stdClass Object ( [id] => 1125750 [title] => Što se zbiva s brzim brodovima na Jadranu? Taj dio hrvatskoga brodarstva godinama je u medijskoj tišini, ali detalje zna naš suradnik Marijan Žuvić [alias] => sto-se-zbiva-s-brzim-brodovima-na-jadranu-taj-dio-hrvatskoga-brodarstva-godinama-je-u-medijskoj-tisini-ali-detalje-zna-nas-suradnik-marijan-zuvic [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čudi me da se ništa ne piše o zanimljivim zbivanjima s brzim brodovima na Jadranu! Eto, nedavno je krenula svakodnevna brzobrodska linija između Dubrovnika i Lastova s novim brodom Anastazija, iz Šibenika za Žirje plovi novi brod Mali princ, pojavio se i novi brodar TP Line iz Zadra... Pa valjda sve to zaslužuje da se predstavi u Otvorenom moru!

Težak udarac

Stari kapetan, naš vjerni čitatelj barba Šime, nije jedini koga zanima što se zbiva s brzim brodovima na Jadranu. Taj dio hrvatskoga brodarstva uistinu je već godinama u potpunoj medijskoj tišini, pa je razumljiva i znatiželja ljudi s mora i od mora kad su u pitanju dvotrupci, njihove rute i sudbine. Razumljivo je, da kao i toliko puta prije, odgovori stižu na našim stranicama.

Moramo početi s ocjenom koja sigurno nije u skladu s očekivanjima staroga morskoga vuka: u svijetu jadranskih brzih brodova ne događa se ništa bitno novo! Od jeseni 2019. samo su malo promiješane iste karte, neki su brodovi i brodari dobili nova imena, uvedena je još jedna državna brzobrodska linija za otoke. U gotovo dvije godine Jadranom je zaplovio jedan jedini novi brzi brod, zadarski Mali princ. I sada čeka da mu se pridruži lijepa princeza, ali od nje ni glasa.

---

image
Novo ime za novu liniju – zadarska Anastazija
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

I to nije ono najgore! Vlasnici brzih brodova na komercijalnim linijama doživjeli su u 2020. godini tako težak udarac da će trebati vremena da se oporave. Pod uvjetom da svijet stane na kraj pandemiji korona virusa, prvi ozbiljni znaci oporavka mogli bi se osjetiti tek 2022. godine.

Jer, iza nas je već prva polovica 2021., a brzi se brodovi nisu vratili na rute iz ljeta Gospodnjega 2019.! Što će biti dalje, nitko se ne žuri prognozirati.

Četiri prinove iz 2019.

Svi su još pod dojmom lanjskoga potpunoga kraha prometa na sezonskim brzobrodskim linijama ili, kako se službeno nazivaju, linijama bez obveze javne usluge. U okolnostima pandemije, ingropanih cima i punih mrtvih vezova nitko nije ništa drugo ni očekivao. No, ipak...

U 2019. godini, prema podatcima Agencije za obalni linijski pomorski promet u Splitu, održavano je deset sezonskih brzobrodskih linija, a ostvaren je promet od gotovo milijun putnika. A onda je došla crna 2020., održavane su samo četiri linije, a putnika je bilo manje od 140 tisuća.

Dugo će se pamtiti 2019. godina. Ne samo po milijunskome prometu na sezonskim linijama, nego po činjenici da su u flotu ušla četiri broda, od kojih dva izravno iz brodogradilišta, a jedan star manje od godinu dana.

---

image
Naranča obitelji Naranča
Siniša Aljinović
---

Pisali smo ne tako davno o uzletu kriljanske obitelji Tomić, oca Ivana i sina Luke, naših najvećih privatnih brodara. Upravo su njima te 2019. godine iz Španjolske stigle novogradnje Krilo Star i Krilo Lux, te dvotrupac Krilo. Brzobrodska se zajednica tada proširila za još jednoga člana, riječku tvrtku Adriatic Fast Ferries, iza koje stoji ne tako davni direktor Jadrolinije Alan Klanac.

