stdClass Object ( [id] => 1217497 [title] => Ana i tusti kralj: kako je moja štriga otkrila daleke rođake, a mene zamalo nisu oteli vanzemaljci [alias] => ana-i-tusti-kralj-kako-je-moja-striga-otkrila-daleke-rodake-a-mene-zamalo-nisu-oteli-vanzemaljci [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Ja san van dobila ime po oni muvi, Ana i kralj.

To je bila druga rečenica koju je Ana uputila meni, želeći biće da bude mrvu važnija u mon životu. A bidna, pojma nije imala koliko je ona i bez toga meni bila važna. Kod nje je bija i takuin, i pasoši, i putne karte… Ona je bila garancija da će otići!

A sve je počelo prije jeno misec dana, kada je u tri ure po ponoća zazavonija telefon pa se moja štriga javila i tako saznala da ima rod koji će doći da nas vidi. Njoj je to zadnja misija prije nego umre.

Kad san pita ko je to ona, štriga me pogledala onako kako samo ona zna i rekla da joj je jasno da ja nikada nisan podnosija nikoga od njenih i da joj je jasno da ne podnosin ni Anu, i da me zato moli, ako ni zbog čega, a ono zbog svita koji sve to zna, da se u te dane, eli, kad oni dođu, smilujen i Bogu i narodu, i buden baren te dvi šetemane normalan.

- Dvi šetemane? Vi ste svi munjeni! Di će biti dvi šetemane? Koliko ih je? Od kuda su? I ko su oni?

Ali štriga više nije tila ništa govoriti. Rekla je samo: - Ja san te lipo zamolila, a ti kako te pamet uči.

DVA METUZALEMA

Nego, prije nego nastavin, da razjasnimo neke stvari. Njene, kako ih ona zove, ja niti podnosim niti ne podnosim. Kad smo se ženili, bila je sama, što je jedan od glavnijih razloga zbog kojih san je i oženija. I sada je ispalo da ona ima neku rodbinu, i to iz Amerike. A to san sazna na peškariji od Zore Anđelove, dan posli tog našeg verbalnog okršaja.

- A lako je tebi sada kada ti dolazu dolari. Amerikanci nikad ne dolazu prazni' ruku…

- Aj kvragu i ti i oni…- reka san joj odma, iste sekunde, naravno, u sebi jerbo bi, kako je munjena, mogla to reći onoj mojoj štrigi.

A onda je opet zazvonila ona nesrića od telefona, i to jope u tri ure, pa smo tako saznali da dolaze u ovu subotu. Ko sve dolazi i koliko će ostati, to je za mene još uvik bila tajna.

Razmišlja san do jutra di bi uteka i kako bi se refa od te pokore, ma san po tin razmišljanjima uvik bija i osta glup, tako da ni ovaj puta ništa pametno nisan smislija.

Jedino što mi je palo na pamet je da bi moga reć da su, ka dan ranije, eli, u petak, na brod došli neki vanzemaljci, oteli me, analizirali i vratili nakon misec dana, pa san izgubija pamćenje i sad ne znan ni ko san ni di san, ni što san… A što se smijete? Reka san van da san glup i da nisan smislija ništa pametno.

Dakle, došla je i ta subota i pred našin se vratima zaustavija auto zagrebačkih tablica, a iz njih su izašli dva metuzalema, jedan mršavi, a drugi debeli. Dobro, nisu bili baš toliko stari, ali su bili dobro stariji od mene, a to se onda konta ka metuzalem.

Moja štriga je odma pošla otvoriti vrata, pa je uvatila onoga mršavoga za ruke, i s očima punin suza rekla:

- Ma jesi to ti?

A ovaj drugi je isto tako uplakan reka:

- Jesan! A jesi to ti? – i tako unedogled.

Gleda san onoga debeloga koji je osta iza, zapalija cigaret i gleda u nebo, i ništa pod milin Bogon nisan razumija. Onda se ovaj mršavi okrenija prema meni svečano pružija ruku i reka.

- Ja san Ana. Ja san van dobila ime po oni muvi, Ana i kralj.

Samo san stiga propentati:

- A lipo, lipo…

Mislija da je to stariji brat onoga debeloga i da Ana tek triba izaći iz auta.

- A kako vako dobro govoriš?

- Eeee… Mene je madr davno učila doma pa san potlin išla na oni… Mark, kako se reče kours? A, teča za Rvacki lengvidž! – odma mi je objasnila.

A Mark je samo pušija.

- I on je bija na oti kours, ali nije bija dobar ka ja… On je malo lejzi…

- Biće su išli u neku večernju školu – sve mi je objasnila ona moja štriga kad smo legli.

- On je pravi Amerikanac, a ova moja Ana ti je od tete moje strine, kad je ono po mista išlo u Ameriku…

- Dobro, sad mi je napokon sve jasno. Čuli su da iman brod i oće mi ga uzeti!

- Tebi je sve škerco… Ovo mi je jedini rod. Kako te nije sram? - i okrenula je leđa.

Dobro je. Baren san prvi dio noći miran.

ŽALOSNA SOVA

A ujutro kad san se vratija iz đira, jerbo san se prvi diga i iša, ka fol, viti cime jerbo su zvali neki vitar, tija san puknuti. Nji dvi su za špakeron laprdale tako da se čulo sve na dvor, a on je sidija za stolon i dopola napunija čikopelnicu. Kužina tako nije bila zadimljena otkako je ono štriga kuvala moje kalce, pa ih zaboravila jerbo je otišla gledati seriju.

A najbolje je bilo što su obe govorile u isto vrime i stalno značajno kimale glavurdama, isto ka one beštije od plastike što su se prin trideset godina vozile u autima na onoj daski ispo zadnje šajbe, oni tigrovi, lavovi, kornjače…

A on na sedmon nebu s glavurdon u oblaku dima.

- Kako si spavao? Jesss… Jesi li bio na si? Nou fiš tudej? Jesss… – progovorija je krajnje usporeno, glason spaljenin od duvana, i bez da čuje odgovor nastavija nešto mliti. Vrag bi to razumija.

