stdClass Object ( [id] => 1212465 [title] => Pusti snovi o Nilu: kako san zbog čvrstog muškog stava jedan dan pegla cilo jutro [alias] => pusti-snovi-o-nilu-kako-san-zbog-cvrstog-muskog-stava-jedan-dan-pegla-cilo-jutro [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ljudi moji, kako san van ja bija ka na iglama! Cili san se tresa, nisan zna di bi, šta bi… A kako i ne bi! Od ni ja ne znan koliko milijuna ribolovaca, izabrali su mene, baš mene! I samo san još triba potvrditi da se slažen da bi me poslali na Nil loviti one velike ribetine sa čvaljama, u koje bi stala i ona moja štriga. Samo to.

A sve je počelo tako što san kupija neki štap i makinu, pa san zato na poklon, ka ono usput, dobija i majicu na kojoj sprida piše Fin-Nor, a ozada ima slika s ton ribetinom iz Nila koja je, ka pola neki losos, a pola krokodil. I onda kad tribaš obući jaketu ili krožet priko maje, baš ti dođe nekako ža što si pokrija tu sliku.

A ispalo je da san zahvaljujući upravo toj maji, upa u bubanj te nagradne igre i da su me iz tog bubnja izvukli da iden na Nil. Sriće moje i radosti! Ka da san cili život živija samo za taj trenutak. Još san se samo triba spojiti s njima priko televizije, ono ka uživo, i reći da pristajen, a onda će oni sve organizirati.

U rukama san ima broj prijave koji je bija na onon komadu plastike što bude zabužan u kolet, i napeto čeka da me prozovu. A na televiziji je ekipa u crnin odijelima i još neka lipa ženska u još lipšoj vešti, prebirala po fasciklama i dokumentima, baš ka da gledan američki kongres, ono kad su sudili Kumu, ili izvlačenje parova za kup UEFA-e. I onda san čuja di ta lipa ženska govori:

– Molimo da nam broj 462 potvrdi suglasnostna što se javija, a biće neki sritnik ka i ja, koji je ima taj broj i svečano reka: ​– Potvrđujem!na što se na televiziji pojavila slika piramide i nekog faraona, dok je ženska davala upute kako će u režiji ostaviti podatke da bi mu mogli poslati avionsku kartu i sve ostalo, a onda su opet počeli listati one papirine i primištati fascikle.

–​ Sa'će mene, sa'će mene… –​ cidija san stiskajući u prstima onaj komad plastike s mojin brojen 387.

– U što si se to obuka? Ne mo'š takav na televiziju… –​ odjednon se pojavila štriga sa svojin inteligentnin opservacijama i peglon u ruci. Nisan ni mislija da ovako nešto može proći bez njezine vele mudrosti.

– Ma neću ja biti na televiziji, nego će me samo pročitati. Muči sada, pušti me, idi negdi i pušti me… – cvilija san sluteći da nikako neće izići na dobro ako ona ostane tu negdi blizu.

– Ne more to tako biti. Cili si pogužvan. Daj mi tu maju da ti je ispeglan…

– Ma koju maju ćeš sad peglati? Pušti me molin te ka blaženu Divicu… Molin te, molaj me još minutu samo…

– Ni čuti! Daj to vamo! – rekla je ka da izgovara smrtnu presudu i istrgla mi onu moju lipu dobitnu maju iz ruke. Dobro, baren mi je ostavila onaj broj. A onda je nastupila katastrofa.

NOGAMA NAPRID

Nisan moga virovati… Televizija se ugasila jerbo je ona ištekala kabel iz zida da bi uštekala glupu peglu.

–​ Ma što to činiš? –​ zaurla san i skoka da bi što prije vratija kabel u struju.

Fala Bogu blaženome, televizija se odma upalila, ali je sad bila na nekon drugon kanalu. Znojnin san prstima u panici stiska daljinski ne bi li naša onaj kanal di me biraju. I naša san ga! Uspija san! ​Priko cilog ekrana je bija moj broj, broj 387!

Ali di je ton? Zašto se ništa ne čuje? Stiska san na daljinskon sve botune, ma se ništa nije minjalo. A kako bi se i minjalo kad je daljinski cili bija raškvartan od onih silnih padanja kad štriga zaspe isprid onih svojih glupih serija.

Sad već cili znojan, doša san do ekrana i doli naša botun za reset. Stisa san ga, sve se zacrnilo, tako ostalo tri sekunde i onda se vratilo. Evo, opet se nešto čuje… Grlo mi je bilo suvo od uzbuđenja. Sad san još samo triba reći potvrđujen i početi se pakirati, kad je onaj ženski glas reka:

– Broj 387 nam se ne javlja. Izvlačimo sljedećeg dobitnika… – i na ekranu se pojavila prvo slika nilskog konja koji je zinija ka da si otvorija garažu, a što san triba biti ka ja, jerbo se konjina nisan javija na vrime, a onda neki novi broj koji je počinja s pet iljada i nešto.