Od poznate britanske kompanije Red Funnel kupljen je brzi brod Red Jet 3, izgrađen 1998. godine u Cowesu. Dotad je plovio na omiljenoj turističkoj ruti iz Southamptona do otoka Wighta. Početkom travnja 2019. dopremljen je brodom za teške terete u bokeljsku Zeleniku, a onda je sam otplovio u Punat. Tamo je uređen, dobio je ime Adriatic Express, ali je zadržao tradicionalnu crveno-bijelu boju Red Funnela. 1. lipnja uspostavio je liniju od Resnika preko Splita do Bola, te prugu Resnik-Bol-Stari Grad.

Bio je to povratak pola stoljeća unatrag, u doba kad su hidrokrilci, popularna krila, goste s aerodroma vozili izravno do hotela na otocima. U tri i pol mjeseca Adriatic Express je prevezao 40 tisuća putnika. Moramo naglasiti da je deset dana ranije, 25. svibnja, na liniji Resnik-Split, zaplovio dvotrupac tvrtke Catamaran Line iz Splita. I sve druge prinove iz 2019. dobile su posao na sezonskim linijama. I imale su ga preko glave!

---

image
Kao krila prije 50 godina – Adriatic Express u Resniku
 
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Došljak iz Singapura

I onda je došla 2020.! Sve je stalo, ali se ukazao Mali princ. Početkom ožujka iz Singapura je u Šibenik dopremljen Penguin 32, neveliki ali skladni dvotrupac. Izgrađen je u ljeto 2009. u brodogradilištu Cheoy Lee u Hong Kongu za singapursku tvrtku Penguin International.

Nakon uređivanja doplovio je u Zadar u bojama novoga vlasnika, tvrtke Miatrade i s novim imenom. Za razliku od prinova iz 2019., brod nije nabavljen za sezonske poslove, nego za cjelogodišnje državne brzobrodske linije. I tako je u kolovozu Mali princ zaplovio na pruzi Šibenik-Kaprije-Žirje. Tamo ga je na pučini snimio šibenski kapetan i brodoljubac Saša Jurat.

Na samome početku 2020. zbila se promjena koja će u konačnici dovesti do pojave zadarskoga dvotrupca Anastazija na liniji između Lastova i Dubrovnika. Sa scene se povukao svima znani Lenko Garbin, pionir privatnoga linijskog brodarstva na Jadranu, a njegova dubrovačka tvrtka G&V Line i popularni dvotrupac Nona Ana postali su – zadarski. Najveći hrvatski brodar, Tankerska plovidba, odlučio se okušati i u prijevozu putnika, te zajedno sa slovenskom Iskrom, kupuje Garbinovu tvrtku.

Tek koncem siječnj 2021. G&V Line mijenja ime u TP Line, a Slovenci više nisu suvlasnici. I tada Zadrani na velika vrata ulaze u svijet malih brodova. Od obitelji Tomić kupuju njihov, već četvrti, brod s imenom Krilo, daju mu ime zadarske zaštitnice svete Anastazije i uspješno se natječu za novu državnu brzobrodsku liniju 9808 Lastovo-Korčula-Dubrovnik.

Šarolika flota

Taj je brod izgrađen u ljeto 2018. u brodogradilištu Rodman Polyships u španjolskome gradiću Moana pod imenom Migjorn Jet za brodara s Kanarskih otoka. Još nije bio star ni godinu dana kada su ga Tomići kupili i doveli na Jadran. Hoće li doskora i Zadrani dovesti još koji brod teško je reći. U pomorskim se krugovima već dulje vremena spominje jedna njihova prinova, no žurbe nema, osobito nakon što je i 2021. morala biti otpisana kao godina mogućega velikoga oporavka.

A kakva je slika brzobrodske flote usred ljeta Gospodnjeg 2021? U upisnicima svih lučkih kapetanija na Jadranu nalazimo 29 brzih brodova kojima upravlja deset tvrtki. Šarolika je to flota koja je, uza sve prinove, izuzetno stara. Izračunali smo da ukupna starost naših brzih brodova 737 godine, pa je prosjek izrazito nepovoljnih 25,4 godina!