U koju su školu išli? Što je ono štriga rekla? Mora da je u toj večernjoj školi bija mrkli mrak. Kako li je samo drobija i drobija… Ništa manje od nje, s tin da je ona pilala moju štrigu, a on mene, a ja ga nisan ni sluša ni razumija.

Prikinija san ga jerbo san se sitija.

- Ma tija san nešto pitati…

- Jesss? Reći… Pita… Jesss… Pita

- Ana kaže da je, eli, dobila ime po onon filmu… Ma taj film nema toliko godina… Eli, oću reć…

Zrak se zgusnija još i više jerbo su svi zamukli i pogledali u mene.

- Uat?

- Nou problem… Ja reći… Ja sam zapravo dobila ime po buk koja je bila inspirejšn za oti muvi… Moja mam je puno čitala… - a onda joj se zatresla brada skupa s onin čekinjama, pa me štriga samo još više pogledala. Mark je zapalija novi cigaret, jerbo je staroga bacija kad je Ani brada počela igrati.

- A vas dva, ka oni komandant. Je se sićaš Mark, Blaf, eli…

- Huuu?

- Ma oni… - di su sad vanzemaljci kad ih vako tribaš?

- A vas bi dva moglo poći malo na more. Uvatiti koji bokun za gradele – prekinula je nastalu stravu od situacije moja štriga.

- Fiš? O jesss! Vi in Florida isto iđemo fišing, jesss… Samo, kod nas in Florida sve, ol iz keč end riliz…

- E i kod nas je keč, ma za speć – odma san živnija. Na moru neće biti vako zadimljeno, a što je još važnije, neće biti ovog njiovog laprdanja. Uvatićemo koju skušu oli lokardu, zavrtiti malo oko punte, tako ubiti dan i vratiti se do večeri. Onda ću morati obići cime, jerbo će zvati neke neverine, pa ću opet reći nešto krivo zbog čega će mi štriga okrenuti leđa što je taman dosta dok ne zaspen, a do ujutro ću već nešto smisliti. Možda ipak na kraju dođu oni vanzemaljci.

IN FLORIDA

Do broda je bilo jeno dvista i pedeset metara, ma se Mark cili uspuva dok je dospija do veza. Reka san mu da čeka dok ja pustin cime na krmi pa ću stati á lajo da more ući.

- Jesss – reka je gaseći cigaret o mociru i trpajući onaj zgužvani čik u zadnji žep od rabatinki. Kad je vidija da ga gledan otvorenih žvala, reka je:

- Ekolodži… Jesss…

Dok san drišija cime stalno san pogledava prema njemu. Ima je nekih najmanje 150 kili i da mi stane na provu ne znan što bi bilo. Brod nije vergulast, ali more puknuti, ne znan što… Rećemo bokaporta, eli… Ipak je bija strpljiv i dovoljno razuman da sačeka, da završin manevre tako da je ukrcaj proša bezbolno. Uvatija se za nadkabinu, pa je siša na pajole i sija na krmu. Davno mi pajole nisu tako krckale, a krma bila tako, eli, ispunjena.

- Ti ima litl bout… Kod nas in Florida…

Mali brod? Njemu je osan metri malo? Nekako mi se sada ona zadimljena kužina kroz maglu počela pričinjati ipak ka zrco manje dramatična.

Brod je polako brunda prema pošti ostavljajući iza sebe oblake dima što su Marku izlazili iz glave. I ja san svojevremeno trošija duvan, i vidija san ljude sa žutin brcima i žutin prstima, ali ovako nešto nikada nisan vidija. On je palija jednog na drugog.

- Ti znaš loviti? Već si drža štap u ruke?

- Jesss… Aj told ju. Aj nou… Zna fišing… Jesss…

Da san mu jedan komplet što san ga složija prošle sezone, a sebi san uzeja novog ljubimca. Novi štap, nova makina, 15 kili kočnica i na njoj, napokon san skupija šolde, onaj šareni konac, nova upredenica. S njon uvik znan koliko san tunje pušta u more. Dva put je bila u moru. Ma gušti samo takvi.

- Dis iz for čildrn…Kod nas in Florida… Fišing vid big riil…

- Ma što je za dicu? Ovo? – e sad me baš uvridija. Istina je da je na njegovu kilažu taj komplet izgleda ka neka igračka, ali tako nekome reć…

I čin san spustija doletija je veliki šarun i zaveza. Diga san ga i pogleda prema njemu. U jednoj je ruci drža štap a u drugoj cigaret.

- Kod nas in Florida ovo bajt for marlin…

- Mark, kako bi ti reka… - sta san ne znajući kako da mu kažen da ću ga baciti u more.

Onda se i njemu nešto obisilo. Strpa je cigaret u žvale, a štap okrenija naopako i počeja motati desnon rukon. Sve je zapinjalo i sve se treslo, a on je mota i mota dok ga je dim od onog cigareta kla za oči, pa je na kraju nekin čudon i izvuka tu lokardu. Kako mi nije slomija štap dragi Bog nek' zna.

- Jesss… Kod nas in Florida…

- Dobro, dobro, povata san da je kod vas na Florida sve bolje. Je, razumija san, ma sad malo fermaj. Stani s ton Floridon. Jesi razumija?

- Jesss… Ja zna fišing…

Nije to bila stvar škole. Mark je bija retardiran. A i ja što baren sinoć nisan prova stupiti u kontakt s vanzemljacima.

KRIVA JE PORTADA

- Kod nas in Florida vi keč marlin, tuna, vahuuu… Jesss…

- Odi ti toga nema. Nema te ribe, razumiš? Samo vaki šaruni i lokarde. Razumiš?

- Jesss… Big fiš… Jesss…

Ma daću ti ja big fiš… Pušta san tunju još par puta i diga još par riba i reka mu da smota štap jerbo idemo na drugu poštu. Reka san mu da uvati jargolu i neka drži pravac drito vanka, iza punte.

Izvadija san malo pancete i sira, orošenu litricu, jednu mineralnu i stavija isprid njega da more polako vratiti one kalorije što i' je izgubija vadeći onu lokardu.

Ja san za to vrime, pokida one bidne ribe koje su tribale ići na gradele i naješka mali parangal za gruževinu. Tu, malo dalje je bila jedna pošta di se zna uvatiti dikoji veći ugor ili murina. Plan je bija da, ako se uvati, dan njemu da digne beštiju pa neka onda viče da su mu ribe male i da nisu ka kod njega u njegova Florida.

