stdClass Object ( [id] => 1150223 [title] => Dolaze dica, pa što onda? A ona sprema neku mafijašku škatulu... Na kraju su se lignje zbog mene oladile [alias] => dolaze-dica-pa-sto-onda-a-ona-sprema-neku-mafijasku-skatulu-na-kraju-su-se-lignje-zbog-mene-oladile [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kako koji puta zna biti lipo kad se sve posloži kako triba. Kako koji puta zna biti ka da san na sedmon nebu. Ma se to sa sedmin nebon dogodi, kad se vako bolje zamislin, jednon ili dvaput u životu. Inače se uvik, ali baš uvik zagovni tako da se iz tog ne moš iščupati jerbo jedno vuče drugo i samo se sve više petlja pa toneš dok ne potoneš.

Ma na kraju se ja ispetljan i isplivan, ali dok se ne ispetljan to van mene ciloga pojide. A što je najgore, svaka takva dežgracija počne iz ničega i nema šanse da bi je ti pripozna ka dežgraciju. Ma nemoš ni sanjat da bi se to moglo izroditi i da će me koštati i živaca, i straja i… i… Reka san već živaca?

O MRTVIMA SVE NAJBOLJE

Sve je počelo ka nešto sasvin obično, svakodnevno. Bilo je blizu Božića i onoj mojoj štrigi je palo na onu njezinu pamet da bi mogla namisto bakalara, koji se oduvik sprema za Badnji, a što cili svit zna da je tako i da ne more biti drukčije jerbo je tako i samo tako, e, dakle, njoj je palo na pamet da bi mogla spremiti lignje, i to na neki špecijalni recept. Da je ona to vidila na televiziji i da je to za prste polizati, a da to ne zna niko nego samo neki tamo u Kalabriji, a da su i oni odavno pokojni.

– Ma dobro, tako ti svega što te drži na te tvoje dvi bangave noge… Kako moreš tako nešto reći? Kako more biti da to znaju samo pokojni Kalabreži i niko drugi? Ako je bilo na televiziji znaju baren još troje – ti, ona munjena Luce koja uz tebe jedina gleda te ricete i onaj što je to snima i izasra da to niko na ovon svitu ne zna, a ti to zagucala.

– To uopće nije tako i uopće nije važno. Dolaze dica i ja in oću učiniti obid za prste polizat, a za to mi triba pet liganja, i da svaka ima baren triespet deki… Spremiću ih na Kartučo ala Kalabrija!odgovorila je puna neskrivenog ponosa, digla glavu ka Duče, pa se ka Staljin na peti okrenila i odmarširala u tinel.

– A bakalar? Oće biti i bakalara? – povika san za njon u očaju, ali nisan dobija nikakav odgovor jerbo je počela neka turska serija. Pripozna san je po tome što je neko odma počeja zavijati, vikati i plakati, a ja ništa nisan razumija.

– A dobro… Izaćemo na more i uvatićemo te lignje – slega san ramenima i konta kako uvik mogu posli otići doli do konobe u Cote na bakalar i žmul, a što će i biti.

Ma nije da ona ne zna kuvat i da ne kuva, nego me uvik vako ubije kad se triba nešto dogodit. Dolaze dica, pa što onda? Dica dolaze da bi se vidili i da bi se malo sitili kako to izgleda kad se vrate doma i ta domaća, eli, cila atmosfera, spiza, konoba, đir po rivi… A ona sprema neku mafijašku škatulu i to još od pokojnih Kalabreža. A niko ne pita zašto su pokojni…

NA PO UVA

Dakle, posluša san Vakulu i pogleda Aladina i vidija da baš i nije nešto idealno, ali kako ionako nisan mislija daleko, nisan baš ni gleda ni sluša nešto puno detaljno. Misec je iša u škuri, pa san uz arte pokupija i oni novi feral što ide pod more, što mi ga je mali donija, oko pet uri mola cime i polako poša na svoju poštu.

---

image
Vakulu sam sluša priko uva, i falija...
---

Ma nije to neka tajna pošta. Tu svi love, samo što se ja pustin niz kurenat, a ne ka drugi što se surgaju pa vise u mistu. Još obisin i peškafondo, a ne pjumbin ka drugi pa se tako puštan s petnajs na dvajesipet metri. Malo svitlin malo skosan, tu i tamo zapnen pa izgubin štogod, ali zato i dignen. Samo toga puta baš i nije išlo kako san zamislija.

Prvo, nije bilo nikoga osim mene, a jugo koje je raslo mi nikako nije išlo na ruku. Kako bi se god okrenija, kurenat bi me nosija u kraj, a nikako kako bi ja tija. Gura san se ja motoron, ali neće pa neće.