Najveću flotu dvotrupaca ima Jadrolinija, no s izuzetkom broda Vida, kupljenoga 2016. godine, i Jelene koja je u flotu uvrštena 2018., sve su to nama dobro znani dvotrupci. A to znači i stari. Adriana, Silba, Novalja, Dubravka, Judita i Karolina, koji su i danas temelj Jadrolinijine brze flote, stigli su između 1998. i 2005. godine, a građeni su od 1989. do 1992. U njihovu je društvu i starica Olea koja je upravo proslavila 40. rođendan. Sveukupno su dvotrupci Jadrolinije stari 236 godine ili prosječno vrlo visokih 26,3 ljeta.

---

image
Po krmi joj je 40 godina – Jadrolinijina nona Olea
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Toliko spominjana obitelj Tomić iz Krila Jesenica danas ima samo četiri broda prosječne mladosti od četiri godine. Tijekom 2021. prodali su Zadranima još novu Anastaziju, a susjedima iz Krila, obitelji Špira Naranče, već legendarni svemirski dvotrupac Krilo Jet, o kojemu smo toliko pisali. Sada se zove KSC Jaffa. Mnogima neobično, to je ime simpatična kombinacija inicijala njihove tvrtke Krilo Shipping Company i imena najpoznatijih naranača! A drugi brod obitelji Naranča, također kupljen od Tomića, zove se dakako – Naranča.

---

image
Naranča obitelji Naranča
Siniša Aljinović
---

Stara garda

U prva tri brodara ubraja se i tvrtka Miatrade zadarske obitelji Šarin. Uz Malog princa, oni imaju i velikoga princa, dvotrupac Princ Zadra, ali i Malu sirenu, nekadašnji Mediteran nekadašnjega Dalmacijaturista.

Dugi niz godina u vrhu brzobrodskoga prometa na Jadranu bila je tvrtka Split Tours, koja je 2008. postala Linijska nacionalna plovidba. I danas se tako zove, ali od prije četiri godine brodovima upravlja tvrtka Catamaran Line.

No, danas od cijele flote plovi samo jedan brod - Bišovo. Blizanac je to Jadrolinijinih sestara Novalje, Dubravke, Judite i Karoline, izgrađen u Singapuru 1991. godine.

Službeno se kao vlasništvo Linijske nacionalne plovidbe u upisniku još vodi dvotrupac Broč, no on je već dugo na suhome u Kaštelima u izuzetno lošemu stanju. Njegovi blizanci For i Komiza, imaju druge vlasnike, a i oni su izvan plovidbe.

Da nikoga ne preskočimo, kažimo na kraju da dva brza broda (Antonija i Melita) ima zadarska tvrtka G&V Line Iadera, a po jedan brod imaju šibenski Montana Line (Paula) i porečki Kompas (Prince of Venice).