I dok san ja ješka, on je potamanija cilu portadu, s tin da nije ija kruva jerbo kruv deblja. A cilo vrime dok je mlija taj sir i pancetu, nije gasija cigaret. Naravno, i skoro pola bocuna je falilo. Mineralna je bila netaknuta jerbo sadrži soli što utječe na tlak.

---

image

Jedino su kruv i mineralna ostali netaknuti

---

Cili se zacrvenija, raskeljija usta, i tu i tamo samo promrmlja:

- Jesss… Jesss…

Parangal san utopija i odma poša na još jednu poštu sa arbunima na jedno pedeset metri dubine.

Ponovo ista situacija. Ja sa svojin štapon, a on sa svojim štapon u rukama i cigareton u zubima.

I već smo izvukli nekoliko liših arbuna kad je reka:

- Ovi… Kada vi kam bek houm?

- Zašto? Oli ti je dosadno?

- Ven? Jesss…

- A ne znan… Imamo još dignuti parangal i onda je'no po ure, malo više…

- Ven?

- A za dvi ure, e…

- Tu auars? O, maj gad…

O, o… Ušli smo u vjerske vode. Neće biti dobro. Tako je i sa mojon štrigon. Čim počne spominjati Boga znan da nešto debelo ne valja.

- Mark, u čemu je problem?

- Ja mora… Mghhh… Aj nid… - pušta je štap i drža se za drob. I dalje je bija crven, ali sada nekako malo drukčije.

- Tribaš na stranu? Ovi… Šit?

- Jesss… Pliz…

Odanija san. U onon trenu kad je spomenija Boga pomislija san da je možda jedan od onih, ma kako se ono zovu… E mormoni! I da će mi sad pričati da moran virovati u njega i činiti neke stvari da bi posta… Odanija san i nasmija se.

- Ako je to sve, sad ćemo i to regulirati!

PROBLEM BOJE TAMNOG SENFA

Proša san do krme i pomoga mu da se pribaci na platformu. Kako san je samo pametno pojača kad je brod prije misec dana bija na istezalištu. Ka da san zna. Reka san mu di da se uvati, i na mote mu pokaza da se istovari u more.

---

image

Takvu ekološku katastrofu u životu nisan vidija

---

- Ne brini za ekolodži – još san mu reka i okrenija mu leđa dok je on užurbano petlja oko rabatinki. A onda se prvo čulo, pa me zapaknulo, a onda se i vidilo. Ka atomska bomba samo ne istim redosljedom.

Kako je to runulo! Dobro da san okrenija leđa. Da san to vidija, vjerojatno bi mora na one terapije do kraja života. A onda san i ositija smrad koji se ne more opisati. O matero moja, što si me rodila s noson? A onda san posta svjestan problema.

Ubonacalo je. Ni vitra ni kurenta. Ona prolivčina što je Mark istovarija plivala je oko broda i nije pokazivala nikakvu želju da se makne. Sa užason san gleda moj lipi šareni konac i vidija kako se na njega lipi skrama što pliva oko broda. Vrh štapa je skaka ka da se i on guši. Ima san ribu i nisan moga do nje.

- Ou jesss, tenks gad… Jesss… - čulo se s krme.

Ništa nisan moga. Ošamućen od smrada, sa suzon u oku san gleda u ono šarenilo moje uprednice koja je bila sjajna i šarena samo do površine jerbo je ispod toga sve imalo boju tamnog trulog senfa. Uzeja san štap u ruke i ositija da je na drugon kraju riba od priko po kile. Kako ću to namotati? Kud ću izvući ribu?

Mark je ugura dio one trbušine u rabatinke i sada vidno manje crven sija i zapalija novi cigaret.

A meni je u mojoj kužini bilo zadimljeno i nepodnošljivo?

On je isto ima ribu i bez ikakvog razmišljanja je vadija iz mora ni ne primjećujući kako tunja kupi onaj glib i prenosi ga na štap, na makinu.

A onda je i izvuka ribu, neku veliku bugvetinu koja je posrala i njega i mene i cili brod. Prova san mu reći da je baci priko bande u more, ali on ništa nije razumija, a bugva se tresla i tresla, prazneći criva ka što sve bugve svita rade, štrapajući sve oko sebe. Nisan više zna što je njeno, a što Markovo.

Sitija san se!

Okrenija san ključ i motor je zabrunda. Da san gas i polako smo se makli iz one kaljuže. Gleda sam u upredenicu dok san vuka sve za brodon uključujući i ribu. Tek kad smo se makli nekih trideset metara prova san polako namotati.

Ribu san izgubija još u vožnji i sad san samo gleda u upredenicu boje trulog senfa kako ulazi na makinu. Ništa nije pomoglo. Šteta je trajna i nepopravljiva. Mark je opet bija crven jerbo se u bocunu nivo naglo i neobjašnjivo spustija. Odlučija san da više ništa neću reći.

U LANCUN I NAJLON

Pošli smo dignuti parangal i imali smo sriće jerbo su se stvarno obisila dva ugora, jedan od tri, a drugi od šes' sedan kili, tako da je Mark skoro pa u more, a parangal osta cili zažverinan. Ugora smo spremili za večeru na brudet.

---

image

Ugori suzavršili u brudetu, obavezno na ulju

---

- Samo da je na ulje. Mark ne podnosi pork… Ma kako se reče? E, mas! Zato se i posra na brod! – objasnila mi je Ana, jerbo joj je Mark kad smo se vratili sve ispriča. A kako me krivo pogledala kad je saznala da san mu da i vina.

- Ne smi on to piti. Odma se usera… Takav si ti moj Mark, eli? – i pogledala ga pogledom punim nježnosti, kakvim biće i grlice gledaju svoje dragane.

---

image

Mas u pork-panceti ga je satrala

---

- Jesss… - mudro je zaključio Mark paleći novi cigaret.

I štriga i ja smo ostali malo na paf kad smo shvatili da sutra ujutro idu ća.