Ma nemojte misliti da se ja sad izvlačin i izgovaran. Lignje nisu bile problem. Stiglo je zastuditi tako da san u prvih po ure diga osan komada, sve po želji onog mog Staljina, od tries do četrdeset deki svaka. Ja san se cili pojia zato što me nosi ne kako ja oću nego u kraj pa u kraj…

A onda je u jednon trenu krenulo kako triba. Zabonacalo je i pravi se kurenat probudija. Bilo je mrzlo, ali san sad bija na svome. A onda mi je iza leđa blicnulo. Okrenija san se priko ramena i vidija pravo svetog Iliju.

– I tebe, i sve kalabreške škatule, i lignje… Zašto nisan posluša Vakulu do kraja… – beštima san skupljajući na brzinu arte i paleći motor. Tramuntana je dolazila brzo, prebrzo. Dobro, nisan bija daleko i nisan bija ni blizu havarije, ali nije bilo nimalo lipo.

---

image
Ma lovija san ja dobro unatoč problemima
---

MUDRAC NA VEZU

U porat san uša u zadnji tren. More se lipo diglo, pa san mora čak i malo burdižavati na kraju, ali san stiga. A onda biser! Na mon vezu vezan gumenjak od nekih sedan-osan metara. Diš sad?

Naš porat nije velik ma uvik ima koje misto slobodno. I pravilo je da se na naša stalna mista niko nikada ne veživa. Za furešte ima mul s anelima i murinzima kojima komunalci u sezoni nešto i pune budžet mista, ma van sezone je to sve prazno. I sada se naša ovaj mudrac. I što je najgore, ne smiš takvog mudraca dirat jerbo nikad ne znaš zašto je on to tu veza. To su Bepu rekli u Kapetaniji još prije desetak godina kad je dobija skoro kaznu što je odveza neku benu koja se vezala na njegov vez.

Ma znan ja da ovaj mudrac nije u havariji nego je doša popiti koje pivo jerbo je puno lipše za šankon nego na tramuntani. A i veza je tu gumu ka da je krava…

Pogleda san po rivi. Pustoš. Nigdi nikoga. Sve san smislija u trenu. Odvezaću ga, odvest nasrid vale, usidriti i zvati Policiju. Reći ću in da nešto nije u redu, a svoj brod lipo vezat kako triba, pa doma onoj svojoj štrigi donit lignje za njezine škatule à la krepani Kalabreži.

---

image
Tramak je bija veliki
---

I sve bi bilo kako triba da mi se toga trena nije ugasija motor. Samo san stisa zube i pogleda u nebo. Sveti Ilija mi je odma odgovorija. Runilo je jednon, pa još jednon i onda je počelo padati.

Prvo san pogleda gorivo kojeg je bilo sasvim dovoljno. Onda san prova verglat, odzračiti… Ma sve san prova i što san više probava to san manje zna, a vitar me nosija, srića samo po krmama. Izvuka san veslo i uboja u prvu bužu, između Stanka i Jere. To je bija vez od Nina, a Nino je po zimi doli u Gradu i doći će tek iza Nove godine.

Nekako san veza brod s onin gnjilin Ninovin cimama i još ga po boku s dva svoja konopa malo osigura za ogradu Stankove gajete, jerbo tuđoj cimi nikada nije virovati, i polako poša doma.

BUĐENJE IZ SNOVA

Doma san doša mokar, smrdljiv po benzinu kojin san se isproliva u onon uzaludnon servisiranju, i totalno zaleđen, jerbo je lito davno prošlo, a ni ponoć nije bila daleko. Ona moja štriga je spavala u fotelji isprid televizora na kojen je neko nekoga upravo zatuka nekin capunon.

– A što neće mene neko vako… – procidija san sebi u bradu, opra se malo i poša leć.

Zvono je divljalo na vratima tako da san se nako cili zgužvan iz koćete nacrta na vratima, a tamo iman što i viti. Na vratima Stanko i Nino, i oba na sav glas po meni.

Tramuntana je u tijeku noći podivljala i valjajući brode počupala dio ograde na Stankovoj gajeti za koju san se veza, a Nino se, biće možda po ure iza mene, kad san se ja ono silon prilika veza na njegovon vezu, pojavija u portu jerbo su odlučili ove godine za Božić biti u mistu, a ne u Gradu. Očito, ni on nije baš nešto gleda Vakulu, a zbog mog se broda mora vezat na mul od furešta i oba su sada došla meni divljati na vrata.

– Ljudi, Badnji je… Popravićemo štetu i premistiću brod… Bija je gumenjak – prova san reći, ali se oni nisu dali zaustaviti.

Ona je moja štriga samo nakratko provirila ko je i kad je vidila da se na mene deru, povukla se i više se nije pojavljivala. Nekako san ih otpravija, i dok san se oblačija opet je zazvonilo.

Vrata od sobe su se naglo otvorila i pojavila se glava štrige.

– Dica su stigla. Oš ti doći više?