---

image
Bišovo u Zadru
Marinko Radulić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BRODOVI I SUDBINE 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-16 10:36:35 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-13 09:19:00 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-09-13 09:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 54 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18210212.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18210206.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18210208.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18210210.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18210214.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18210216.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Jurat","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a","Marinko Raduli\u0107","Sini\u0161a Aljinovi\u0107","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Jedan, ali vrijedan \u2013 Mali princ<\/em> na pu\u010dini","Kao krila prije 50 godina \u2013 Adriatic Express<\/em> u Resniku
\n\u00a0","Novo ime za novu liniju \u2013 zadarska Anastazija<\/em>","Bi\u0161ovo <\/em>u Zadru","Naran\u010da\u00a0<\/em>obitelji Naran\u010da","Po krmi joj je 40 godina \u2013 Jadrolinijina <\/em>nona Olea<\/em>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x886","hd_18210212_1920.jpg":"1920x1080","k_18210212_1280.jpg":"1280x1280","k_18210212_1024.jpg":"1024x1024","k_18210212_640.jpg":"640x640","k_18210212_480.jpg":"480x480","k_18210212_340.jpg":"340x340","k_18210212_220.jpg":"220x220","o_18210212_1280.jpg":"1280x590","o_18210212_1024.jpg":"1024x472","o_18210212_640.jpg":"640x295","o_18210212_480.jpg":"480x221","o_18210212_340.jpg":"340x156","o_18210212_220.jpg":"220x101","h_18210212_1280.jpg":"1280x854","h_18210212_1024.jpg":"1024x683","h_18210212_640.jpg":"640x427","h_18210212_480.jpg":"480x320","h_18210212_340.jpg":"340x227","h_18210212_220.jpg":"220x147","pp_18210212_1280.jpg":"1006x1280","pp_18210212_1024.jpg":"805x1024","pp_18210212_640.jpg":"503x640","pp_18210212_480.jpg":"377x480","pp_18210212_340.jpg":"267x340","pp_18210212_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1209","hd_18210206_1920.jpg":"1920x1080","k_18210206_1280.jpg":"1280x1280","k_18210206_1024.jpg":"1024x1024","k_18210206_640.jpg":"640x640","k_18210206_480.jpg":"480x480","k_18210206_340.jpg":"340x340","k_18210206_220.jpg":"220x220","o_18210206_1280.jpg":"1280x806","o_18210206_1024.jpg":"1024x644","o_18210206_640.jpg":"640x403","o_18210206_480.jpg":"480x302","o_18210206_340.jpg":"340x214","o_18210206_220.jpg":"220x138","h_18210206_1280.jpg":"1280x854","h_18210206_1024.jpg":"1024x683","h_18210206_640.jpg":"640x427","h_18210206_480.jpg":"480x320","h_18210206_340.jpg":"340x227","h_18210206_220.jpg":"220x147","pp_18210206_1280.jpg":"1006x1280","pp_18210206_1024.jpg":"805x1024","pp_18210206_640.jpg":"503x640","pp_18210206_480.jpg":"377x480","pp_18210206_340.jpg":"267x340","pp_18210206_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1077","hd_18210208_1920.jpg":"1920x1080","k_18210208_1280.jpg":"1280x1280","k_18210208_1024.jpg":"1024x1024","k_18210208_640.jpg":"640x640","k_18210208_480.jpg":"480x480","k_18210208_340.jpg":"340x340","k_18210208_220.jpg":"220x220","o_18210208_1280.jpg":"1280x718","o_18210208_1024.jpg":"1024x574","o_18210208_640.jpg":"640x359","o_18210208_480.jpg":"480x269","o_18210208_340.jpg":"340x190","o_18210208_220.jpg":"220x123","h_18210208_1280.jpg":"1280x854","h_18210208_1024.jpg":"1024x683","h_18210208_640.jpg":"640x427","h_18210208_480.jpg":"480x320","h_18210208_340.jpg":"340x227","h_18210208_220.jpg":"220x147","pp_18210208_1280.jpg":"1006x1280","pp_18210208_1024.jpg":"805x1024","pp_18210208_640.jpg":"503x640","pp_18210208_480.jpg":"377x480","pp_18210208_340.jpg":"267x340","pp_18210208_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","hd_18210210_1920.jpg":"1920x1080","k_18210210_1280.jpg":"1280x1280","k_18210210_1024.jpg":"1024x1024","k_18210210_640.jpg":"640x640","k_18210210_480.jpg":"480x480","k_18210210_340.jpg":"340x340","k_18210210_220.jpg":"220x220","o_18210210_1280.jpg":"1280x1918","o_18210210_1024.jpg":"1024x1534","o_18210210_640.jpg":"640x959","o_18210210_480.jpg":"480x719","o_18210210_340.jpg":"340x509","o_18210210_220.jpg":"220x329","h_18210210_1280.jpg":"1280x854","h_18210210_1024.jpg":"1024x683","h_18210210_640.jpg":"640x427","h_18210210_480.jpg":"480x320","h_18210210_340.jpg":"340x227","h_18210210_220.jpg":"220x147","pp_18210210_1280.jpg":"1006x1280","pp_18210210_1024.jpg":"805x1024","pp_18210210_640.jpg":"503x640","pp_18210210_480.jpg":"377x480","pp_18210210_340.jpg":"267x340","pp_18210210_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x989","hd_18210214_1920.jpg":"1920x1080","k_18210214_1280.jpg":"1280x1280","k_18210214_1024.jpg":"1024x1024","k_18210214_640.jpg":"640x640","k_18210214_480.jpg":"480x480","k_18210214_340.jpg":"340x340","k_18210214_220.jpg":"220x220","o_18210214_1280.jpg":"1280x659","o_18210214_1024.jpg":"1024x527","o_18210214_640.jpg":"640x329","o_18210214_480.jpg":"480x247","o_18210214_340.jpg":"340x175","o_18210214_220.jpg":"220x113","h_18210214_1280.jpg":"1280x854","h_18210214_1024.jpg":"1024x683","h_18210214_640.jpg":"640x427","h_18210214_480.jpg":"480x320","h_18210214_340.jpg":"340x227","h_18210214_220.jpg":"220x147","pp_18210214_1280.jpg":"1006x1280","pp_18210214_1024.jpg":"805x1024","pp_18210214_640.jpg":"503x640","pp_18210214_480.jpg":"377x480","pp_18210214_340.jpg":"267x340","pp_18210214_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_18210216_1920.jpg":"1920x1080","k_18210216_1280.jpg":"1280x1280","k_18210216_1024.jpg":"1024x1024","k_18210216_640.jpg":"640x640","k_18210216_480.jpg":"480x480","k_18210216_340.jpg":"340x340","k_18210216_220.jpg":"220x220","o_18210216_1280.jpg":"1280x960","o_18210216_1024.jpg":"1024x768","o_18210216_640.jpg":"640x480","o_18210216_480.jpg":"480x360","o_18210216_340.jpg":"340x255","o_18210216_220.jpg":"220x165","h_18210216_1280.jpg":"1280x854","h_18210216_1024.jpg":"1024x683","h_18210216_640.jpg":"640x427","h_18210216_480.jpg":"480x320","h_18210216_340.jpg":"340x227","h_18210216_220.jpg":"220x147","pp_18210216_1280.jpg":"1006x1280","pp_18210216_1024.jpg":"805x1024","pp_18210216_640.jpg":"503x640","pp_18210216_480.jpg":"377x480","pp_18210216_340.jpg":"267x340","pp_18210216_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8111707 Threads: 3 Questions: 1609810627 Slow queries: 4928744 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112779799 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/sto-se-zbiva-s-brzim-brodovima-na-jadranu-taj-dio-hrvatskoga-brodarstva-godinama-je-u-medijskoj-tisini-ali-detalje-zna-nas-suradnik-marijan-zuvic-1125750 [printLink] => /om/nautika/sto-se-zbiva-s-brzim-brodovima-na-jadranu-taj-dio-hrvatskoga-brodarstva-godinama-je-u-medijskoj-tisini-ali-detalje-zna-nas-suradnik-marijan-zuvic-1125750?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što se zbiva s brzim brodovima na Jadranu? Taj dio hrvatskoga brodarstva godinama je u medijskoj tišini, ali detalje zna naš suradnik Marijan Žuvić [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18210212.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Jurat [mainImageDesc] => Jedan, ali vrijedan – Mali princ na pučini [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18210212.jpg [title] => Jedan, ali vrijedan – Mali princ na pučini Saša Jurat ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18210206.jpg [title] => Kao krila prije 50 godina – Adriatic Express u Resniku
 