- Ma di ćete? – štriga je bila baš iznenađena. Napokon je našla nekakav rod i sad će ostati bez njega. Ja san isto bija iznenađen, ali za razliku od nje, vrlo ugodno.

- Pa mi nismo došli viti samo vi dva. Mi oće da vidi i Lijepa Naša. Zato imamo rentakar. Idemo u Istra. Tamo je sve na ulje – i prema meni uputila zao pogled.

- Čekaj, čekaj… Nemojte ovo zaboraviti. Morete odma spremiti u auto.

Diga san se i donija ona dva štapa s kojima smo lovili zamotana u stari lancun, pa za svaki slučaj još u najlon, sve sa makinama i najlonom i onon mojon šarenon tugon.

- Ma što je to nau? – zinula je Ana.

- To van je da morete malo i in Florida provati uvatiti koji bokun. A kad ih uvatite, ne triba ih začinjati. Na sebi će imati sve začine koje tribaju imati.

Uveče kad smo legli štriga je rekla:

- Baš lipo od tebe što si in poklonija one štape i sve to…

- Poklonija bi ja njima i parangal, ali mislim da bi do povratka na Floridu vjerojatno napunili škaf, a kako bi onda prošli carinu?

- More te biti sram. Čovik je bolestan, a tebi je sve škerco! – i demonstrativno mi okrenula leđa.

Dobro je. I ova noć će očito proći u miru. Još samo da smislin kako ću nabaviti dva nova štapa, makine i upredenicu. Možda, ako bi ti vanzemaljci, kada dođu…

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RIBOLOVNA PRIČA 2 0 15789 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-19 11:15:56 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-20 05:55:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-08-20 05:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 158 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/19\/10876396.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/10876397.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/10876398.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/10876399.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/10876400.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pokazali su mi pik\u010dr from Florida<\/em><\/p>","

Takvu ekolo\u0161ku katastrofu u \u017eivotu nisan vidija<\/p>","

Ugori suzavr\u0161ili u brudetu, obavezno na ulju<\/p>","

Jedino su kruv i mineralna ostali netaknuti<\/p>","

Mas u pork-panceti <\/em>ga je satrala<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_10876396_1920.jpg":"1920x1080","k_10876396_1280.jpg":"1280x1280","k_10876396_1024.jpg":"1024x1024","k_10876396_640.jpg":"640x640","k_10876396_480.jpg":"480x480","k_10876396_340.jpg":"340x340","k_10876396_220.jpg":"220x220","o_10876396_1280.jpg":"1280x852","o_10876396_1024.jpg":"1024x681","o_10876396_640.jpg":"640x426","o_10876396_480.jpg":"480x319","o_10876396_340.jpg":"340x226","o_10876396_220.jpg":"220x146","h_10876396_1280.jpg":"1280x854","h_10876396_1024.jpg":"1024x683","h_10876396_640.jpg":"640x427","h_10876396_480.jpg":"480x320","h_10876396_340.jpg":"340x227","h_10876396_220.jpg":"220x147","pp_10876396_1280.jpg":"1280x1628","pp_10876396_1024.jpg":"1024x1303","pp_10876396_640.jpg":"640x814","pp_10876396_480.jpg":"480x611","pp_10876396_340.jpg":"340x432","pp_10876396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2089","hd_10876397_1920.jpg":"1920x1080","k_10876397_1280.jpg":"1280x1280","k_10876397_1024.jpg":"1024x1024","k_10876397_640.jpg":"640x640","k_10876397_480.jpg":"480x480","k_10876397_340.jpg":"340x340","k_10876397_220.jpg":"220x220","o_10876397_1280.jpg":"1280x1392","o_10876397_1024.jpg":"1024x1114","o_10876397_640.jpg":"640x696","o_10876397_480.jpg":"480x522","o_10876397_340.jpg":"340x369","o_10876397_220.jpg":"220x239","h_10876397_1280.jpg":"1280x854","h_10876397_1024.jpg":"1024x683","h_10876397_640.jpg":"640x427","h_10876397_480.jpg":"480x320","h_10876397_340.jpg":"340x227","h_10876397_220.jpg":"220x147","pp_10876397_1280.jpg":"1280x1628","pp_10876397_1024.jpg":"1024x1303","pp_10876397_640.jpg":"640x814","pp_10876397_480.jpg":"480x611","pp_10876397_340.jpg":"340x432","pp_10876397_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10876398_1920.jpg":"1920x1080","k_10876398_1280.jpg":"1280x1280","k_10876398_1024.jpg":"1024x1024","k_10876398_640.jpg":"640x640","k_10876398_480.jpg":"480x480","k_10876398_340.jpg":"340x340","k_10876398_220.jpg":"220x220","o_10876398_1280.jpg":"1280x960","o_10876398_1024.jpg":"1024x768","o_10876398_640.jpg":"640x480","o_10876398_480.jpg":"480x360","o_10876398_340.jpg":"340x255","o_10876398_220.jpg":"220x165","h_10876398_1280.jpg":"1280x854","h_10876398_1024.jpg":"1024x683","h_10876398_640.jpg":"640x427","h_10876398_480.jpg":"480x320","h_10876398_340.jpg":"340x227","h_10876398_220.jpg":"220x147","pp_10876398_1280.jpg":"1280x1628","pp_10876398_1024.jpg":"1024x1303","pp_10876398_640.jpg":"640x814","pp_10876398_480.jpg":"480x611","pp_10876398_340.jpg":"340x432","pp_10876398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10876399_1920.jpg":"1920x1080","k_10876399_1280.jpg":"1280x1280","k_10876399_1024.jpg":"1024x1024","k_10876399_640.jpg":"640x640","k_10876399_480.jpg":"480x480","k_10876399_340.jpg":"340x340","k_10876399_220.jpg":"220x220","o_10876399_1280.jpg":"1280x960","o_10876399_1024.jpg":"1024x768","o_10876399_640.jpg":"640x480","o_10876399_480.jpg":"480x360","o_10876399_340.jpg":"340x255","o_10876399_220.jpg":"220x165","h_10876399_1280.jpg":"1280x854","h_10876399_1024.jpg":"1024x683","h_10876399_640.jpg":"640x427","h_10876399_480.jpg":"480x320","h_10876399_340.jpg":"340x227","h_10876399_220.jpg":"220x147","pp_10876399_1280.jpg":"1280x1628","pp_10876399_1024.jpg":"1024x1303","pp_10876399_640.jpg":"640x814","pp_10876399_480.jpg":"480x611","pp_10876399_340.jpg":"340x432","pp_10876399_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10876400_1920.jpg":"1920x1080","k_10876400_1280.jpg":"1280x1280","k_10876400_1024.jpg":"1024x1024","k_10876400_640.jpg":"640x640","k_10876400_480.jpg":"480x480","k_10876400_340.jpg":"340x340","k_10876400_220.jpg":"220x220","o_10876400_1280.jpg":"1280x960","o_10876400_1024.jpg":"1024x768","o_10876400_640.jpg":"640x480","o_10876400_480.jpg":"480x360","o_10876400_340.jpg":"340x255","o_10876400_220.jpg":"220x165","h_10876400_1280.jpg":"1280x854","h_10876400_1024.jpg":"1024x683","h_10876400_640.jpg":"640x427","h_10876400_480.jpg":"480x320","h_10876400_340.jpg":"340x227","h_10876400_220.jpg":"220x147","pp_10876400_1280.jpg":"1280x1628","pp_10876400_1024.jpg":"1024x1303","pp_10876400_640.jpg":"640x814","pp_10876400_480.jpg":"480x611","pp_10876400_340.jpg":"340x432","pp_10876400_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5709483 Threads: 76 Questions: 1021493465 Slow queries: 0 Opens: 182365 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.911 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9158050 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ana-i-tusti-kralj-kako-je-moja-striga-otkrila-daleke-rodake-a-mene-zamalo-nisu-oteli-vanzemaljci-1217497 [printLink] => /om/ribolov/ana-i-tusti-kralj-kako-je-moja-striga-otkrila-daleke-rodake-a-mene-zamalo-nisu-oteli-vanzemaljci-1217497?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656636 [name] => ribolovna priča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 11:33:47 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica [link] => /tag/ribolovna-prica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659430 [name] => ribolovna priča boris bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 15:22:53 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica-boris-bulic [link] => /tag/ribolovna-prica-boris-bulic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659428 [name] => ribolovna priča otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 15:22:53 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica-otvoreno-more [link] => /tag/ribolovna-prica-otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ana i tusti kralj: kako je moja štriga otkrila daleke rođake, a mene zamalo nisu oteli vanzemaljci [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-02-02-39-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/10876396.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Pokazali su mi pikčr from Florida

