stdClass Object ( [id] => 1180728 [title] => Bija san na teškin mukama. Provesti dan na jahti ili se vratiti doma i gledati moju štrigu kako gleda turske serije. Teška san se srca spustija u katrigu... [alias] => bija-san-na-teskin-mukama-provesti-dan-na-jahti-ili-se-vratiti-doma-i-gledati-moju-strigu-kako-gleda-turske-serije-teska-san-se-srca-spustija-u-katrigu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zima je na moru duga i pusta, a pogotovo na škoju, ma koliko taj škoj bija velik. Nema van tu nikakve radosti. Ako se kojin slučajen rodi koje čeljade, pa da se svit oko toga malo okupi i da onda o tome pričaju još misec dana…

Tako je bilo prije sto godina, a tako van je to i danas. Imaš samo buretinu ili jugo s kišurinon, onda gledaš kad je misečina za poć ili u lignje ili u ribe, i to je sve. Ko ima šoldi, more tu i tamo do konobe, a ko nema loži drva ako ih ima i grije gujcu. Zima je gadna, duga i pusta. Ukratko, tuga i jad da se čoviku od tog jada srce stisne i pukne.

Je da moje misto nije na škoju, ma je na moru, a škoj je oma tu, priko puta, tako da van je razlika potpuno ista. I ako mi sami ne smislimo neko događanje, ne događa se ništa. I tako sve do prolića kad krenu jahte i gliseri, pa se sve čini da je taj jad posta raj na zemlji, raj koji je do jučer bija pakal.

Caligola na pentu

I tako je u naš porat prije jeno misec dana uklizala velika, lipa, bila jahta s austrijskon zastavon na provi i talijanskon na krmi, i sa svin onin čudima od radara i antena, a na krmi iznad skutera velikin srebrnin slovima piše Caligola.

E sad, zašto bi neko da brodu ime po onoj munjeli od šempjanog imperatora, to bi tribalo pitati pametnjakovića koji je to pisa. Cili svit zna da kod nas imena brodova tra-di-ci-jo-nalno nose ženska imena, po ćerama, materama ili ženama. Istina, ovo zadnje je poprilično ritko…

A kad vidiš neki brod s muškin imenon, oma znaš da tu nešto nije u redu. Drugo su plivarice i koće. To su brodi za posa i oni mogu imati imena kakva oće, jerbo to nema veze s emocijama. A brod za čovika…

To van je odraz njegove duše, isto ka kuća koju gradiš. A što tu ima cirkusa! Sagradi bena kuću da lipša ne more biti, pa je ofarba u limun žuto, ili u rozo da vrišti. Onda priča okolo da je to moderno. Je ti vraga moderno! Nije moderno, nego si munjen i nemaš mozga, eto…

Nego, puštimo mi te munjele i vratimo se ovome što van oću reći. Dakle, ta je Caligola uklizala pogonjena malon penton, pazite, malon penton, i vezala se á lajo oma nasuprot mene za onaj naš novi mul, i tako ga okupirala skoro cilon dužinon.

Fala Bogu da se u deset minuta cilo misto skupilo, jerbo je to bila izvanredna prilika da lokalni mudraci kažu sve što su za svoga maloga života naučili izmišljati o jahtama i brodima ciloga svita, od načina na koji je pristala, priko razloga za pogon priko male pente, do…

A ne, ne, nećete me navući. Neću van ja sada prepričavati što su ti mudraci trabunjali, nego ću priskočiti cili taj pasus i odma skočiti na poglavlje u kojemu su meni, sutra oko deset uri pokucali na vrata.

Drob u grlu

– Msje, rekli su nan da nan jedino vi morete pomoći.

Gleda san u debila koji mi je staja na vratima otvorenih usta. Je, dobro ste razumili, moja su se usta otvorila. Tip je ima… Ajmo ozgora, speštanu kapetansku kapu sa štanda s onin plastičnin šilton i zlatnin konopon uokolo, u oba uva rećin, riđu bradu od misec dana, bordo crvenu facu s noson boje balancane koji je bija cili natečen i na buže ka lički kumpir, sitne, krvlju podlivene oči, od šalše, vinčine i kolomasti uflekanu mornarsku maju s natpison Caligola koja, ma koliko je razvlačija i nateza, nikako nije mogla pokriti bojler od droba ispod kojega su počinjale rabatinke sa zavrnutin nogavicama do po listova.

Bija je bos, u šlapama, tako da su se lipo mogle viti one šporke kandže od noktiju i ispucane pete. E, da! A na desnoj je ruci ima istetovirano debelo sidro ka Popaj, a gori se, ispo ruba rukava, mogla viti donja polovica blidih debelih slova JNA. Šake i ruke do lakata su mu bile šporke ka da je zadnja dva dana samo čistija auspuhe Picgauera. Iz njega je bazdilo više nego iz moje konobe.

– A ko ti je to reka da van samo ja moren pomoći?

– Msje, gospoda iz lokalne restaurasion.

– A s kojeg si ti oblaka pa? Odakle si ti srićo moja? I što ti zapravo oćeš od mene? – pita san ga poprilično živčano, jer mi je sa svojin isparenjima, da i ne spominjemo msje, trenutno diga tlak na osansto.

---

image

Generalna proba je uspila

---

– Msje, moje porijeklo u ovon trenutku nije važno. Važno je samo, da nan… – a onda je značajno i krajnje koncentrirano zasta s kažiprston priko usta i želucon u grlu, pa je nakon sekundu-dvi, na moju sriću samo ispotiha, diskretno podrignija i odma procidija:

– Pardonček… Msje, važno je samo da nam popravite kopču, jer naš brod ne ide dalje… – a onda je opet složija facu ka da će se izrigati, pa sam ga posla ća i reka da ću doći za po ure.

Istina je da ja iman nešto mašinskog iskustva, jer san ka mulac jedno vrime radija u makini, ma mi je bilo bitnije da mi se bena ne izriga tu na pragu, a i nisan ima što raditi, pa san se tako prisvuka i polako poša.

Monsieur mécanicien!

Jahta je bila privezana onako kako se inače stručno vezuju krave, ali je zato pajeta po bandi bilo ka za trajekt, tako da straha baren u ton pogledu nije bilo. A još dok san prilazija i vidija krmu, u tri sekunde mi je sve do kraja postalo jasno. Pod tendon je bija postavljen stolić na kojem je bila ona velika teća s ledon iz koje je virila vinska boca.