Privatni arhiv Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18210208.jpg [title] => Novo ime za novu liniju – zadarska Anastazija Privatni arhiv Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18210210.jpg [title] => Bišovo u Zadru Marinko Radulić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18210214.jpg [title] => Naranča obitelji Naranča Siniša Aljinović ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18210216.jpg [title] => Po krmi joj je 40 godina – Jadrolinijina nona Olea Privatni arhiv Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čudi me da se ništa ne piše o zanimljivim zbivanjima s brzim brodovima na Jadranu! Eto, nedavno je krenula svakodnevna brzobrodska linija između Dubrovnika i Lastova s novim brodom Anastazija, iz Šibenika za Žirje plovi novi brod Mali princ, pojavio se i novi brodar TP Line iz Zadra... Pa valjda sve to zaslužuje da se predstavi u Otvorenom moru!

Težak udarac

Stari kapetan, naš vjerni čitatelj barba Šime, nije jedini koga zanima što se zbiva s brzim brodovima na Jadranu. Taj dio hrvatskoga brodarstva uistinu je već godinama u potpunoj medijskoj tišini, pa je razumljiva i znatiželja ljudi s mora i od mora kad su u pitanju dvotrupci, njihove rute i sudbine. Razumljivo je, da kao i toliko puta prije, odgovori stižu na našim stranicama.