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/10876396.jpg [title] =>

Pokazali su mi pikčr from Florida

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/10876397.jpg [title] =>

Takvu ekološku katastrofu u životu nisan vidija

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/10876398.jpg [title] =>

Ugori suzavršili u brudetu, obavezno na ulju

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/10876399.jpg [title] =>

Jedino su kruv i mineralna ostali netaknuti

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/10876400.jpg [title] =>

Mas u pork-panceti ga je satrala

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Ja san van dobila ime po oni muvi, Ana i kralj.

To je bila druga rečenica koju je Ana uputila meni, želeći biće da bude mrvu važnija u mon životu. A bidna, pojma nije imala koliko je ona i bez toga meni bila važna. Kod nje je bija i takuin, i pasoši, i putne karte… Ona je bila garancija da će otići!

A sve je počelo prije jeno misec dana, kada je u tri ure po ponoća zazavonija telefon pa se moja štriga javila i tako saznala da ima rod koji će doći da nas vidi. Njoj je to zadnja misija prije nego umre.

Kad san pita ko je to ona, štriga me pogledala onako kako samo ona zna i rekla da joj je jasno da ja nikada nisan podnosija nikoga od njenih i da joj je jasno da ne podnosin ni Anu, i da me zato moli, ako ni zbog čega, a ono zbog svita koji sve to zna, da se u te dane, eli, kad oni dođu, smilujen i Bogu i narodu, i buden baren te dvi šetemane normalan.

- Dvi šetemane? Vi ste svi munjeni! Di će biti dvi šetemane? Koliko ih je? Od kuda su? I ko su oni?

Ali štriga više nije tila ništa govoriti. Rekla je samo: - Ja san te lipo zamolila, a ti kako te pamet uči.

DVA METUZALEMA

Nego, prije nego nastavin, da razjasnimo neke stvari. Njene, kako ih ona zove, ja niti podnosim niti ne podnosim. Kad smo se ženili, bila je sama, što je jedan od glavnijih razloga zbog kojih san je i oženija. I sada je ispalo da ona ima neku rodbinu, i to iz Amerike. A to san sazna na peškariji od Zore Anđelove, dan posli tog našeg verbalnog okršaja.

- A lako je tebi sada kada ti dolazu dolari. Amerikanci nikad ne dolazu prazni' ruku…

- Aj kvragu i ti i oni…- reka san joj odma, iste sekunde, naravno, u sebi jerbo bi, kako je munjena, mogla to reći onoj mojoj štrigi.

A onda je opet zazvonila ona nesrića od telefona, i to jope u tri ure, pa smo tako saznali da dolaze u ovu subotu. Ko sve dolazi i koliko će ostati, to je za mene još uvik bila tajna.

Razmišlja san do jutra di bi uteka i kako bi se refa od te pokore, ma san po tin razmišljanjima uvik bija i osta glup, tako da ni ovaj puta ništa pametno nisan smislija.

Jedino što mi je palo na pamet je da bi moga reć da su, ka dan ranije, eli, u petak, na brod došli neki vanzemaljci, oteli me, analizirali i vratili nakon misec dana, pa san izgubija pamćenje i sad ne znan ni ko san ni di san, ni što san… A što se smijete? Reka san van da san glup i da nisan smislija ništa pametno.

Dakle, došla je i ta subota i pred našin se vratima zaustavija auto zagrebačkih tablica, a iz njih su izašli dva metuzalema, jedan mršavi, a drugi debeli. Dobro, nisu bili baš toliko stari, ali su bili dobro stariji od mene, a to se onda konta ka metuzalem.

Moja štriga je odma pošla otvoriti vrata, pa je uvatila onoga mršavoga za ruke, i s očima punin suza rekla:

- Ma jesi to ti?

