski kao dizajnerska putna torba.

S oba boka spuštena i hidrauličkim stolićem reguliranim dugmetom na upravljačkoj konzoli, lako se dobije ravna ploha za sunčanje. Kad je stol podignut oko njega komotno sjedi pet osoba. Uz udoban donji dio svi imaju i kožni naslon da komfor bude potpun.

Iako gledaju skiperu u leđa to je ujedno i pogled prema kuhinjskom bloku s plinskim kuhalom i sudoperom. U podnožju je slobodan prostor za plinsku bocu i posuđe dok je hladnjak sa skiperske strane. Skiperska klupa je formata za troje iako se donji dio preklapa iz dva dijela. Naslon je također zajednički i nakošen prema rubovima što za sjedenje u kutovima nije idealno.

Cijeli prostor je natkriven biminijem na neuobičajeno dvostrukoj konstrukciji roll-bara tako da je bez trzavica izdržao i testiranje preko 40 čvorova. Crno platno inače nije favorit, no u ovoj kombinaciji izgleda izvrsno.

image

Konzola je nakrcana elektronikom

Saša Burić/Cropix

Upravljački prostor je nakrcan svim prekidačima, palicama i ekranima za potpunu kontrolu nad svakim procesom. Uz novu generaciju Yamahinih komandi ide i joystick za zabavno pristajanje i u najuže marine.

Oko cijele konzole je razvučen rukohvat i pod njim tamni vjetrobran. Kroz čvrsta klizna vrata se ulazi u potpalublje i dobiva potpuna slika o Ranieriju. Interijer je potpuno tapeciran i bogat drvom tako da će razoružati sve sundeck skeptike i kritičare. Od masivnih stepenica do materijala presvlaka, sve je na vrlo visokoj razini. Prednji ležaj za dvoje može imati i stol u sredini, a favorit je vrlo lijep krmeni ležaj s puno polica uokolo. Kupaonski dio je također decentno uređen s velikim ogledalom na unutrašnjoj strani vratnice. Ovo je doista prostor koji je teško bilo zamisliti gledajući brod izvana.

OSOBNA KARTA

Dužina 8,8 m

Širina 2,85 m
Gaz 0,8 m
Težina 3000 kg

Spremnik goriva 520 l

Spremnik vode 130 l

Kategorija B/10 C/12
Max. motor 600 KS
Brodograditelj Ranieri International, Italija
Zastupnik Motonautika, Slovenija
Cijena bez PDV-a 192,469 eura

Strukturno je to izazov za projektante, ali poželjeli smo da su umjesto malih okruglih prozorčića još veće površine u staklu što bi sigurno dodatno podiglo dojam. Svakako je u interijeru napravljen dobar posao.

Sidro kroz trup

Vrijedi pohvaliti i pramčano sunčalište s naslonom ispod vjetrobranskog stakla. Svaki centimetar plohe je prekriven tako da se, uz sigurnost rukohvata i ograde, tu doista može opustiti. Sidro je provučeno kroz trup i nikome ne smeta, a podest za skakanje je zgodno obložen mekanom Seadek sintetičkom tikovinom kao i ostatak broda.

U mirovanju se Ranieri pokazao kao pravi komforni apartman, a kakav je u plovidbi provjerili smo s parom najsnažnijih dostupnih motora. S Yamahom nikad nema nepoznanica, pogotovo kad je zastupnik brodice ujedno i serviser motora. Sve je bilo glatko uštimano pa je bio užitak stisnuti gas.

Prije dvije godine smo na sajmu u Genovi imali priliku nakratko isprobati brod sa slabijim motorima Mercury 250. U pitanju su bili V8 motori zapremnine 4600 kubika, tako da V6 Yamaha od 4200 kubika na ovome primjerku značajnije ne odstupa po performansama. Ključ je kao i uvijek u okretnom momentu i odabiru propela. Mi smo u Portorožu dostigli 5300 okretaja što je ispod maksimalnih tvorničkih mogućnosti no svejedno više nego dovoljno da bismo ušli u zonu od četrdesetak čvorova gdje se razina goriva iracionalno smanjuje. Umjesto pet litara po milji svi će se složiti da je puno mudrije trošiti tri i uživati u krstarenju brzinom od 25 čvorova.

Usisni kanali

Na tri tone teškome gliseru najviše impresionira osjećaj kontrole, čak i u ovom paketu s maksimalnom snagom. Iako je zbog stajaće visine u interijeru cijeli kokpit podignut to se nije odrazilo na stabilnost. Talijanski brodograditelji tvrde da je razlog dobrih rezultata njihov patentirani Air Step trup s dvije stepenice. Na ovome modelu je ugrađena arhitektura povećanih usisnih kanala druge generacije najbolje vidljiva dok je brod na kopnu. Uzdužna rebra s poprečnim zubima noćna su mora za svakoga tko je ikada brusio tvrdi intonak, ali u Ranieriju su nakon svojih pozitivnih iskustava to rješenje primijenili čak i na manjim modelima gdje su razlike minimalne. Po njihovu mišljenju najveće blagodati ostvarene su u stabilnosti na valovitom moru i nižoj potrošnji. U to smo se uvjerili u dva navrata, po genovskim valovima i savudrijskoj bonaci.

Dok smo jurili tim nevelikim dijelom slovenskog teritorijalnog mora čak smo imali i bliski susret s policijom. Srećom, svi dokumenti su u pregledu bili uredni i nismo ugrožavali druga plovila u zabranjenom obalnom pojasu, ali kad imate ovakvu ergelu na krmi treba biti posebno pažljiv.

KONAČNA OCJENA

DOBRO

Dizajn

Dodatna oprema

Mehanizam klupa

LOŠE

Skiperski naslon

image

Test broda RANIERI NEXT 285 LX
 

Saša Burić/Cropix
image

Par Yamaha nosi sve pred sobom
 

Saša Burić/Cropix
image

Klupe se spajaju u sunčalište

Saša Burić/Cropix
image

Sjedala imaju preklopni dio

Saša Burić/Cropix
image

Ograda je stilski dizajnirana

Saša Burić/Cropix
image

Kožne klupe odlično izgledaju

Saša Burić/Cropix
image

Mehanizam je čvrst i pouzdan

Saša Burić/Cropix
image

Masivni nosači roll-bara

Saša Burić/Cropix
image

Kuhinjski blok

Saša Burić/Cropix
image

Crni bimini se slaže s prozorom na trupu

Saša Burić/Cropix
image

Čiste podvodne linije

Saša Burić/Cropix
image

Dva sunčališta su veliki adut

Saša Burić/Cropix
image

I oslonac za noge je presvučen

Saša Burić/Cropix
image

Konzola je nakrcana elektronikom

Saša Burić/Cropix
image

Praktično gazište na vrhu ograde

Saša Burić/Cropix
image

Sve je spremno za ljetovanje

Saša Burić/Cropix
image

I bokovi i strop su tapecirani

Saša Burić/Cropix
image

Udoban krevet za dvoje

Saša Burić/Cropix
image

Ogledalo je na vratima kupatila

Saša Burić/Cropix
image

Drugi ležaj u krmi

Saša Burić/Cropix
29. travanj 2024 12:43