Pored te teće je bila visoka, elegantno orošena čaša s nogicon koju je nadoliva neki mali mršavi Kinez obučen u konobarsku bilu monduru. A iz te je čaše, zavaljen u katrigu, guć po guć cicka neki uštogljeni bakalar u bilon prugaston veštidu s borsalino-kapelinon na ćiverici i ogromnin crnin naočalama na kljuki od nosine što mu je pokrivala pola face.

U rukama je drža neke francuske novine velike ka što je nekad bila naša stara Slobodna, a u zubima jednu od onih cigara koje smrde ka da se neko popiša po zapaljenoj kartonskoj kutiji.

– Oh! Monsieur mécanicien! Bienvenue à bord! Je m'appelle Phillippe!

Odma je uletija onaj šporki Popaj:

– Msje Filíp vas pozdravlja i želi vam dobrodošlicu za na brod!

Stisnija san ispruženu ruku i iznenadija se kako je jako stisnija. Ka da san se rukova s nekin okorjelin keramičarem.

– On english, please… – promrmlja san.

Što sad? Što van je tu čudno? Natucan ja i francuski nešto, ali san pritpostavija da ćemo se puno bolje sporazumit na nekon domaćen jeziku.

– Of course! My ship is totally broken. Can you repair him? I will pay you all what you wont…

– Msje Filíp kaže…

– Dobro, dobro, razumija san ga…

Ovo bi moglo biti jako veselo, pomislija san, i odma reka da se ništa ne brine za šolde, samo da ja moran najprije viti u čemu je problem:

– Msje, mi znamo di je problem. Rekao sam vam, kopča motora je u kvaru.

Ignorira san Popaja i njegove transkripte tako što san mu napola okrenija leđa, pa san na čistokrvnon engleskon bakalara upita ko je dijagnosticira taj kvar, na što je on otvorenin dlanon sav ponosan pokaza na pijanog dilbera Popaja koji je čvrstin stiskon drža rub kabine da se kabina kojin slučajem ne sruši.

– My mechanical engeneer, my skipper!

Ovaj je u znak potvrde da je uistinu baš o njemu rič desnon rukon oštro salutira, livon samo malo tvrđe držeći kabinu, ali ka što san reka, isključivo iz čiste predanosti i brige da se ova slučajno ne bi srušila dok je on opet ne privati i s drugon rukon.

Pogleda san u nebo, ali je moj bidni pogled naiša samo na leksan.

Reciklažne ribe

Da vas puno ne pilan, poša san u makinu i naša pola toga razvidanoga. Srića, svi su remeni bili netaknuti, a alata je bilo više nego dosta tako da su izgledi za sritan kraj bili na mojoj strani.

Ukratko, sve je bilo kako triba i, naravno, potpuno nepotribno razmontirano. Jedini kvar koji je brod ima je bija potpuno suh tank. Pijana bena nije ulila gorivo, ali je zato razmontira pola makine. Pozva san ga da mu to kažen.

– Msje, to je nemoguće. Osobno sam nadgledao…

– Dobro, dobro… Dovešću van ja 50 litara goriva s pumpe, pa ćemo pritankati i morete dalje po bilon svitu…

– Msje, mersí bokú, ali ja vas molim… Kao kolegu i znalca…

– Što je sad opet ?

– Msje, ja vas molim da mom msje Filípu kažete da je kopča motora bila u kvaru. O tome ovisi…

– Dobro, dobro, sve razumin… Neću ti ja praviti probleme, ali daj se malo organiziraj. Ne moreš takav na more.

– Msje, mersí bokú na vašoj velikodušnosti. Idem vas odmah poslušati i obući novu majicu.

Iziša san za njin na krmu i zatekao Phillippea kako još uvik čita novine. Objasnija san mu da je kvar uklonjen, ali da mora dolit još goriva, jer je zbog kvara većina goriva što ga je ima puten nevidljivo iscurila.

– Oh mon Dieu! C'est une catastrophe écologique!

---

image

Prvo bi se užgala svića...

---

Reka san mu da se ne sekira oko ekologije, jerbo je naše more naviknuto na takve i još gore situacije, i da mi imamo ribe koje će to u tren oka pojisti i reciklirati, i da će se to već nekako rišiti samo od sebe. A kad me pita za šolde i kad san mu reka da ne triba ništa dati, skoro se uvridija.

Reka je da ja onda nisan nikakav majstor ako ja svoj rad ne cinim, na što mu ja nisan zapravo ima srca ništa reći, tim više što me iza njegovih leđa onaj nesritnjak od skipera kolutanjem očiju priklinja da se držin dogovorene priče.

Na njegovo inzistiranje koje je popratija demonstrativnin širenjen ruku, povremenim poskakivanjem i u jednon trenu čak potpunin skidanjen naočala, uzeja san sto eura. Onda smo Popaj-skiper-inžinjer i ja skočili prvo do Stipe uzeti prikolicu s bačvon za gorivo, pa smo otišli do pumpe i dovezli se nazad da bi prelili gorivo, odradili generalnu probu i isplovili.

– Ma čekaj! Fermaj! Di si poša? Iskrcaj me, pa onda vi idite di vas je volja.

– Msje, moj msje Filíp inzistira da budete naš gost na ručku dok krstarimo vašim prekrasnim arhipelagom. Nakon ručka, koji neće dugo potrajati, mi ćemo vas vratiti u vaše tres jolie mjesto i tamo iskrcati.

Phillippe je s vrlo zadovoljnim osmijehom potvrdno kimnuo glavom i opet široko otvorenim dlanom pokazao na katrigu koju je onaj Kinez odnekud donija.

Šija ka cunami

Bija san na teškin mukama. Provesti dan na jahti ispijajući plemenita vina i kušajući delicije koje su Francuzu-bakalaru očito svakodnevna spiza ili se vratiti doma na jotu i gledati onu moju štrigu kako gleda turske serije. Teška san se srca spustija u katrigu.

A onda je Phillippe počeja pričati kako on živi na Reunionu, oma tu doli iza Madagaskara u svon bungalovu, kako je zva tu svoju kuću od 600 kvadrata izgrađenu u kolonijalnon stilu, i kako mu je strašno dosadno.

Svako jutro ista priča – budi ga miris friško narezane bagete i bile kave. Ustane pa iziđe na verandu, sidne i onda čita novine. Puno čita, jerbo mora biti informiran kada već živi, kako je reka ans le trou du cul du monde, oliti po naški, u šupku svita. E da je mene staviti u takovu gujcu…

I tako smo polako cidili i cickali Pošip iz Čare s kojin je Phillippe očito bija tres jolie oduševljen, dok nas je Kinez stalno škropija nekon spizon koju je neko nevidljivo osoblje negdi unutra spremalo. Malo marinade, malo kavijara, malo tartara, malo karpača, sve na kapaljku i žličicu po malo, ali stalno, jedno za drugin…

I tako smo polako brodeći po bonaci zašli i iza Suhe punte.