---

image
Lignje su bile taman po miri
---

NERVEN UND ŠLAFEN

Cukar mi je bija na osansto. Ka da ih nisan čuja? Ka da ih ja nisan željan vidit i ka da ništa na ovon svitu ne radin nego samo bižin od obaveza… Navuka san rabatinke i sve onako livi, od nespavanja i one dvojice koji su me maloprin ispljuvali i ogadili, sav smrdljiv od goriva, pojavija se u tinelu.

Dica su me izgrlila i vrlo me čudno gledala, a mali Marko nije moga sakriti izraz lica koji je jasno govorija o stupnju kontaminiranosti neobrijanog dida.

U dvi riči san prova objasniti što se dogodilo i da moran ići do broda, na što su svi samo zakimali glavama punima razumijevanja ni ne slušajući što govorin. Dok san obuva postole čuja san onu moju štrigu di in u po glasa govori:

– Vako mi je uvik… Ima on nešto svoje i bolje ga je puštat…

Cukar mi je skočija još za koju stotku. A na rivi se skupila cila ekipa. Brod san odveza, na vesla se pribacija na svoj vez koji se u međuvremenu oslobodija. Onaj gumenjak naravno niko nije ni vidija, a neko je od ekipe nabacija i komentar da bi mi bilo bolje navigavati po pravin kartama, a ne onima od Pelješca, a što je bilo najpametnije primučati. Stisa san zube i proklinja u sebi…

Jesan li već reka da je kiša u pola toga svega opet počela padati?

Doma san se vratija isto ka sinoć, samo bez ribarske mondure. Iz kužine su vonjale kalabreške lignje.

Mora da san lipo izgleda kad je i ona moja štriga kad me vidila ostala bez teksta. Prvo je okamenjena gledala u mene otvorenih usta, a onda je oživila i počela mi pomagati da se svučen.

– Samo se smiri… Biće sve u redu… Dica su pošla do tete… Dobro da te nisu vidili ovakvoga… – govorila mi je, a ja san bija siguran da nema pojma što se zapravo dogodilo i da misli da je ovo samo još jedna od kako ih ona zove, mojih epizoda.

– Evo uzmi ovo… Smiri se… Ovo će ti pomoć… – u ruci je držala neku tabletu.

– Što je ovo? – pita san gucajući je ka galeb.

– Da se smiriš, za tlak i smirenje… Nerven und šlafen… Ostalo mi je od onih švaba od litos… Lezi dvi minute da djeluje, pa kad dica dođu dođi u tinel. Obid je za po ure…

---

image
Lignje su se radi mene oladile
---

GOLIM RUKAMA

I to je zadnje čega se sićan. Kad san otvorija oči bija san sam u sobi i bija je mrak. Diga san se polako, malo usporen, ali bistar i odmoran i naša da na televiziji opet neko nekoga ubija samo ovoga puta nekin klištima. Ona moja štriga je zatvorenih očiju vrlo pažljivo pratila sve što se događa.

Probudija san je, jer mi ništa nije bilo jasno. Ukratko, nakon nekoliko mojih zbunjenih pitanja i njezinih konfuzionskih odgovora sazna san što se zapravo dogodilo. Kad san popija onaj Nerven und šlafen, ja sam izgleda zaspa tako da me nisu mogli probuditi. Onda su zvali likara koji prvo nije došla više od uru vrimena, pa je mali iša po njega i doveja ga pripitog, što je bilo i u redu jerbo je bija Badnji.

Kad je likar vidija što su mi dali, reka je da je to doza za ubit konja i da me puste da spavan, i da ću se sam probudit kad bude vrime. Tako san ja prispava Badnji, i probudija se tek za Božić uveče. Dica su morala poći popodne, jerbo sutra rade i ne mogu ostati.

Naravno, poanta cile priče je bila da samo ja mogu na taj način upropastiti Badnji i obiteljsko okupljanje. Kalabreške škatule su se zbog mene oladile i nikome se nakon svega što san in priuštija nije dalo za stol, tako da su svi ručali tek oko pet uri, podgrijano, posli čega su pošli na bakalar u Cote, a onda i na Ponoćku. Dici je naravno bilo puno ža što ona mora toliko patiti u životu dok ja samo spavan.

Sve mi je to izrecitirala, rekla do ona ne može više ovako i pošla leći.

Osta san isprid škatule, ne kalabreške nego one moje Grundingove sa slikama gledajući kako onaj kojega su maloprin ubili klištima sad nekoga davi golin rukama.