A ovaj drugi je isto tako uplakan reka:

- Jesan! A jesi to ti? – i tako unedogled.

Gleda san onoga debeloga koji je osta iza, zapalija cigaret i gleda u nebo, i ništa pod milin Bogon nisan razumija. Onda se ovaj mršavi okrenija prema meni svečano pružija ruku i reka.

- Ja san Ana. Ja san van dobila ime po oni muvi, Ana i kralj.

Samo san stiga propentati:

- A lipo, lipo…

Mislija da je to stariji brat onoga debeloga i da Ana tek triba izaći iz auta.

- A kako vako dobro govoriš?

- Eeee… Mene je madr davno učila doma pa san potlin išla na oni… Mark, kako se reče kours? A, teča za Rvacki lengvidž! – odma mi je objasnila.

A Mark je samo pušija.

- I on je bija na oti kours, ali nije bija dobar ka ja… On je malo lejzi…

- Biće su išli u neku večernju školu – sve mi je objasnila ona moja štriga kad smo legli.

- On je pravi Amerikanac, a ova moja Ana ti je od tete moje strine, kad je ono po mista išlo u Ameriku…

- Dobro, sad mi je napokon sve jasno. Čuli su da iman brod i oće mi ga uzeti!

- Tebi je sve škerco… Ovo mi je jedini rod. Kako te nije sram? - i okrenula je leđa.

Dobro je. Baren san prvi dio noći miran.

ŽALOSNA SOVA

A ujutro kad san se vratija iz đira, jerbo san se prvi diga i iša, ka fol, viti cime jerbo su zvali neki vitar, tija san puknuti. Nji dvi su za špakeron laprdale tako da se čulo sve na dvor, a on je sidija za stolon i dopola napunija čikopelnicu. Kužina tako nije bila zadimljena otkako je ono štriga kuvala moje kalce, pa ih zaboravila jerbo je otišla gledati seriju.

A najbolje je bilo što su obe govorile u isto vrime i stalno značajno kimale glavurdama, isto ka one beštije od plastike što su se prin trideset godina vozile u autima na onoj daski ispo zadnje šajbe, oni tigrovi, lavovi, kornjače…

A on na sedmon nebu s glavurdon u oblaku dima.

- Kako si spavao? Jesss… Jesi li bio na si? Nou fiš tudej? Jesss… – progovorija je krajnje usporeno, glason spaljenin od duvana, i bez da čuje odgovor nastavija nešto mliti. Vrag bi to razumija.

U koju su školu išli? Što je ono štriga rekla? Mora da je u toj večernjoj školi bija mrkli mrak. Kako li je samo drobija i drobija… Ništa manje od nje, s tin da je ona pilala moju štrigu, a on mene, a ja ga nisan ni sluša ni razumija.

Prikinija san ga jerbo san se sitija.

- Ma tija san nešto pitati…

- Jesss? Reći… Pita… Jesss… Pita

- Ana kaže da je, eli, dobila ime po onon filmu… Ma taj film nema toliko godina… Eli, oću reć…

Zrak se zgusnija još i više jerbo su svi zamukli i pogledali u mene.

- Uat?

- Nou problem… Ja reći… Ja sam zapravo dobila ime po buk koja je bila inspirejšn za oti muvi… Moja mam je puno čitala… - a onda joj se zatresla brada skupa s onin čekinjama, pa me štriga samo još više pogledala. Mark je zapalija novi cigaret, jerbo je staroga bacija kad je Ani brada počela igrati.

- A vas dva, ka oni komandant. Je se sićaš Mark, Blaf, eli…

- Huuu?

- Ma oni… - di su sad vanzemaljci kad ih vako tribaš?

- A vas bi dva moglo poći malo na more. Uvatiti koji bokun za gradele – prekinula je nastalu stravu od situacije moja štriga.

- Fiš? O jesss! Vi in Florida isto iđemo fišing, jesss… Samo, kod nas in Florida sve, ol iz keč end riliz…

- E i kod nas je keč, ma za speć – odma san živnija. Na moru neće biti vako zadimljeno, a što je još važnije, neće biti ovog njiovog laprdanja. Uvatićemo koju skušu oli lokardu, zavrtiti malo oko punte, tako ubiti dan i vratiti se do večeri. Onda ću morati obići cime, jerbo će zvati neke neverine, pa ću opet reći nešto krivo zbog čega će mi štriga okrenuti leđa što je taman dosta dok ne zaspen, a do ujutro ću već nešto smisliti. Možda ipak na kraju dođu oni vanzemaljci.

IN FLORIDA

Do broda je bilo jeno dvista i pedeset metara, ma se Mark cili uspuva dok je dospija do veza. Reka san mu da čeka dok ja pustin cime na krmi pa ću stati á lajo da more ući.

- Jesss – reka je gaseći cigaret o mociru i trpajući onaj zgužvani čik u zadnji žep od rabatinki. Kad je vidija da ga gledan otvorenih žvala, reka je:

- Ekolodži… Jesss…

Dok san drišija cime stalno san pogledava prema njemu. Ima je nekih najmanje 150 kili i da mi stane na provu ne znan što bi bilo. Brod nije vergulast, ali more puknuti, ne znan što… Rećemo bokaporta, eli… Ipak je bija strpljiv i dovoljno razuman da sačeka, da završin manevre tako da je ukrcaj proša bezbolno. Uvatija se za nadkabinu, pa je siša na pajole i sija na krmu. Davno mi pajole nisu tako krckale, a krma bila tako, eli, ispunjena.

- Ti ima litl bout… Kod nas in Florida…

Mali brod? Njemu je osan metri malo? Nekako mi se sada ona zadimljena kužina kroz maglu počela pričinjati ipak ka zrco manje dramatična.

Brod je polako brunda prema pošti ostavljajući iza sebe oblake dima što su Marku izlazili iz glave. I ja san svojevremeno trošija duvan, i vidija san ljude sa žutin brcima i žutin prstima, ali ovako nešto nikada nisan vidija. On je palija jednog na drugog.

- Ti znaš loviti? Već si drža štap u ruke?