Kako je bakalar skočija kad se vala otvorila.

– Stop! Arrêtez le bateau!

Popaj-skiper-inženjer je trenutno ubacija u šiju i jahta je stala ka ukopana. Je da su čaše malo poletile i da san ih jedva povata, dok je Kinez ka rođeni nindža stručno rutinski uletija i zgrabija Pošip upravo kad je ovaj poša upoznati onu tikovinu po krmi. A srića da je i Caligola imala kus bande, jerbo je krmeni val bija ka cunami.

Phillippe je Popaju-skiperu-inžinjeru počeja nešto brsljačiti na francuskom, tako brzo da ga je ciloga popljuca. Usput je mlatija rukama ka da je Kalabrez, a ne Francuz i stalno pokaziva prema vali, a na kraju je čak i nekoliko puta stupački poskočija kako bi, biće, da na važnosti tome što je priča.

– Msje mekanisjan… Dakle, moj msje Filíp je izrazio želju da kupi ovu tres tres jolie kuću i okućnicu, pa vas usrdno moli da mu u tome pomognete.

Phillippe je staja pognut s lagano savijenin nogama i raširenim rukama gledajući me priko ruba onih očala poluotvorenih usta, čekajući tako u poluniskon startu da mi skoči u zagrljaj kad mu kažen da ću mu ja sve to što je on poželija urediti.

Iskreno, zatekli su me jerbo nisan očekiva ovakav obrat. Tribalo mi je malo da dođen sebi.

– Ma nije to baš tako jednostavno ka što je on zamislija… Reci ti njemu neka prvo lipo sidne, pa ću mu ja sve potanko objasniti. A ti stani tu, pa ćeš mu sve to lipo privoditi na francuski, jerbo je za ovu priliku moj engleski malo, ajmo reći, mršav. I reci usput ovome Kinezu neka donese još malo Pošipa…

Đeno i Mare

Onda je Phillippe sija, Kinez je donija i otvorija novu buteljku, a ja san polako počeja pričati dok je Popaj-skiper-inžinjer onako s nogu simultano privodija sve po redu.

---

image

Đeno je više vrimena provodija po konobama nego doma

---

– Vi'š, u toj su ti vali, u toj kući, zbog koje si ti tako skoka, davno, davno živili Đeno i Mare. U to vrime nije bilo ka danas svega. Svako jutro bi se Mare digla, užgala sviću, naložila špaher, pa čekala dabi uru da se kužina malo stepli. U kogulu bi skuvala čaja, ma ne od ovoga Frankova, nego od onoga što bi u poju i po mocirama pobrala, a onda bi, ako bi brašna bilo, umisila kruva, skuvala zelja, fažola ili jote, i tako bi čekala da se Đeno vrati s mora. Otišla bi doli na ona dva kamika koja su zvali mul i gledala na more je li se što vidi, i kakovo će vrime toga dana učiniti, oće li se njezin Đeno vratiti kako je reka, ili će negdi zaglaviti. A zaglavljiva je Đeno, još kako…

I dok bi tako bidna Mare kontala kako je sigurno negdi zapeja zbog bure i gruboga mora, Đeno bi u nekoj konobi s poton pod noson, sa svojin najboljin prijateljen i kumpanjon Mikulon, igra trijunfa. Nikad ga nije bilo briga za druge. On bi samo gleda di će se dobro napiti i naisti, i nikad ne bi nikome, pa ni ženi, priča di je bija. Koji put bi nešto ribe i donija, a koji puta ne. Usput bi nešto dikod i proda, pa bi to odma i zapija, a doma je donosija ritko. U takovon životu in je prolazilo vrime.

Imali su jedno dite o kojemu se brinula samo Mare jerbo, ka što san reka, Đena nikada i nije bilo doma. A onda je Mare, kad je taj mali uvatija već jeno osan-devet godina ostala noseća, ma se u njiovon životu zbog toga ništa nije prominilo. Ona je i dalje sa sinon ostajala sama doma, kuvala čaj i mislila kruv, a Đeno je i dalje luta po moru i bančija po konobama. I onda se u jednu zoru, kad je Đenu pomagala nositi arte na brod, na iston onon kamiku od mula posklizla i nezgodno pala.

Dva je dana ležala u onoj mrzloj kužini, pa su je tek onda odvezli do likara u grod. Nju su nekako i spasili, ali dite nisu mogli. I kad su je vratili na škoj, Mare je iz dana u dan sve više kopnila. A Đeno je nedugo iza toga u konobi diga pot i tako osta. Kolpalo ga na mistu.

Njega su saranili, a Mari i malome su donili iz sela po vriće brašna, malo kapule i štriku pancete za pripomoći. Tri dana iza Đena je i Mare umrla, uz onaj ledeni špaher iz kojega je bura pomela svu žeravu. Mali je naša. Pokopali su je uz Đena, i od ta doba u toj vali dima nema. Kuća je prazna i u nju niko ne dira i ne ulazi.

– Msje, kakva priča… Fantastik! A što je bilo s dječakom pita msje Filíp?

– Maloga su uzeli u selo da pomaže jednoj familiji, pa su ga tako i digli za šegrta, a posli je steka zanat, poša sa škoja, oženija se i tako dobija svoju familiju, kako to već bude kad se čovik oženi.

Ne more se kontra srca

Gleda san redon onaj kavijar, tartar, kapare, bagete i orošene čaše, dok je Phillippe iza onih crnih očala i dalje netremice gleda u mene.

– Ma… Poanta cile ove priče je zapravo u tome da ta kuća nije na prodaju, jerbo su vlasnici raštrkani po svitu tako da ni kuća ni okućnica, pa ni vala, definitivno nisu na prodaju. Osin toga, ne virujen da bi ovakav gospodin ka što je msje Filíp tija živiti u kući u kojoj je neko umra, i to još u ovakovome, kako bi on reka ans le trou du cul du monde. To san ti ja sada spelova…

Popaj-skiper-inžinjer koji je od mog dolaska na Caligolu bija samo na mineralnoj, u međuvremenu je malo doša sebi, pa je, biće iz zahvalnosti što san mu spasija posa, sve to što san ja priča lipo simultano privodija, tako da je Francuz-bakalar u oblaku one svoje smrdljive cigare samo mudro kima glavon i onon svojon kljukon od nosurde.