Moramo početi s ocjenom koja sigurno nije u skladu s očekivanjima staroga morskoga vuka: u svijetu jadranskih brzih brodova ne događa se ništa bitno novo! Od jeseni 2019. samo su malo promiješane iste karte, neki su brodovi i brodari dobili nova imena, uvedena je još jedna državna brzobrodska linija za otoke. U gotovo dvije godine Jadranom je zaplovio jedan jedini novi brzi brod, zadarski Mali princ. I sada čeka da mu se pridruži lijepa princeza, ali od nje ni glasa.

---

image
Novo ime za novu liniju – zadarska Anastazija
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

I to nije ono najgore! Vlasnici brzih brodova na komercijalnim linijama doživjeli su u 2020. godini tako težak udarac da će trebati vremena da se oporave. Pod uvjetom da svijet stane na kraj pandemiji korona virusa, prvi ozbiljni znaci oporavka mogli bi se osjetiti tek 2022. godine.

Jer, iza nas je već prva polovica 2021., a brzi se brodovi nisu vratili na rute iz ljeta Gospodnjega 2019.! Što će biti dalje, nitko se ne žuri prognozirati.

Četiri prinove iz 2019.

Svi su još pod dojmom lanjskoga potpunoga kraha prometa na sezonskim brzobrodskim linijama ili, kako se službeno nazivaju, linijama bez obveze javne usluge. U okolnostima pandemije, ingropanih cima i punih mrtvih vezova nitko nije ništa drugo ni očekivao. No, ipak...

U 2019. godini, prema podatcima Agencije za obalni linijski pomorski promet u Splitu, održavano je deset sezonskih brzobrodskih linija, a ostvaren je promet od gotovo milijun putnika. A onda je došla crna 2020., održavane su samo četiri linije, a putnika je bilo manje od 140 tisuća.

Dugo će se pamtiti 2019. godina. Ne samo po milijunskome prometu na sezonskim linijama, nego po činjenici da su u flotu ušla četiri broda, od kojih dva izravno iz brodogradilišta, a jedan star manje od godinu dana.

---

image
Naranča obitelji Naranča
Siniša Aljinović
---

Pisali smo ne tako davno o uzletu kriljanske obitelji Tomić, oca Ivana i sina Luke, naših najvećih privatnih brodara. Upravo su njima te 2019. godine iz Španjolske stigle novogradnje Krilo Star i Krilo Lux, te dvotrupac Krilo. Brzobrodska se zajednica tada proširila za još jednoga člana, riječku tvrtku Adriatic Fast Ferries, iza koje stoji ne tako davni direktor Jadrolinije Alan Klanac.

Od poznate britanske kompanije Red Funnel kupljen je brzi brod Red Jet 3, izgrađen 1998. godine u Cowesu. Dotad je plovio na omiljenoj turističkoj ruti iz Southamptona do otoka Wighta. Početkom travnja 2019. dopremljen je brodom za teške terete u bokeljsku Zeleniku, a onda je sam otplovio u Punat. Tamo je uređen, dobio je ime Adriatic Express, ali je zadržao tradicionalnu crveno-bijelu boju Red Funnela. 1. lipnja uspostavio je liniju od Resnika preko Splita do Bola, te prugu Resnik-Bol-Stari Grad.

Bio je to povratak pola stoljeća unatrag, u doba kad su hidrokrilci, popularna krila, goste s aerodroma vozili izravno do hotela na otocima. U tri i pol mjeseca Adriatic Express je prevezao 40 tisuća putnika. Moramo naglasiti da je deset dana ranije, 25. svibnja, na liniji Resnik-Split, zaplovio dvotrupac tvrtke Catamaran Line iz Splita. I sve druge prinove iz 2019. dobile su posao na sezonskim linijama. I imale su ga preko glave!

---

image
Kao krila prije 50 godina – Adriatic Express u Resniku
 
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Došljak iz Singapura

I onda je došla 2020.! Sve je stalo, ali se ukazao Mali princ. Početkom ožujka iz Singapura je u Šibenik dopremljen Penguin 32, neveliki ali skladni dvotrupac. Izgrađen je u ljeto 2009. u brodogradilištu Cheoy Lee u Hong Kongu za singapursku tvrtku Penguin International.