– A di neće mene neko vako…

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RIBOLOVNA PRIČA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-10 14:01:18 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-11 07:42:01 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-12-11 07:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 94 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/10\/9341372.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/10\/9341371.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/10\/9341373.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/10\/8298751.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/10\/9354215.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/10\/9354216.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["E, da se bilo okrenuti priko ramena na vrime...","Lignje su bile taman po miri","Tramak je bija veliki","Ma lovija san ja dobro unato\u010d problemima","Lignje su se radi mene<\/em> oladile","Vakulu sam slu\u0161a priko uva, i falija..."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_9341372_1920.jpg":"1920x1080","k_9341372_1280.jpg":"1280x1280","k_9341372_1024.jpg":"1024x1024","k_9341372_640.jpg":"640x640","k_9341372_480.jpg":"480x480","k_9341372_340.jpg":"340x340","k_9341372_220.jpg":"220x220","o_9341372_1280.jpg":"1280x960","o_9341372_1024.jpg":"1024x768","o_9341372_640.jpg":"640x480","o_9341372_480.jpg":"480x360","o_9341372_340.jpg":"340x255","o_9341372_220.jpg":"220x165","h_9341372_1280.jpg":"1280x854","h_9341372_1024.jpg":"1024x683","h_9341372_640.jpg":"640x427","h_9341372_480.jpg":"480x320","h_9341372_340.jpg":"340x227","h_9341372_220.jpg":"220x147","pp_9341372_1280.jpg":"1006x1280","pp_9341372_1024.jpg":"805x1024","pp_9341372_640.jpg":"503x640","pp_9341372_480.jpg":"377x480","pp_9341372_340.jpg":"267x340","pp_9341372_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9341371_1920.jpg":"1920x1080","k_9341371_1280.jpg":"1280x1280","k_9341371_1024.jpg":"1024x1024","k_9341371_640.jpg":"640x640","k_9341371_480.jpg":"480x480","k_9341371_340.jpg":"340x340","k_9341371_220.jpg":"220x220","o_9341371_1280.jpg":"1280x960","o_9341371_1024.jpg":"1024x768","o_9341371_640.jpg":"640x480","o_9341371_480.jpg":"480x360","o_9341371_340.jpg":"340x255","o_9341371_220.jpg":"220x165","h_9341371_1280.jpg":"1280x854","h_9341371_1024.jpg":"1024x683","h_9341371_640.jpg":"640x427","h_9341371_480.jpg":"480x320","h_9341371_340.jpg":"340x227","h_9341371_220.jpg":"220x147","pp_9341371_1280.jpg":"1006x1280","pp_9341371_1024.jpg":"805x1024","pp_9341371_640.jpg":"503x640","pp_9341371_480.jpg":"377x480","pp_9341371_340.jpg":"267x340","pp_9341371_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9341373_1920.jpg":"1920x1080","k_9341373_1280.jpg":"1280x1280","k_9341373_1024.jpg":"1024x1024","k_9341373_640.jpg":"640x640","k_9341373_480.jpg":"480x480","k_9341373_340.jpg":"340x340","k_9341373_220.jpg":"220x220","o_9341373_1280.jpg":"1280x853","o_9341373_1024.jpg":"1024x682","o_9341373_640.jpg":"640x426","o_9341373_480.jpg":"480x320","o_9341373_340.jpg":"340x226","o_9341373_220.jpg":"220x146","h_9341373_1280.jpg":"1280x854","h_9341373_1024.jpg":"1024x683","h_9341373_640.jpg":"640x427","h_9341373_480.jpg":"480x320","h_9341373_340.jpg":"340x227","h_9341373_220.jpg":"220x147","pp_9341373_1280.jpg":"1006x1280","pp_9341373_1024.jpg":"805x1024","pp_9341373_640.jpg":"503x640","pp_9341373_480.jpg":"377x480","pp_9341373_340.jpg":"267x340","pp_9341373_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8298751_1920.jpg":"1920x1080","k_8298751_1280.jpg":"1280x1280","k_8298751_1024.jpg":"1024x1024","k_8298751_640.jpg":"640x640","k_8298751_480.jpg":"480x480","k_8298751_340.jpg":"340x340","k_8298751_220.jpg":"220x220","o_8298751_1280.jpg":"1280x960","o_8298751_1024.jpg":"1024x768","o_8298751_640.jpg":"640x480","o_8298751_480.jpg":"480x360","o_8298751_340.jpg":"340x255","o_8298751_220.jpg":"220x165","h_8298751_1280.jpg":"1280x854","h_8298751_1024.jpg":"1024x683","h_8298751_640.jpg":"640x427","h_8298751_480.jpg":"480x320","h_8298751_340.jpg":"340x227","h_8298751_220.jpg":"220x147","pp_8298751_1280.jpg":"1006x1280","pp_8298751_1024.jpg":"805x1024","pp_8298751_640.jpg":"503x640","pp_8298751_480.jpg":"377x480","pp_8298751_340.jpg":"267x340","pp_8298751_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x691","hd_9354215_1920.jpg":"1920x1080","k_9354215_1280.jpg":"1280x1280","k_9354215_1024.jpg":"1024x1024","k_9354215_640.jpg":"640