– Msje Filíp kaže da sve razumije… Duboko je razočaran i kaže da je baš šteta što je ta žena umrla upravo u kući, jer je pozicija za kuću prekrasna…

Pokrenuli su makinu, zavrtili brodinu u krug, i kako su rekli, vratili me u kasno popodne u moj porat.

– A ti se sredi kako san ti reka, pa neš više činiti vakove monade i upadati u vako glupe situasion – reka san Popaju-skiperu-inžinjeru kad san iziša na mul.

– Msje mekanisjan, poslušaću vas, jer imate pravo. Vi ste jedna razumna i dobra persón. Nikad više u onakvoj majici! No! Nikad! Mercí, mersí bokú!

– Di si ti nesta? – napala me ona moja štriga čin sam otvorija vrata, ali ne odvajajući oči od Turaka na televiziji koji su iz nekog razloga svi odreda plakali.

– Reka san ti da iden pomoći ljudima na brod. Bili su kvaru…

– Pa do ove ure? Skuvala san jote, eto ti je na špaheru.

– Vidin… Neću, ne triba ništa… Ija san na brodu. Učinili smo đir, pa su me tili počastiti.

– Lipo bogami… A di ste bili?

– Učinili smo đir do iza Suhe…

– Iza Suhe? – odlipila se od serije.

– I?

– Što i? I ništa. Kad je vidija kuću tija je kupiti zajedno s valon, pa san mu reka da nije na prodaju.

– Što si mu reka?

– Čula si me i prvi puta. Reka san mu da nije na prodaju?

– Zašto? Ništa ja tebe pod milin Bogon ne razumin? Zar nismo rekli…

– Znan što smo rekli. I tija san je prodati, i kuću i sve skupa. A onda san mu ispriča kako je pokojna Mare skončala i…

– Ali…

– Znan! Znan sve što'š reći ! Ali ja to ne moren! Neka Marko proda kad ja krepan i kad dođe njegovo vrime. To je moja didovina i ja to ne moren! To je dil mene! Ti to i ne moreš razumiti… Kad je do sada stala, neka i dalje stoji u miru. Meni šoldi od toga ne tribaju…

Doša san do špahera i otklopija teću, a vonj još tople jote se diga i ponija me daleko i davno…

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RIBOLOVNA PRIČA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-01 18:24:37 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-02 11:21:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-04-02 11:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 195 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/01\/12838582.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/12838584.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/12838586.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/12838588.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

A onda se otvorila vala iza Suhe...<\/p>","

Generalna proba je uspila<\/p>","

Prvo bi se u\u017egala svi\u0107a...<\/p>","

\u0110eno je vi\u0161e vrimena provodija po konobama nego doma<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1425","hd_12838582_1920.jpg":"1920x1080","k_12838582_1280.jpg":"1280x1280","k_12838582_1024.jpg":"1024x1024","k_12838582_640.jpg":"640x640","k_12838582_480.jpg":"480x480","k_12838582_340.jpg":"340x340","k_12838582_220.jpg":"220x220","o_12838582_1280.jpg":"1280x950","o_12838582_1024.jpg":"1024x760","o_12838582_640.jpg":"640x475","o_12838582_480.jpg":"480x356","o_12838582_340.jpg":"340x252","o_12838582_220.jpg":"220x163","h_12838582_1280.jpg":"1280x854","h_12838582_1024.jpg":"1024x683","h_12838582_640.jpg":"640x427","h_12838582_480.jpg":"480x320","h_12838582_340.jpg":"340x227","h_12838582_220.jpg":"220x147","pp_12838582_1280.jpg":"1006x1280","pp_12838582_1024.jpg":"805x1024","pp_12838582_640.jpg":"503x640","pp_12838582_480.jpg":"377x480","pp_12838582_340.jpg":"267x340","pp_12838582_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12838584_1920.jpg":"1920x1080","k_12838584_1280.jpg":"1280x1280","k_12838584_1024.jpg":"1024x1024","k_12838584_640.jpg":"640x640","k_12838584_480.jpg":"480x480","k_12838584_340.jpg":"340x340","k_12838584_220.jpg":"220x220","o_12838584_1280.jpg":"1280x960","o_12838584_1024.jpg":"1024x768","o_12838584_640.jpg":"640x480","o_12838584_480.jpg":"480x360","o_12838584_340.jpg":"340x255","o_12838584_220.jpg":"220x165","h_12838584_1280.jpg":"1280x854","h_12838584_1024.jpg":"1024x683","h_12838584_640.jpg":"640x427","h_12838584_480.jpg":"480x320","h_12838584_340.jpg":"340x227","h_12838584_220.jpg":"220x147","pp_12838584_1280.jpg":"1006x1280","pp_12838584_1024.jpg":"805x1024","pp_12838584_640.jpg":"503x640","pp_12838584_480.jpg":"377x480","pp_12838584_340.jpg":"267x340","pp_12838584_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12838586_1920.jpg":"1920x1080","k_12838586_1280.jpg":"1280x1280","k_12838586_1024.jpg":"1024x1024","k_12838586_640.jpg":"640x640","k_12838586_480.jpg":"480x480","k_12838586_340.jpg":"340x340","k_12838586_220.jpg":"220x220","o_12838586_1280.jpg":"1280x960","o_12838586_1024.jpg":"1024x768","o_12838586_640.jpg":"640x480","o_12838586_480.jpg":"480x360","o_12838586_340.jpg":"340x255","o_12838586_220.jpg":"220x165","h_12838586_1280.jpg":"1280x854","h_12838586_1024.jpg":"1024x683","h_12838586_640.jpg":"640x427","h_12838586_480.jpg":"480x320","h_12838586_340.jpg":"340x227","h_12838586_220.jpg":"220x147","pp_12838586_1280.jpg":"1006x1280","pp_12838586_1024.jpg":"805x1024","pp_12838586_640.jpg":"503x640","pp_12838586_480.jpg":"377x480","pp_12838586_340.jpg":"267x340","pp_12838586_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1419","hd_12838588_1920.jpg":"1920x1080","k_12838588_1280.jpg":"1280x1280","k_12838588_1024.jpg":"1024x1024","k_12838588_640.jpg":"640x640","k_12838588_480.jpg":"480x480","k_12838588_340.jpg":"340x340","k_12838588_220.jpg":"220x220","o_12838588_1280.jpg":"1280x946","o_12838588_1024.jpg":"1024x756","o_12838588_640.jpg":"640x473","o_12838588_480.jpg":"480x354","o_12838588_340.jpg":"340x251","o_12838588_220.jpg":"220x162","h_12838588_1280.jpg":"1280x854","h_12838588_1024.jpg":"1024x683","h_12838588_640.jpg":"640x427","h_12838588_480.jpg":"480x320","h_12838588_340.jpg":"340x227","h_12838588_220.jpg":"220x147","pp_12838588_1280.jpg":"1006x1280","pp_12838588_1024.jpg":"805x1024","pp_12838588_640.jpg":"503x640","pp_12838588_480.jpg":"377x480","pp_12838588_340.jpg":"267x340","pp_12838588_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15099055 Threads: 4 Questions: 3160140044 Slow queries: 7067396 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235150951 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/bija-san-na-teskin-mukama-provesti-dan-na-jahti-ili-se-vratiti-doma-i-gledati-moju-strigu-kako-gleda-turske-serije-teska-san-se-srca-spustija-u-katrigu-1180728 [printLink] => /om/ribolov/bija-san-na-teskin-mukama-provesti-dan-na-jahti-ili-se-vratiti-doma-i-gledati-moju-strigu-kako-gleda-turske-serije-teska-san-se-srca-spustija-u-katrigu-1180728?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656636 [name] => ribolovna priča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 11:33:47 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica [link] => /tag/ribolovna-prica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659430 [name] => ribolovna priča boris bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 15:22:53 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica-boris-bulic [link] => /tag/ribolovna-prica-boris-bulic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659428 [name] => ribolovna priča otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 15:22:53 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica-otvoreno-more [link] => /tag/ribolovna-prica-otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bija san na teškin mukama. Provesti dan na jahti ili se vratiti doma i gledati moju štrigu kako gleda turske serije. Teška san se srca spustija u katrigu... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-03-21-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/12838582.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