- Jesss… Aj told ju. Aj nou… Zna fišing… Jesss…

Da san mu jedan komplet što san ga složija prošle sezone, a sebi san uzeja novog ljubimca. Novi štap, nova makina, 15 kili kočnica i na njoj, napokon san skupija šolde, onaj šareni konac, nova upredenica. S njon uvik znan koliko san tunje pušta u more. Dva put je bila u moru. Ma gušti samo takvi.

- Dis iz for čildrn…Kod nas in Florida… Fišing vid big riil…

- Ma što je za dicu? Ovo? – e sad me baš uvridija. Istina je da je na njegovu kilažu taj komplet izgleda ka neka igračka, ali tako nekome reć…

I čin san spustija doletija je veliki šarun i zaveza. Diga san ga i pogleda prema njemu. U jednoj je ruci drža štap a u drugoj cigaret.

- Kod nas in Florida ovo bajt for marlin…

- Mark, kako bi ti reka… - sta san ne znajući kako da mu kažen da ću ga baciti u more.

Onda se i njemu nešto obisilo. Strpa je cigaret u žvale, a štap okrenija naopako i počeja motati desnon rukon. Sve je zapinjalo i sve se treslo, a on je mota i mota dok ga je dim od onog cigareta kla za oči, pa je na kraju nekin čudon i izvuka tu lokardu. Kako mi nije slomija štap dragi Bog nek' zna.

- Jesss… Kod nas in Florida…

- Dobro, dobro, povata san da je kod vas na Florida sve bolje. Je, razumija san, ma sad malo fermaj. Stani s ton Floridon. Jesi razumija?

- Jesss… Ja zna fišing…

Nije to bila stvar škole. Mark je bija retardiran. A i ja što baren sinoć nisan prova stupiti u kontakt s vanzemljacima.

KRIVA JE PORTADA

- Kod nas in Florida vi keč marlin, tuna, vahuuu… Jesss…

- Odi ti toga nema. Nema te ribe, razumiš? Samo vaki šaruni i lokarde. Razumiš?

- Jesss… Big fiš… Jesss…

Ma daću ti ja big fiš… Pušta san tunju još par puta i diga još par riba i reka mu da smota štap jerbo idemo na drugu poštu. Reka san mu da uvati jargolu i neka drži pravac drito vanka, iza punte.

Izvadija san malo pancete i sira, orošenu litricu, jednu mineralnu i stavija isprid njega da more polako vratiti one kalorije što i' je izgubija vadeći onu lokardu.

Ja san za to vrime, pokida one bidne ribe koje su tribale ići na gradele i naješka mali parangal za gruževinu. Tu, malo dalje je bila jedna pošta di se zna uvatiti dikoji veći ugor ili murina. Plan je bija da, ako se uvati, dan njemu da digne beštiju pa neka onda viče da su mu ribe male i da nisu ka kod njega u njegova Florida.

I dok san ja ješka, on je potamanija cilu portadu, s tin da nije ija kruva jerbo kruv deblja. A cilo vrime dok je mlija taj sir i pancetu, nije gasija cigaret. Naravno, i skoro pola bocuna je falilo. Mineralna je bila netaknuta jerbo sadrži soli što utječe na tlak.

---

image

Jedino su kruv i mineralna ostali netaknuti

---

Cili se zacrvenija, raskeljija usta, i tu i tamo samo promrmlja:

- Jesss… Jesss…

Parangal san utopija i odma poša na još jednu poštu sa arbunima na jedno pedeset metri dubine.

Ponovo ista situacija. Ja sa svojin štapon, a on sa svojim štapon u rukama i cigareton u zubima.

I već smo izvukli nekoliko liših arbuna kad je reka:

- Ovi… Kada vi kam bek houm?

- Zašto? Oli ti je dosadno?

- Ven? Jesss…

- A ne znan… Imamo još dignuti parangal i onda je'no po ure, malo više…

- Ven?

- A za dvi ure, e…

- Tu auars? O, maj gad…

O, o… Ušli smo u vjerske vode. Neće biti dobro. Tako je i sa mojon štrigon. Čim počne spominjati Boga znan da nešto debelo ne valja.

- Mark, u čemu je problem?

- Ja mora… Mghhh… Aj nid… - pušta je štap i drža se za drob. I dalje je bija crven, ali sada nekako malo drukčije.

- Tribaš na stranu? Ovi… Šit?

- Jesss… Pliz…

Odanija san. U onon trenu kad je spomenija Boga pomislija san da je možda jedan od onih, ma kako se ono zovu… E mormoni! I da će mi sad pričati da moran virovati u njega i činiti neke stvari da bi posta… Odanija san i nasmija se.

- Ako je to sve, sad ćemo i to regulirati!

PROBLEM BOJE TAMNOG SENFA

Proša san do krme i pomoga mu da se pribaci na platformu. Kako san je samo pametno pojača kad je brod prije misec dana bija na istezalištu. Ka da san zna. Reka san mu di da se uvati, i na mote mu pokaza da se istovari u more.

---

image

Takvu ekološku katastrofu u životu nisan vidija

---

- Ne brini za ekolodži – još san mu reka i okrenija mu leđa dok je on užurbano petlja oko rabatinki. A onda se prvo čulo, pa me zapaknulo, a onda se i vidilo. Ka atomska bomba samo ne istim redosljedom.

Kako je to runulo! Dobro da san okrenija leđa. Da san to vidija, vjerojatno bi mora na one terapije do kraja života. A onda san i ositija smrad koji se ne more opisati. O matero moja, što si me rodila s noson? A onda san posta svjestan problema.

Ubonacalo je. Ni vitra ni kurenta. Ona prolivčina što je Mark istovarija plivala je oko broda i nije pokazivala nikakvu želju da se makne. Sa užason san gleda moj lipi šareni konac i vidija kako se na njega lipi skrama što pliva oko broda. Vrh štapa je skaka ka da se i on guši. Ima san ribu i nisan moga do nje.

- Ou jesss, tenks gad… Jesss… - čulo se s krme.

Ništa nisan moga. Ošamućen od smrada, sa suzon u oku san gleda u ono šarenilo moje uprednice koja je bila sjajna i šarena samo do površine jerbo je ispod toga sve imalo boju tamnog trulog senfa. Uzeja san štap u ruke i ositija da je na drugon kraju riba od priko po kile. Kako ću to namotati? Kud ću izvući ribu?