x640","k_9354215_480.jpg":"480x480","k_9354215_340.jpg":"340x340","k_9354215_220.jpg":"220x220","o_9354215_1280.jpg":"1280x737","o_9354215_1024.jpg":"1024x589","o_9354215_640.jpg":"640x368","o_9354215_480.jpg":"480x276","o_9354215_340.jpg":"340x195","o_9354215_220.jpg":"220x126","h_9354215_1280.jpg":"1280x854","h_9354215_1024.jpg":"1024x683","h_9354215_640.jpg":"640x427","h_9354215_480.jpg":"480x320","h_9354215_340.jpg":"340x227","h_9354215_220.jpg":"220x147","pp_9354215_1280.jpg":"1006x1280","pp_9354215_1024.jpg":"805x1024","pp_9354215_640.jpg":"503x640","pp_9354215_480.jpg":"377x480","pp_9354215_340.jpg":"267x340","pp_9354215_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9354216_1920.jpg":"1920x1080","k_9354216_1280.jpg":"1280x1280","k_9354216_1024.jpg":"1024x1024","k_9354216_640.jpg":"640x640","k_9354216_480.jpg":"480x480","k_9354216_340.jpg":"340x340","k_9354216_220.jpg":"220x220","o_9354216_1280.jpg":"1280x853","o_9354216_1024.jpg":"1024x682","o_9354216_640.jpg":"640x426","o_9354216_480.jpg":"480x320","o_9354216_340.jpg":"340x226","o_9354216_220.jpg":"220x146","h_9354216_1280.jpg":"1280x854","h_9354216_1024.jpg":"1024x683","h_9354216_640.jpg":"640x427","h_9354216_480.jpg":"480x320","h_9354216_340.jpg":"340x227","h_9354216_220.jpg":"220x147","pp_9354216_1280.jpg":"1006x1280","pp_9354216_1024.jpg":"805x1024","pp_9354216_640.jpg":"503x640","pp_9354216_480.jpg":"377x480","pp_9354216_340.jpg":"267x340","pp_9354216_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5772751 Threads: 74 Questions: 1035061569 Slow queries: 0 Opens: 183487 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.301 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9276377 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/dolaze-dica-pa-sto-onda-a-ona-sprema-neku-mafijasku-skatulu-na-kraju-su-se-lignje-zbog-mene-oladile-1150223 [printLink] => /om/ribolov/dolaze-dica-pa-sto-onda-a-ona-sprema-neku-mafijasku-skatulu-na-kraju-su-se-lignje-zbog-mene-oladile-1150223?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656636 [name] => ribolovna priča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 11:33:47 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica [link] => /tag/ribolovna-prica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659428 [name] => ribolovna priča otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 15:22:53 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica-otvoreno-more [link] => /tag/ribolovna-prica-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 659429 [name] => boris bulić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 15:22:53 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic-otvoreno-more [link] => /tag/boris-bulic-otvoreno-more ) [4] => stdClass Object ( [id] => 659430 [name] => ribolovna priča boris bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 15:22:53 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica-boris-bulic [link] => /tag/ribolovna-prica-boris-bulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dolaze dica, pa što onda? A ona sprema neku mafijašku škatulu... Na kraju su se lignje zbog mene oladile [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-19-37-07-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/10/9341372.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => E, da se bilo okrenuti priko ramena na vrime... [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/10/9341372.jpg [title] => E, da se bilo okrenuti priko ramena na vrime... Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/10/9341371.jpg [title] => Lignje su bile taman po miri ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/10/9341373.jpg [title] => Tramak je bija veliki ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/10/8298751.jpg [title] => Ma lovija san ja dobro unatoč problemima ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/10/9354215.jpg [title] => Lignje su se radi mene oladile ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/10/9354216.jpg [title] => Vakulu sam sluša priko uva, i falija... ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kako koji puta zna biti lipo kad se sve posloži kako triba. Kako koji puta zna biti ka da san na sedmon nebu. Ma se to sa sedmin nebon dogodi, kad se vako bolje zamislin, jednon ili dvaput u životu. Inače se uvik, ali baš uvik zagovni tako da se iz tog ne moš iščupati jerbo jedno vuče drugo i samo se sve više petlja pa toneš dok ne potoneš.