A onda se otvorila vala iza Suhe...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/12838582.jpg [title] =>

A onda se otvorila vala iza Suhe...

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/12838584.jpg [title] =>

Generalna proba je uspila

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/12838586.jpg [title] =>

Prvo bi se užgala svića...

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/12838588.jpg [title] =>

Đeno je više vrimena provodija po konobama nego doma

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zima je na moru duga i pusta, a pogotovo na škoju, ma koliko taj škoj bija velik. Nema van tu nikakve radosti. Ako se kojin slučajen rodi koje čeljade, pa da se svit oko toga malo okupi i da onda o tome pričaju još misec dana…

Tako je bilo prije sto godina, a tako van je to i danas. Imaš samo buretinu ili jugo s kišurinon, onda gledaš kad je misečina za poć ili u lignje ili u ribe, i to je sve. Ko ima šoldi, more tu i tamo do konobe, a ko nema loži drva ako ih ima i grije gujcu. Zima je gadna, duga i pusta. Ukratko, tuga i jad da se čoviku od tog jada srce stisne i pukne.

Je da moje misto nije na škoju, ma je na moru, a škoj je oma tu, priko puta, tako da van je razlika potpuno ista. I ako mi sami ne smislimo neko događanje, ne događa se ništa. I tako sve do prolića kad krenu jahte i gliseri, pa se sve čini da je taj jad posta raj na zemlji, raj koji je do jučer bija pakal.

Caligola na pentu

I tako je u naš porat prije jeno misec dana uklizala velika, lipa, bila jahta s austrijskon zastavon na provi i talijanskon na krmi, i sa svin onin čudima od radara i antena, a na krmi iznad skutera velikin srebrnin slovima piše Caligola.

E sad, zašto bi neko da brodu ime po onoj munjeli od šempjanog imperatora, to bi tribalo pitati pametnjakovića koji je to pisa. Cili svit zna da kod nas imena brodova tra-di-ci-jo-nalno nose ženska imena, po ćerama, materama ili ženama. Istina, ovo zadnje je poprilično ritko…

A kad vidiš neki brod s muškin imenon, oma znaš da tu nešto nije u redu. Drugo su plivarice i koće. To su brodi za posa i oni mogu imati imena kakva oće, jerbo to nema veze s emocijama. A brod za čovika…

To van je odraz njegove duše, isto ka kuća koju gradiš. A što tu ima cirkusa! Sagradi bena kuću da lipša ne more biti, pa je ofarba u limun žuto, ili u rozo da vrišti. Onda priča okolo da je to moderno. Je ti vraga moderno! Nije moderno, nego si munjen i nemaš mozga, eto…

Nego, puštimo mi te munjele i vratimo se ovome što van oću reći. Dakle, ta je Caligola uklizala pogonjena malon penton, pazite, malon penton, i vezala se á lajo oma nasuprot mene za onaj naš novi mul, i tako ga okupirala skoro cilon dužinon.

Fala Bogu da se u deset minuta cilo misto skupilo, jerbo je to bila izvanredna prilika da lokalni mudraci kažu sve što su za svoga maloga života naučili izmišljati o jahtama i brodima ciloga svita, od načina na koji je pristala, priko razloga za pogon priko male pente, do…

A ne, ne, nećete me navući. Neću van ja sada prepričavati što su ti mudraci trabunjali, nego ću priskočiti cili taj pasus i odma skočiti na poglavlje u kojemu su meni, sutra oko deset uri pokucali na vrata.

Drob u grlu

– Msje, rekli su nan da nan jedino vi morete pomoći.

Gleda san u debila koji mi je staja na vratima otvorenih usta. Je, dobro ste razumili, moja su se usta otvorila. Tip je ima… Ajmo ozgora, speštanu kapetansku kapu sa štanda s onin plastičnin šilton i zlatnin konopon uokolo, u oba uva rećin, riđu bradu od misec dana, bordo crvenu facu s noson boje balancane koji je bija cili natečen i na buže ka lički kumpir, sitne, krvlju podlivene oči, od šalše, vinčine i kolomasti uflekanu mornarsku maju s natpison Caligola koja, ma koliko je razvlačija i nateza, nikako nije mogla pokriti bojler od droba ispod kojega su počinjale rabatinke sa zavrnutin nogavicama do po listova.

Bija je bos, u šlapama, tako da su se lipo mogle viti one šporke kandže od noktiju i ispucane pete. E, da! A na desnoj je ruci ima istetovirano debelo sidro ka Popaj, a gori se, ispo ruba rukava, mogla viti donja polovica blidih debelih slova JNA. Šake i ruke do lakata su mu bile šporke ka da je zadnja dva dana samo čistija auspuhe Picgauera. Iz njega je bazdilo više nego iz moje konobe.

