StoryEditorOCM

oči u očiGlavoč krvoust čest je stanovnik Jadrana, a živi na istom području kao i bjelaš pa se ove dvije vrste ponekad križaju

Piše OM
27. travnja 2021. - 14:09

Glavoč krvoust (Gobius cruentatus) riba je iz porodice glavoča. Evo što o ovoj morskoj vrsti piše Wikipedia:

Relativno je čest stanovnik Jadrana, a i često se lovi, pogotovo udicom. Ima vretenast oblik tijela, krupnu glavu s očima koje su smještene na vrhu.

Najlakše ga je prepoznati po boji, krvoust je crvenkastosmeđ s velikim svijetlim i tamnim mrljama, a naupadljivija su mu usta po kojima je i dobio ime. Ona su jarko crvene boje, koja je tek nešto svijetlija na obrazima. Ova odlika je izražena samo kod odraslih jedinki.

Trbušne peraje su mu spojene opnom, a vrhovi ostalih peraja imaju plavičast odsjaj. Živi isključivo u moru na dubinama do 40 m, na pješčano-kamenitom dnu, a hrani se crvima, mekušcima, račićima, mlađi..

Naraste do 18 cm duljine.

Mrijesti se u jesen, kada ženka polaže jajašca u pukotinu. Mlađ se leže nakon 5-6 dana, a u međuvremenu ih čuva mužjak.

Kako krvoust živi na istom području kao i glavoč bjelaš (Gobius geniporus), te imaju parenje u isto vrijeme, ponekad se dogodi da se ove dvije vrste križaju.

Živi u Atlantiku od Irske do Maroka, a kako je potvrđen nalaz i u u Senegalu, smatra se da živi i na području kod Mauritanije. Osim Atlantika, prisutan je i po cijelom Mediteranu.

U Rijeci ga je snimio Srđan Vrančić.

16. travanj 2024 02:18