Ma na kraju se ja ispetljan i isplivan, ali dok se ne ispetljan to van mene ciloga pojide. A što je najgore, svaka takva dežgracija počne iz ničega i nema šanse da bi je ti pripozna ka dežgraciju. Ma nemoš ni sanjat da bi se to moglo izroditi i da će me koštati i živaca, i straja i… i… Reka san već živaca?

O MRTVIMA SVE NAJBOLJE

Sve je počelo ka nešto sasvin obično, svakodnevno. Bilo je blizu Božića i onoj mojoj štrigi je palo na onu njezinu pamet da bi mogla namisto bakalara, koji se oduvik sprema za Badnji, a što cili svit zna da je tako i da ne more biti drukčije jerbo je tako i samo tako, e, dakle, njoj je palo na pamet da bi mogla spremiti lignje, i to na neki špecijalni recept. Da je ona to vidila na televiziji i da je to za prste polizati, a da to ne zna niko nego samo neki tamo u Kalabriji, a da su i oni odavno pokojni.

– Ma dobro, tako ti svega što te drži na te tvoje dvi bangave noge… Kako moreš tako nešto reći? Kako more biti da to znaju samo pokojni Kalabreži i niko drugi? Ako je bilo na televiziji znaju baren još troje – ti, ona munjena Luce koja uz tebe jedina gleda te ricete i onaj što je to snima i izasra da to niko na ovon svitu ne zna, a ti to zagucala.

– To uopće nije tako i uopće nije važno. Dolaze dica i ja in oću učiniti obid za prste polizat, a za to mi triba pet liganja, i da svaka ima baren triespet deki… Spremiću ih na Kartučo ala Kalabrija!odgovorila je puna neskrivenog ponosa, digla glavu ka Duče, pa se ka Staljin na peti okrenila i odmarširala u tinel.

– A bakalar? Oće biti i bakalara? – povika san za njon u očaju, ali nisan dobija nikakav odgovor jerbo je počela neka turska serija. Pripozna san je po tome što je neko odma počeja zavijati, vikati i plakati, a ja ništa nisan razumija.

– A dobro… Izaćemo na more i uvatićemo te lignje – slega san ramenima i konta kako uvik mogu posli otići doli do konobe u Cote na bakalar i žmul, a što će i biti.

Ma nije da ona ne zna kuvat i da ne kuva, nego me uvik vako ubije kad se triba nešto dogodit. Dolaze dica, pa što onda? Dica dolaze da bi se vidili i da bi se malo sitili kako to izgleda kad se vrate doma i ta domaća, eli, cila atmosfera, spiza, konoba, đir po rivi… A ona sprema neku mafijašku škatulu i to još od pokojnih Kalabreža. A niko ne pita zašto su pokojni…

NA PO UVA

Dakle, posluša san Vakulu i pogleda Aladina i vidija da baš i nije nešto idealno, ali kako ionako nisan mislija daleko, nisan baš ni gleda ni sluša nešto puno detaljno. Misec je iša u škuri, pa san uz arte pokupija i oni novi feral što ide pod more, što mi ga je mali donija, oko pet uri mola cime i polako poša na svoju poštu.

---

image
Vakulu sam sluša priko uva, i falija...
---

Ma nije to neka tajna pošta. Tu svi love, samo što se ja pustin niz kurenat, a ne ka drugi što se surgaju pa vise u mistu. Još obisin i peškafondo, a ne pjumbin ka drugi pa se tako puštan s petnajs na dvajesipet metri. Malo svitlin malo skosan, tu i tamo zapnen pa izgubin štogod, ali zato i dignen. Samo toga puta baš i nije išlo kako san zamislija.

Prvo, nije bilo nikoga osim mene, a jugo koje je raslo mi nikako nije išlo na ruku. Kako bi se god okrenija, kurenat bi me nosija u kraj, a nikako kako bi ja tija. Gura san se ja motoron, ali neće pa neće.

Ma nemojte misliti da se ja sad izvlačin i izgovaran. Lignje nisu bile problem. Stiglo je zastuditi tako da san u prvih po ure diga osan komada, sve po želji onog mog Staljina, od tries do četrdeset deki svaka. Ja san se cili pojia zato što me nosi ne kako ja oću nego u kraj pa u kraj…

A onda je u jednon trenu krenulo kako triba. Zabonacalo je i pravi se kurenat probudija. Bilo je mrzlo, ali san sad bija na svome. A onda mi je iza leđa blicnulo. Okrenija san se priko ramena i vidija pravo svetog Iliju.

– I tebe, i sve kalabreške škatule, i lignje… Zašto nisan posluša Vakulu do kraja… – beštima san skupljajući na brzinu arte i paleći motor. Tramuntana je dolazila brzo, prebrzo. Dobro, nisan bija daleko i nisan bija ni blizu havarije, ali nije bilo nimalo lipo.

---

image
Ma lovija san ja dobro unatoč problemima
---

MUDRAC NA VEZU

U porat san uša u zadnji tren. More se lipo diglo, pa san mora čak i malo burdižavati na kraju, ali san stiga. A onda biser! Na mon vezu vezan gumenjak od nekih sedan-osan metara. Diš sad?

Naš porat nije velik ma uvik ima koje misto slobodno. I pravilo je da se na naša stalna mista niko nikada ne veživa. Za furešte ima mul s anelima i murinzima kojima komunalci u sezoni nešto i pune budžet mista, ma van sezone je to sve prazno. I sada se naša ovaj mudrac. I što je najgore, ne smiš takvog mudraca dirat jerbo nikad ne znaš zašto je on to tu veza. To su Bepu rekli u Kapetaniji još prije desetak godina kad je dobija skoro kaznu što je odveza neku benu koja se vezala na njegov vez.