– A ko ti je to reka da van samo ja moren pomoći?

– Msje, gospoda iz lokalne restaurasion.

– A s kojeg si ti oblaka pa? Odakle si ti srićo moja? I što ti zapravo oćeš od mene? – pita san ga poprilično živčano, jer mi je sa svojin isparenjima, da i ne spominjemo msje, trenutno diga tlak na osansto.

---

image

Generalna proba je uspila

---

– Msje, moje porijeklo u ovon trenutku nije važno. Važno je samo, da nan… – a onda je značajno i krajnje koncentrirano zasta s kažiprston priko usta i želucon u grlu, pa je nakon sekundu-dvi, na moju sriću samo ispotiha, diskretno podrignija i odma procidija:

– Pardonček… Msje, važno je samo da nam popravite kopču, jer naš brod ne ide dalje… – a onda je opet složija facu ka da će se izrigati, pa sam ga posla ća i reka da ću doći za po ure.

Istina je da ja iman nešto mašinskog iskustva, jer san ka mulac jedno vrime radija u makini, ma mi je bilo bitnije da mi se bena ne izriga tu na pragu, a i nisan ima što raditi, pa san se tako prisvuka i polako poša.

Monsieur mécanicien!

Jahta je bila privezana onako kako se inače stručno vezuju krave, ali je zato pajeta po bandi bilo ka za trajekt, tako da straha baren u ton pogledu nije bilo. A još dok san prilazija i vidija krmu, u tri sekunde mi je sve do kraja postalo jasno. Pod tendon je bija postavljen stolić na kojem je bila ona velika teća s ledon iz koje je virila vinska boca.

Pored te teće je bila visoka, elegantno orošena čaša s nogicon koju je nadoliva neki mali mršavi Kinez obučen u konobarsku bilu monduru. A iz te je čaše, zavaljen u katrigu, guć po guć cicka neki uštogljeni bakalar u bilon prugaston veštidu s borsalino-kapelinon na ćiverici i ogromnin crnin naočalama na kljuki od nosine što mu je pokrivala pola face.

U rukama je drža neke francuske novine velike ka što je nekad bila naša stara Slobodna, a u zubima jednu od onih cigara koje smrde ka da se neko popiša po zapaljenoj kartonskoj kutiji.

– Oh! Monsieur mécanicien! Bienvenue à bord! Je m'appelle Phillippe!

Odma je uletija onaj šporki Popaj:

– Msje Filíp vas pozdravlja i želi vam dobrodošlicu za na brod!

Stisnija san ispruženu ruku i iznenadija se kako je jako stisnija. Ka da san se rukova s nekin okorjelin keramičarem.

– On english, please… – promrmlja san.

Što sad? Što van je tu čudno? Natucan ja i francuski nešto, ali san pritpostavija da ćemo se puno bolje sporazumit na nekon domaćen jeziku.

– Of course! My ship is totally broken. Can you repair him? I will pay you all what you wont…

– Msje Filíp kaže…

– Dobro, dobro, razumija san ga…

Ovo bi moglo biti jako veselo, pomislija san, i odma reka da se ništa ne brine za šolde, samo da ja moran najprije viti u čemu je problem:

– Msje, mi znamo di je problem. Rekao sam vam, kopča motora je u kvaru.

Ignorira san Popaja i njegove transkripte tako što san mu napola okrenija leđa, pa san na čistokrvnon engleskon bakalara upita ko je dijagnosticira taj kvar, na što je on otvorenin dlanon sav ponosan pokaza na pijanog dilbera Popaja koji je čvrstin stiskon drža rub kabine da se kabina kojin slučajem ne sruši.

– My mechanical engeneer, my skipper!

Ovaj je u znak potvrde da je uistinu baš o njemu rič desnon rukon oštro salutira, livon samo malo tvrđe držeći kabinu, ali ka što san reka, isključivo iz čiste predanosti i brige da se ova slučajno ne bi srušila dok je on opet ne privati i s drugon rukon.

Pogleda san u nebo, ali je moj bidni pogled naiša samo na leksan.

Reciklažne ribe

Da vas puno ne pilan, poša san u makinu i naša pola toga razvidanoga. Srića, svi su remeni bili netaknuti, a alata je bilo više nego dosta tako da su izgledi za sritan kraj bili na mojoj strani.

Ukratko, sve je bilo kako triba i, naravno, potpuno nepotribno razmontirano. Jedini kvar koji je brod ima je bija potpuno suh tank. Pijana bena nije ulila gorivo, ali je zato razmontira pola makine. Pozva san ga da mu to kažen.

– Msje, to je nemoguće. Osobno sam nadgledao…

– Dobro, dobro… Dovešću van ja 50 litara goriva s pumpe, pa ćemo pritankati i morete dalje po bilon svitu…

– Msje, mersí bokú, ali ja vas molim… Kao kolegu i znalca…

– Što je sad opet ?

– Msje, ja vas molim da mom msje Filípu kažete da je kopča motora bila u kvaru. O tome ovisi…

– Dobro, dobro, sve razumin… Neću ti ja praviti probleme, ali daj se malo organiziraj. Ne moreš takav na more.

– Msje, mersí bokú na vašoj velikodušnosti. Idem vas odmah poslušati i obući novu majicu.

Iziša san za njin na krmu i zatekao Phillippea kako još uvik čita novine. Objasnija san mu da je kvar uklonjen, ali da mora dolit još goriva, jer je zbog kvara većina goriva što ga je ima puten nevidljivo iscurila.

– Oh mon Dieu! C'est une catastrophe écologique!

---

image

Prvo bi se užgala svića...

---

Reka san mu da se ne sekira oko ekologije, jerbo je naše more naviknuto na takve i još gore situacije, i da mi imamo ribe koje će to u tren oka pojisti i reciklirati, i da će se to već nekako rišiti samo od sebe. A kad me pita za šolde i kad san mu reka da ne triba ništa dati, skoro se uvridija.

Reka je da ja onda nisan nikakav majstor ako ja svoj rad ne cinim, na što mu ja nisan zapravo ima srca ništa reći, tim više što me iza njegovih leđa onaj nesritnjak od skipera kolutanjem očiju priklinja da se držin dogovorene priče.

Na njegovo inzistiranje koje je popratija demonstrativnin širenjen ruku, povremenim poskakivanjem i u jednon trenu čak potpunin skidanjen naočala, uzeja san sto eura. Onda smo Popaj-skiper-inžinjer i ja skočili prvo do Stipe uzeti prikolicu s bačvon za gorivo, pa smo otišli do pumpe i dovezli se nazad da bi prelili gorivo, odradili generalnu probu i isplovili.