Nakon uređivanja doplovio je u Zadar u bojama novoga vlasnika, tvrtke Miatrade i s novim imenom. Za razliku od prinova iz 2019., brod nije nabavljen za sezonske poslove, nego za cjelogodišnje državne brzobrodske linije. I tako je u kolovozu Mali princ zaplovio na pruzi Šibenik-Kaprije-Žirje. Tamo ga je na pučini snimio šibenski kapetan i brodoljubac Saša Jurat.

Na samome početku 2020. zbila se promjena koja će u konačnici dovesti do pojave zadarskoga dvotrupca Anastazija na liniji između Lastova i Dubrovnika. Sa scene se povukao svima znani Lenko Garbin, pionir privatnoga linijskog brodarstva na Jadranu, a njegova dubrovačka tvrtka G&V Line i popularni dvotrupac Nona Ana postali su – zadarski. Najveći hrvatski brodar, Tankerska plovidba, odlučio se okušati i u prijevozu putnika, te zajedno sa slovenskom Iskrom, kupuje Garbinovu tvrtku.

Tek koncem siječnj 2021. G&V Line mijenja ime u TP Line, a Slovenci više nisu suvlasnici. I tada Zadrani na velika vrata ulaze u svijet malih brodova. Od obitelji Tomić kupuju njihov, već četvrti, brod s imenom Krilo, daju mu ime zadarske zaštitnice svete Anastazije i uspješno se natječu za novu državnu brzobrodsku liniju 9808 Lastovo-Korčula-Dubrovnik.

Šarolika flota

Taj je brod izgrađen u ljeto 2018. u brodogradilištu Rodman Polyships u španjolskome gradiću Moana pod imenom Migjorn Jet za brodara s Kanarskih otoka. Još nije bio star ni godinu dana kada su ga Tomići kupili i doveli na Jadran. Hoće li doskora i Zadrani dovesti još koji brod teško je reći. U pomorskim se krugovima već dulje vremena spominje jedna njihova prinova, no žurbe nema, osobito nakon što je i 2021. morala biti otpisana kao godina mogućega velikoga oporavka.

A kakva je slika brzobrodske flote usred ljeta Gospodnjeg 2021? U upisnicima svih lučkih kapetanija na Jadranu nalazimo 29 brzih brodova kojima upravlja deset tvrtki. Šarolika je to flota koja je, uza sve prinove, izuzetno stara. Izračunali smo da ukupna starost naših brzih brodova 737 godine, pa je prosjek izrazito nepovoljnih 25,4 godina!

Najveću flotu dvotrupaca ima Jadrolinija, no s izuzetkom broda Vida, kupljenoga 2016. godine, i Jelene koja je u flotu uvrštena 2018., sve su to nama dobro znani dvotrupci. A to znači i stari. Adriana, Silba, Novalja, Dubravka, Judita i Karolina, koji su i danas temelj Jadrolinijine brze flote, stigli su između 1998. i 2005. godine, a građeni su od 1989. do 1992. U njihovu je društvu i starica Olea koja je upravo proslavila 40. rođendan. Sveukupno su dvotrupci Jadrolinije stari 236 godine ili prosječno vrlo visokih 26,3 ljeta.

---

image
Po krmi joj je 40 godina – Jadrolinijina nona Olea
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Toliko spominjana obitelj Tomić iz Krila Jesenica danas ima samo četiri broda prosječne mladosti od četiri godine. Tijekom 2021. prodali su Zadranima još novu Anastaziju, a susjedima iz Krila, obitelji Špira Naranče, već legendarni svemirski dvotrupac Krilo Jet, o kojemu smo toliko pisali. Sada se zove KSC Jaffa. Mnogima neobično, to je ime simpatična kombinacija inicijala njihove tvrtke Krilo Shipping Company i imena najpoznatijih naranača! A drugi brod obitelji Naranča, također kupljen od Tomića, zove se dakako – Naranča.

---

image
Naranča obitelji Naranča
Siniša Aljinović
---

Stara garda

U prva tri brodara ubraja se i tvrtka Miatrade zadarske obitelji Šarin. Uz Malog princa, oni imaju i velikoga princa, dvotrupac Princ Zadra, ali i Malu sirenu, nekadašnji Mediteran nekadašnjega Dalmacijaturista.