Ma znan ja da ovaj mudrac nije u havariji nego je doša popiti koje pivo jerbo je puno lipše za šankon nego na tramuntani. A i veza je tu gumu ka da je krava…

Pogleda san po rivi. Pustoš. Nigdi nikoga. Sve san smislija u trenu. Odvezaću ga, odvest nasrid vale, usidriti i zvati Policiju. Reći ću in da nešto nije u redu, a svoj brod lipo vezat kako triba, pa doma onoj svojoj štrigi donit lignje za njezine škatule à la krepani Kalabreži.

---

image
Tramak je bija veliki
---

I sve bi bilo kako triba da mi se toga trena nije ugasija motor. Samo san stisa zube i pogleda u nebo. Sveti Ilija mi je odma odgovorija. Runilo je jednon, pa još jednon i onda je počelo padati.

Prvo san pogleda gorivo kojeg je bilo sasvim dovoljno. Onda san prova verglat, odzračiti… Ma sve san prova i što san više probava to san manje zna, a vitar me nosija, srića samo po krmama. Izvuka san veslo i uboja u prvu bužu, između Stanka i Jere. To je bija vez od Nina, a Nino je po zimi doli u Gradu i doći će tek iza Nove godine.

Nekako san veza brod s onin gnjilin Ninovin cimama i još ga po boku s dva svoja konopa malo osigura za ogradu Stankove gajete, jerbo tuđoj cimi nikada nije virovati, i polako poša doma.

BUĐENJE IZ SNOVA

Doma san doša mokar, smrdljiv po benzinu kojin san se isproliva u onon uzaludnon servisiranju, i totalno zaleđen, jerbo je lito davno prošlo, a ni ponoć nije bila daleko. Ona moja štriga je spavala u fotelji isprid televizora na kojen je neko nekoga upravo zatuka nekin capunon.

– A što neće mene neko vako… – procidija san sebi u bradu, opra se malo i poša leć.

Zvono je divljalo na vratima tako da san se nako cili zgužvan iz koćete nacrta na vratima, a tamo iman što i viti. Na vratima Stanko i Nino, i oba na sav glas po meni.

Tramuntana je u tijeku noći podivljala i valjajući brode počupala dio ograde na Stankovoj gajeti za koju san se veza, a Nino se, biće možda po ure iza mene, kad san se ja ono silon prilika veza na njegovon vezu, pojavija u portu jerbo su odlučili ove godine za Božić biti u mistu, a ne u Gradu. Očito, ni on nije baš nešto gleda Vakulu, a zbog mog se broda mora vezat na mul od furešta i oba su sada došla meni divljati na vrata.

– Ljudi, Badnji je… Popravićemo štetu i premistiću brod… Bija je gumenjak – prova san reći, ali se oni nisu dali zaustaviti.

Ona je moja štriga samo nakratko provirila ko je i kad je vidila da se na mene deru, povukla se i više se nije pojavljivala. Nekako san ih otpravija, i dok san se oblačija opet je zazvonilo.

Vrata od sobe su se naglo otvorila i pojavila se glava štrige.

– Dica su stigla. Oš ti doći više?

---

image
Lignje su bile taman po miri
---

NERVEN UND ŠLAFEN

Cukar mi je bija na osansto. Ka da ih nisan čuja? Ka da ih ja nisan željan vidit i ka da ništa na ovon svitu ne radin nego samo bižin od obaveza… Navuka san rabatinke i sve onako livi, od nespavanja i one dvojice koji su me maloprin ispljuvali i ogadili, sav smrdljiv od goriva, pojavija se u tinelu.

Dica su me izgrlila i vrlo me čudno gledala, a mali Marko nije moga sakriti izraz lica koji je jasno govorija o stupnju kontaminiranosti neobrijanog dida.

U dvi riči san prova objasniti što se dogodilo i da moran ići do broda, na što su svi samo zakimali glavama punima razumijevanja ni ne slušajući što govorin. Dok san obuva postole čuja san onu moju štrigu di in u po glasa govori:

– Vako mi je uvik… Ima on nešto svoje i bolje ga je puštat…

Cukar mi je skočija još za koju stotku. A na rivi se skupila cila ekipa. Brod san odveza, na vesla se pribacija na svoj vez koji se u međuvremenu oslobodija. Onaj gumenjak naravno niko nije ni vidija, a neko je od ekipe nabacija i komentar da bi mi bilo bolje navigavati po pravin kartama, a ne onima od Pelješca, a što je bilo najpametnije primučati. Stisa san zube i proklinja u sebi…

Jesan li već reka da je kiša u pola toga svega opet počela padati?

Doma san se vratija isto ka sinoć, samo bez ribarske mondure. Iz kužine su vonjale kalabreške lignje.

Mora da san lipo izgleda kad je i ona moja štriga kad me vidila ostala bez teksta. Prvo je okamenjena gledala u mene otvorenih usta, a onda je oživila i počela mi pomagati da se svučen.