– Ma čekaj! Fermaj! Di si poša? Iskrcaj me, pa onda vi idite di vas je volja.

– Msje, moj msje Filíp inzistira da budete naš gost na ručku dok krstarimo vašim prekrasnim arhipelagom. Nakon ručka, koji neće dugo potrajati, mi ćemo vas vratiti u vaše tres jolie mjesto i tamo iskrcati.

Phillippe je s vrlo zadovoljnim osmijehom potvrdno kimnuo glavom i opet široko otvorenim dlanom pokazao na katrigu koju je onaj Kinez odnekud donija.

Šija ka cunami

Bija san na teškin mukama. Provesti dan na jahti ispijajući plemenita vina i kušajući delicije koje su Francuzu-bakalaru očito svakodnevna spiza ili se vratiti doma na jotu i gledati onu moju štrigu kako gleda turske serije. Teška san se srca spustija u katrigu.

A onda je Phillippe počeja pričati kako on živi na Reunionu, oma tu doli iza Madagaskara u svon bungalovu, kako je zva tu svoju kuću od 600 kvadrata izgrađenu u kolonijalnon stilu, i kako mu je strašno dosadno.

Svako jutro ista priča – budi ga miris friško narezane bagete i bile kave. Ustane pa iziđe na verandu, sidne i onda čita novine. Puno čita, jerbo mora biti informiran kada već živi, kako je reka ans le trou du cul du monde, oliti po naški, u šupku svita. E da je mene staviti u takovu gujcu…

I tako smo polako cidili i cickali Pošip iz Čare s kojin je Phillippe očito bija tres jolie oduševljen, dok nas je Kinez stalno škropija nekon spizon koju je neko nevidljivo osoblje negdi unutra spremalo. Malo marinade, malo kavijara, malo tartara, malo karpača, sve na kapaljku i žličicu po malo, ali stalno, jedno za drugin…

I tako smo polako brodeći po bonaci zašli i iza Suhe punte.

Kako je bakalar skočija kad se vala otvorila.

– Stop! Arrêtez le bateau!

Popaj-skiper-inženjer je trenutno ubacija u šiju i jahta je stala ka ukopana. Je da su čaše malo poletile i da san ih jedva povata, dok je Kinez ka rođeni nindža stručno rutinski uletija i zgrabija Pošip upravo kad je ovaj poša upoznati onu tikovinu po krmi. A srića da je i Caligola imala kus bande, jerbo je krmeni val bija ka cunami.

Phillippe je Popaju-skiperu-inžinjeru počeja nešto brsljačiti na francuskom, tako brzo da ga je ciloga popljuca. Usput je mlatija rukama ka da je Kalabrez, a ne Francuz i stalno pokaziva prema vali, a na kraju je čak i nekoliko puta stupački poskočija kako bi, biće, da na važnosti tome što je priča.

– Msje mekanisjan… Dakle, moj msje Filíp je izrazio želju da kupi ovu tres tres jolie kuću i okućnicu, pa vas usrdno moli da mu u tome pomognete.

Phillippe je staja pognut s lagano savijenin nogama i raširenim rukama gledajući me priko ruba onih očala poluotvorenih usta, čekajući tako u poluniskon startu da mi skoči u zagrljaj kad mu kažen da ću mu ja sve to što je on poželija urediti.

Iskreno, zatekli su me jerbo nisan očekiva ovakav obrat. Tribalo mi je malo da dođen sebi.

– Ma nije to baš tako jednostavno ka što je on zamislija… Reci ti njemu neka prvo lipo sidne, pa ću mu ja sve potanko objasniti. A ti stani tu, pa ćeš mu sve to lipo privoditi na francuski, jerbo je za ovu priliku moj engleski malo, ajmo reći, mršav. I reci usput ovome Kinezu neka donese još malo Pošipa…

Đeno i Mare

Onda je Phillippe sija, Kinez je donija i otvorija novu buteljku, a ja san polako počeja pričati dok je Popaj-skiper-inžinjer onako s nogu simultano privodija sve po redu.

---

image

Đeno je više vrimena provodija po konobama nego doma

---

– Vi'š, u toj su ti vali, u toj kući, zbog koje si ti tako skoka, davno, davno živili Đeno i Mare. U to vrime nije bilo ka danas svega. Svako jutro bi se Mare digla, užgala sviću, naložila špaher, pa čekala dabi uru da se kužina malo stepli. U kogulu bi skuvala čaja, ma ne od ovoga Frankova, nego od onoga što bi u poju i po mocirama pobrala, a onda bi, ako bi brašna bilo, umisila kruva, skuvala zelja, fažola ili jote, i tako bi čekala da se Đeno vrati s mora. Otišla bi doli na ona dva kamika koja su zvali mul i gledala na more je li se što vidi, i kakovo će vrime toga dana učiniti, oće li se njezin Đeno vratiti kako je reka, ili će negdi zaglaviti. A zaglavljiva je Đeno, još kako…

I dok bi tako bidna Mare kontala kako je sigurno negdi zapeja zbog bure i gruboga mora, Đeno bi u nekoj konobi s poton pod noson, sa svojin najboljin prijateljen i kumpanjon Mikulon, igra trijunfa. Nikad ga nije bilo briga za druge. On bi samo gleda di će se dobro napiti i naisti, i nikad ne bi nikome, pa ni ženi, priča di je bija. Koji put bi nešto ribe i donija, a koji puta ne. Usput bi nešto dikod i proda, pa bi to odma i zapija, a doma je donosija ritko. U takovon životu in je prolazilo vrime.

Imali su jedno dite o kojemu se brinula samo Mare jerbo, ka što san reka, Đena nikada i nije bilo doma. A onda je Mare, kad je taj mali uvatija već jeno osan-devet godina ostala noseća, ma se u njiovon životu zbog toga ništa nije prominilo. Ona je i dalje sa sinon ostajala sama doma, kuvala čaj i mislila kruv, a Đeno je i dalje luta po moru i bančija po konobama. I onda se u jednu zoru, kad je Đenu pomagala nositi arte na brod, na iston onon kamiku od mula posklizla i nezgodno pala.

Dva je dana ležala u onoj mrzloj kužini, pa su je tek onda odvezli do likara u grod. Nju su nekako i spasili, ali dite nisu mogli. I kad su je vratili na škoj, Mare je iz dana u dan sve više kopnila. A Đeno je nedugo iza toga u konobi diga pot i tako osta. Kolpalo ga na mistu.