Mark je ugura dio one trbušine u rabatinke i sada vidno manje crven sija i zapalija novi cigaret.

A meni je u mojoj kužini bilo zadimljeno i nepodnošljivo?

On je isto ima ribu i bez ikakvog razmišljanja je vadija iz mora ni ne primjećujući kako tunja kupi onaj glib i prenosi ga na štap, na makinu.

A onda je i izvuka ribu, neku veliku bugvetinu koja je posrala i njega i mene i cili brod. Prova san mu reći da je baci priko bande u more, ali on ništa nije razumija, a bugva se tresla i tresla, prazneći criva ka što sve bugve svita rade, štrapajući sve oko sebe. Nisan više zna što je njeno, a što Markovo.

Sitija san se!

Okrenija san ključ i motor je zabrunda. Da san gas i polako smo se makli iz one kaljuže. Gleda sam u upredenicu dok san vuka sve za brodon uključujući i ribu. Tek kad smo se makli nekih trideset metara prova san polako namotati.

Ribu san izgubija još u vožnji i sad san samo gleda u upredenicu boje trulog senfa kako ulazi na makinu. Ništa nije pomoglo. Šteta je trajna i nepopravljiva. Mark je opet bija crven jerbo se u bocunu nivo naglo i neobjašnjivo spustija. Odlučija san da više ništa neću reći.

U LANCUN I NAJLON

Pošli smo dignuti parangal i imali smo sriće jerbo su se stvarno obisila dva ugora, jedan od tri, a drugi od šes' sedan kili, tako da je Mark skoro pa u more, a parangal osta cili zažverinan. Ugora smo spremili za večeru na brudet.

---

image

Ugori suzavršili u brudetu, obavezno na ulju

---

- Samo da je na ulje. Mark ne podnosi pork… Ma kako se reče? E, mas! Zato se i posra na brod! – objasnila mi je Ana, jerbo joj je Mark kad smo se vratili sve ispriča. A kako me krivo pogledala kad je saznala da san mu da i vina.

- Ne smi on to piti. Odma se usera… Takav si ti moj Mark, eli? – i pogledala ga pogledom punim nježnosti, kakvim biće i grlice gledaju svoje dragane.

---

image

Mas u pork-panceti ga je satrala

---

- Jesss… - mudro je zaključio Mark paleći novi cigaret.

I štriga i ja smo ostali malo na paf kad smo shvatili da sutra ujutro idu ća.

- Ma di ćete? – štriga je bila baš iznenađena. Napokon je našla nekakav rod i sad će ostati bez njega. Ja san isto bija iznenađen, ali za razliku od nje, vrlo ugodno.

- Pa mi nismo došli viti samo vi dva. Mi oće da vidi i Lijepa Naša. Zato imamo rentakar. Idemo u Istra. Tamo je sve na ulje – i prema meni uputila zao pogled.

- Čekaj, čekaj… Nemojte ovo zaboraviti. Morete odma spremiti u auto.

Diga san se i donija ona dva štapa s kojima smo lovili zamotana u stari lancun, pa za svaki slučaj još u najlon, sve sa makinama i najlonom i onon mojon šarenon tugon.

- Ma što je to nau? – zinula je Ana.

- To van je da morete malo i in Florida provati uvatiti koji bokun. A kad ih uvatite, ne triba ih začinjati. Na sebi će imati sve začine koje tribaju imati.

Uveče kad smo legli štriga je rekla:

- Baš lipo od tebe što si in poklonija one štape i sve to…

- Poklonija bi ja njima i parangal, ali mislim da bi do povratka na Floridu vjerojatno napunili škaf, a kako bi onda prošli carinu?

- More te biti sram. Čovik je bolestan, a tebi je sve škerco! – i demonstrativno mi okrenula leđa.

Dobro je. I ova noć će očito proći u miru. Još samo da smislin kako ću nabaviti dva nova štapa, makine i upredenicu. Možda, ako bi ti vanzemaljci, kada dođu…

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Pokazali su mi pikčr from Florida


Takvu ekološku katastrofu u životu nisan vidija


Ugori suzavršili u brudetu, obavezno na ulju


Jedino su kruv i mineralna ostali netaknuti


Mas u pork-panceti ga je satrala

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ana-i-tusti-kralj-kako-je-moja-striga-otkrila-daleke-rodake-a-mene-zamalo-nisu-oteli-vanzemaljci-1217497 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aa0175026a5220bb92605e6640c00e35f0d43635 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ana+i+tusti+kralj%3A+kako+je+moja+%C5%A1triga+otkrila+daleke+ro%C4%91ake%2C+a+mene+zamalo+nisu+oteli+vanzemaljci&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fana-i-tusti-kralj-kako-je-moja-striga-otkrila-daleke-rodake-a-mene-zamalo-nisu-oteli-vanzemaljci-1217497 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fana-i-tusti-kralj-kako-je-moja-striga-otkrila-daleke-rodake-a-mene-zamalo-nisu-oteli-vanzemaljci-1217497 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNA PRIČAAna i tusti kralj: kako je moja štriga otkrila daleke rođake, a mene zamalo nisu oteli vanzemaljci

Piše Boris Bulić
20. kolovoza 2022. - 07:55

- Ja san van dobila ime po oni muvi, Ana i kralj.

To je bila druga rečenica koju je Ana uputila meni, želeći biće da bude mrvu važnija u mon životu. A bidna, pojma nije imala koliko je ona i bez toga meni bila važna. Kod nje je bija i takuin, i pasoši, i putne karte… Ona je bila garancija da će otići!

A sve je počelo prije jeno misec dana, kada je u tri ure po ponoća zazavonija telefon pa se moja štriga javila i tako saznala da ima rod koji će doći da nas vidi. Njoj je to zadnja misija prije nego umre.

Kad san pita ko je to ona, štriga me pogledala onako kako samo ona zna i rekla da joj je jasno da ja nikada nisan podnosija nikoga od njenih i da joj je jasno da ne podnosin ni Anu, i da me zato moli, ako ni zbog čega, a ono zbog svita koji sve to zna, da se u te dane, eli, ...

14. svibanj 2024 04:02