– Samo se smiri… Biće sve u redu… Dica su pošla do tete… Dobro da te nisu vidili ovakvoga… – govorila mi je, a ja san bija siguran da nema pojma što se zapravo dogodilo i da misli da je ovo samo još jedna od kako ih ona zove, mojih epizoda.

– Evo uzmi ovo… Smiri se… Ovo će ti pomoć… – u ruci je držala neku tabletu.

– Što je ovo? – pita san gucajući je ka galeb.

– Da se smiriš, za tlak i smirenje… Nerven und šlafen… Ostalo mi je od onih švaba od litos… Lezi dvi minute da djeluje, pa kad dica dođu dođi u tinel. Obid je za po ure…

---

image
Lignje su se radi mene oladile
---

GOLIM RUKAMA

I to je zadnje čega se sićan. Kad san otvorija oči bija san sam u sobi i bija je mrak. Diga san se polako, malo usporen, ali bistar i odmoran i naša da na televiziji opet neko nekoga ubija samo ovoga puta nekin klištima. Ona moja štriga je zatvorenih očiju vrlo pažljivo pratila sve što se događa.

Probudija san je, jer mi ništa nije bilo jasno. Ukratko, nakon nekoliko mojih zbunjenih pitanja i njezinih konfuzionskih odgovora sazna san što se zapravo dogodilo. Kad san popija onaj Nerven und šlafen, ja sam izgleda zaspa tako da me nisu mogli probuditi. Onda su zvali likara koji prvo nije došla više od uru vrimena, pa je mali iša po njega i doveja ga pripitog, što je bilo i u redu jerbo je bija Badnji.

Kad je likar vidija što su mi dali, reka je da je to doza za ubit konja i da me puste da spavan, i da ću se sam probudit kad bude vrime. Tako san ja prispava Badnji, i probudija se tek za Božić uveče. Dica su morala poći popodne, jerbo sutra rade i ne mogu ostati.

Naravno, poanta cile priče je bila da samo ja mogu na taj način upropastiti Badnji i obiteljsko okupljanje. Kalabreške škatule su se zbog mene oladile i nikome se nakon svega što san in priuštija nije dalo za stol, tako da su svi ručali tek oko pet uri, podgrijano, posli čega su pošli na bakalar u Cote, a onda i na Ponoćku. Dici je naravno bilo puno ža što ona mora toliko patiti u životu dok ja samo spavan.

Sve mi je to izrecitirala, rekla do ona ne može više ovako i pošla leći.

Osta san isprid škatule, ne kalabreške nego one moje Grundingove sa slikama gledajući kako onaj kojega su maloprin ubili klištima sad nekoga davi golin rukama.

– A di neće mene neko vako…

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
E, da se bilo okrenuti priko ramena na vrime...

Lignje su bile taman po miri

Tramak je bija veliki

Ma lovija san ja dobro unatoč problemima

Lignje su se radi mene oladile

Vakulu sam sluša priko uva, i falija...
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/dolaze-dica-pa-sto-onda-a-ona-sprema-neku-mafijasku-skatulu-na-kraju-su-se-lignje-zbog-mene-oladile-1150223 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3ec755e69809f1f86a9ab49e09349a88d0d4a751 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dolaze+dica%2C+pa+%C5%A1to+onda%3F+A+ona+sprema+neku+mafija%C5%A1ku+%C5%A1katulu...+Na+kraju+su+se+lignje+zbog+mene+oladile&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdolaze-dica-pa-sto-onda-a-ona-sprema-neku-mafijasku-skatulu-na-kraju-su-se-lignje-zbog-mene-oladile-1150223 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdolaze-dica-pa-sto-onda-a-ona-sprema-neku-mafijasku-skatulu-na-kraju-su-se-lignje-zbog-mene-oladile-1150223 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNA PRIČADolaze dica, pa što onda? A ona sprema neku mafijašku škatulu... Na kraju su se lignje zbog mene oladile

Piše Boris Bulić
11. prosinca 2021. - 08:41

Kako koji puta zna biti lipo kad se sve posloži kako triba. Kako koji puta zna biti ka da san na sedmon nebu. Ma se to sa sedmin nebon dogodi, kad se vako bolje zamislin, jednon ili dvaput u životu. Inače se uvik, ali baš uvik zagovni tako da se iz tog ne moš iščupati jerbo jedno vuče drugo i samo se sve više petlja pa toneš dok ne potoneš.

Ma na kraju se ja ispetljan i isplivan, ali dok se ne ispetljan to van mene ciloga pojide. A što je najgore, svaka takva dežgracija počne iz ničega i nema šanse da bi je ti pripozna ka dežgraciju. Ma nemoš ni sanjat da bi se to moglo izroditi i da će me koštati i živaca, i straja i… i… Reka san već živaca?

O MRTVIMA SVE NAJBOLJE

Sve je počelo ka nešto sasvin obično, svakodnevno. Bilo je blizu Božića i onoj mojoj štrigi je palo...

14. svibanj 2024 21:37