Njega su saranili, a Mari i malome su donili iz sela po vriće brašna, malo kapule i štriku pancete za pripomoći. Tri dana iza Đena je i Mare umrla, uz onaj ledeni špaher iz kojega je bura pomela svu žeravu. Mali je naša. Pokopali su je uz Đena, i od ta doba u toj vali dima nema. Kuća je prazna i u nju niko ne dira i ne ulazi.

– Msje, kakva priča… Fantastik! A što je bilo s dječakom pita msje Filíp?

– Maloga su uzeli u selo da pomaže jednoj familiji, pa su ga tako i digli za šegrta, a posli je steka zanat, poša sa škoja, oženija se i tako dobija svoju familiju, kako to već bude kad se čovik oženi.

Ne more se kontra srca

Gleda san redon onaj kavijar, tartar, kapare, bagete i orošene čaše, dok je Phillippe iza onih crnih očala i dalje netremice gleda u mene.

– Ma… Poanta cile ove priče je zapravo u tome da ta kuća nije na prodaju, jerbo su vlasnici raštrkani po svitu tako da ni kuća ni okućnica, pa ni vala, definitivno nisu na prodaju. Osin toga, ne virujen da bi ovakav gospodin ka što je msje Filíp tija živiti u kući u kojoj je neko umra, i to još u ovakovome, kako bi on reka ans le trou du cul du monde. To san ti ja sada spelova…

Popaj-skiper-inžinjer koji je od mog dolaska na Caligolu bija samo na mineralnoj, u međuvremenu je malo doša sebi, pa je, biće iz zahvalnosti što san mu spasija posa, sve to što san ja priča lipo simultano privodija, tako da je Francuz-bakalar u oblaku one svoje smrdljive cigare samo mudro kima glavon i onon svojon kljukon od nosurde.

– Msje Filíp kaže da sve razumije… Duboko je razočaran i kaže da je baš šteta što je ta žena umrla upravo u kući, jer je pozicija za kuću prekrasna…

Pokrenuli su makinu, zavrtili brodinu u krug, i kako su rekli, vratili me u kasno popodne u moj porat.

– A ti se sredi kako san ti reka, pa neš više činiti vakove monade i upadati u vako glupe situasion – reka san Popaju-skiperu-inžinjeru kad san iziša na mul.

– Msje mekanisjan, poslušaću vas, jer imate pravo. Vi ste jedna razumna i dobra persón. Nikad više u onakvoj majici! No! Nikad! Mercí, mersí bokú!

– Di si ti nesta? – napala me ona moja štriga čin sam otvorija vrata, ali ne odvajajući oči od Turaka na televiziji koji su iz nekog razloga svi odreda plakali.

– Reka san ti da iden pomoći ljudima na brod. Bili su kvaru…

– Pa do ove ure? Skuvala san jote, eto ti je na špaheru.

– Vidin… Neću, ne triba ništa… Ija san na brodu. Učinili smo đir, pa su me tili počastiti.

– Lipo bogami… A di ste bili?

– Učinili smo đir do iza Suhe…

– Iza Suhe? – odlipila se od serije.

– I?

– Što i? I ništa. Kad je vidija kuću tija je kupiti zajedno s valon, pa san mu reka da nije na prodaju.

– Što si mu reka?

– Čula si me i prvi puta. Reka san mu da nije na prodaju?

– Zašto? Ništa ja tebe pod milin Bogon ne razumin? Zar nismo rekli…

– Znan što smo rekli. I tija san je prodati, i kuću i sve skupa. A onda san mu ispriča kako je pokojna Mare skončala i…

– Ali…

– Znan! Znan sve što'š reći ! Ali ja to ne moren! Neka Marko proda kad ja krepan i kad dođe njegovo vrime. To je moja didovina i ja to ne moren! To je dil mene! Ti to i ne moreš razumiti… Kad je do sada stala, neka i dalje stoji u miru. Meni šoldi od toga ne tribaju…

Doša san do špahera i otklopija teću, a vonj još tople jote se diga i ponija me daleko i davno…

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

A onda se otvorila vala iza Suhe...


Generalna proba je uspila


Prvo bi se užgala svića...


Đeno je više vrimena provodija po konobama nego doma

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/bija-san-na-teskin-mukama-provesti-dan-na-jahti-ili-se-vratiti-doma-i-gledati-moju-strigu-kako-gleda-turske-serije-teska-san-se-srca-spustija-u-katrigu-1180728 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ae4c6a067c8d9f3e63060b917e784c7ea4b0b59e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bija+san+na+te%C5%A1kin+mukama.+Provesti+dan+na+jahti+ili+se+vratiti+doma+i+gledati+moju+%C5%A1trigu+kako+gleda+turske+serije.+Te%C5%A1ka+san+se+srca+spustija+u+katrigu...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fbija-san-na-teskin-mukama-provesti-dan-na-jahti-ili-se-vratiti-doma-i-gledati-moju-strigu-kako-gleda-turske-serije-teska-san-se-srca-spustija-u-katrigu-1180728 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fbija-san-na-teskin-mukama-provesti-dan-na-jahti-ili-se-vratiti-doma-i-gledati-moju-strigu-kako-gleda-turske-serije-teska-san-se-srca-spustija-u-katrigu-1180728 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNA PRIČABija san na teškin mukama. Provesti dan na jahti ili se vratiti doma i gledati moju štrigu kako gleda turske serije. Teška san se srca spustija u katrigu...

Piše Boris Bulić
2. travnja 2022. - 13:21

Zima je na moru duga i pusta, a pogotovo na škoju, ma koliko taj škoj bija velik. Nema van tu nikakve radosti. Ako se kojin slučajen rodi koje čeljade, pa da se svit oko toga malo okupi i da onda o tome pričaju još misec dana…

Tako je bilo prije sto godina, a tako van je to i danas. Imaš samo buretinu ili jugo s kišurinon, onda gledaš kad je misečina za poć ili u lignje ili u ribe, i to je sve. Ko ima šoldi, more tu i tamo do konobe, a ko nema loži drva ako ih ima i grije gujcu. Zima je gadna, duga i pusta. Ukratko, tuga i jad da se čoviku od tog jada srce stisne i pukne.

Je da moje misto nije na škoju, ma je na moru, a škoj je oma tu, priko puta, tako da van je razlika potpuno ista. I ako mi sami ne smislimo neko događanje, ne događa se ništa. I tako sve do prolića kad kr...

14. svibanj 2024 05:21