Dugi niz godina u vrhu brzobrodskoga prometa na Jadranu bila je tvrtka Split Tours, koja je 2008. postala Linijska nacionalna plovidba. I danas se tako zove, ali od prije četiri godine brodovima upravlja tvrtka Catamaran Line.

No, danas od cijele flote plovi samo jedan brod - Bišovo. Blizanac je to Jadrolinijinih sestara Novalje, Dubravke, Judite i Karoline, izgrađen u Singapuru 1991. godine.

Službeno se kao vlasništvo Linijske nacionalne plovidbe u upisniku još vodi dvotrupac Broč, no on je već dugo na suhome u Kaštelima u izuzetno lošemu stanju. Njegovi blizanci For i Komiza, imaju druge vlasnike, a i oni su izvan plovidbe.

Da nikoga ne preskočimo, kažimo na kraju da dva brza broda (Antonija i Melita) ima zadarska tvrtka G&V Line Iadera, a po jedan brod imaju šibenski Montana Line (Paula) i porečki Kompas (Prince of Venice).

---

image
Bišovo u Zadru
Marinko Radulić
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Jurat Privatni arhiv Marijana Žuvića Privatni arhiv Marijana Žuvića Marinko Radulić Siniša Aljinović Privatni arhiv Marijana Žuvića
Saša Jurat
Jedan, ali vrijedan – Mali princ na pučini
Privatni arhiv Marijana Žuvića
Kao krila prije 50 godina – Adriatic Express u Resniku
 
Privatni arhiv Marijana Žuvića
Novo ime za novu liniju – zadarska Anastazija
Marinko Radulić
Bišovo u Zadru
Siniša Aljinović
Naranča obitelji Naranča
Privatni arhiv Marijana Žuvića
Po krmi joj je 40 godina – Jadrolinijina nona Olea
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/sto-se-zbiva-s-brzim-brodovima-na-jadranu-taj-dio-hrvatskoga-brodarstva-godinama-je-u-medijskoj-tisini-ali-detalje-zna-nas-suradnik-marijan-zuvic-1125750 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4ce341795d8b9eee7e8b03ffb16db09ae6a6fd53 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+se+zbiva+s+brzim+brodovima+na+Jadranu%3F+Taj+dio+hrvatskoga+brodarstva+godinama+je+u+medijskoj+ti%C5%A1ini%2C+ali+detalje+zna+na%C5%A1+suradnik+Marijan+%C5%BDuvi%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsto-se-zbiva-s-brzim-brodovima-na-jadranu-taj-dio-hrvatskoga-brodarstva-godinama-je-u-medijskoj-tisini-ali-detalje-zna-nas-suradnik-marijan-zuvic-1125750 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsto-se-zbiva-s-brzim-brodovima-na-jadranu-taj-dio-hrvatskoga-brodarstva-godinama-je-u-medijskoj-tisini-ali-detalje-zna-nas-suradnik-marijan-zuvic-1125750 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BRODOVI I SUDBINEŠto se zbiva s brzim brodovima na Jadranu? Taj dio hrvatskoga brodarstva godinama je u medijskoj tišini, ali detalje zna naš suradnik Marijan Žuvić

Piše Marijan Žuvić
13. rujna 2021. - 11:19

Čudi me da se ništa ne piše o zanimljivim zbivanjima s brzim brodovima na Jadranu! Eto, nedavno je krenula svakodnevna brzobrodska linija između Dubrovnika i Lastova s novim brodom Anastazija, iz Šibenika za Žirje plovi novi brod Mali princ, pojavio se i novi brodar TP Line iz Zadra... Pa valjda sve to zaslužuje da se predstavi u Otvorenom moru!

Težak udarac

Stari kapetan, naš vjerni čitatelj barba Šime, nije jedini koga zanima što se zbiva s brzim brodovima na Jadranu. Taj dio hrvatskoga brodarstva uistinu je već godinama u potpunoj medijskoj tišini, pa je razumljiva i znatiželja ljudi s mora i od mora kad su u pitanju dvotrupci, njihove rute i sudbine. Razumljivo je, da kao i toliko puta prije, odgovori stižu na našim stranicama.

Moramo početi s ocjenom koja sigurno nije...

20. svibanj 2024 06:30