Sve što je u meni bilo imalo živo, tog je trena umrlo, što od nemoći, što od bisa, a što od tuge. Okrenija san se prema štrigi da joj rečen sve što je spada, ali san samo zakrklja ka da se gušin.

– Evo, sad ću još i umriti… Tako mi i triba kad san ovo propustija – prošlo mi je kroz glavu, dok me tuga priplavljivala. Ćutija san i suzu u oku, ma krkljanje nije prestajalo. Ka da san se gušija, a pod rebrima s live strane me počelo tako boliti da san i zastenja.

Srce! Ništa drugo! To je taj trenutak… Doša je Vrag po svoje. Iden ja, ma ne na Nil nego nogama naprid s ovog svita.

– Pristani više! Od tebe ne more spavati pola mista! – siktala je štriga sa svoje strane postelje bubajući me lakton u rebra.

NA BARIKADAMA

Jutro je bilo baš prestrašno, što bi reka moj mali Marko, oko didovo. ​Štrigu nisan moga njanci pogledati, a ona ka navijena nije pristajala mliti.

–​ To se više ne more podnositi. Svaku se večer natučeš i onda, normalno, želudac ti se digne u grlo, i to je onda krkljanje ka da se prasci kolju. Moraš nešto prominiti jerbo se vako više ne more. Ja san odlučila…

Prista san je slušati još dok je bila na prascima i na tren se vratija u onu lipotu iščekivanja da me pročitaju. Piramide, faraoni, ribetine…

– Ti si za sve kriva – reka san tiho, naravno, ka i uvik, u sebi, ali se čini da ovoga puta nije bilo skroz nečujno, jer je stala i okrenula se prema meni ka oni kineski vojnici u filmovima prije negoli će nogama poletit u napad.

– Što si reka? Ja kriva?

E sad… Ima san dvi mogućnosti. Prva je bila reći joj sve što mislin i to jednon zauvik raščistiti, a što je značilo kraj svemu ili primučati i praviti se munjen ka i uvik. ​Shvatija san da nema više smisla mučati i da je ona prva mogućnost zapravo jedina logična. Muškarac mora znati izići na kraj s takvim stvarima. Reći ću joj sve redom, tako da sve može razumiti i da posli nema nepoznanica i potpitanja.

Ne, ne… Nikakvi razgovori i pregovori ne dolaze u obzir. Ovo mora biti moj monolog u kojen ću joj reći sve što me ždere ciloga života, otkako mi je prvi put pomišala kalce do ovoga zadnjega, di me u snu fizički maltretira. Ako triba, zvaću i policiju. Iman ja na to pravo. Ići ću i na snimanje, jerbo se po rebrima vidi sve modro. Iman dokaze.

Diga san se i ustobočija rukama na stol kako bi što lakše podnija i izdrža onaj kineski leteći napad, pa stisnutih zuba, tako da mi je dentijera skoro napola pukla, zaurla:

– I Nil si mi uništila! Ti i tvoja glupa pegla! Nil!!! Razumiš? Nil si mi uništila!!! – okrenija sam se i iziša iz tinela.

URA OD PATNJE

I naravno, u tom su trenutku nastupili problemi. Kako je bilo zimsko doba, grije se samo tinel, a kako je bilo jutro, štriga je sve otvorila da se izlufta. Mislin da ne triban posebno naglašavati da san bija još u pidžami i da mi je sva roba ostala u tinelu.

Ali san odma, unatoč svim mukama, reka san sebi da moran istrajati i izdržati, bez obzira na trenutne uvjete. I tako san izdrža cilih pet minuta, a onda san se hrabro vratija u tinel i odma sta kod špahera da se prvo malo ugrijen. Štrigu dostojanstveno nisan ni pogleda. Neka pati!

Uživa san u ton osjećaju da ću se jako brzo morati maknuti od špahera jerbo će mi postati nepodnošljivo vruće, kad san čuja kako štrigi curi nos. Zapravo nisan joj čuja nos kako curi, nego san čuja kako se useknula.

A onda san, onako, sa strogin izrazon lica, gledajući negdi u stranu, ka ono da fol provjerin je li plafon di ispuca, krajen oka vidija štrigu di sidi tamo di san je i ostavija. Ruke je držala na stolu, a šake i prste zažverinala u nekakovi čudni, bezmesni, koštunjavi grop. Ramena bi joj se povremeno zatresla, što bi završilo dubokin uzdahom ili novin useknjivanjem.

---

image

I dok san prigledava stare slike iz albuma, nisan se moga načuditi kakva san ja bija faca...

---

Ovakav rasplet, a gledajući joj u ruke zapravo, zaplet, moran priznati, nisan očekiva. Da san ja tako sidija za stolon dok ona paradira, još-još, ali da se ona vako slomi? I to od čega? Ka da san joj nešto reka ili napravija? Što bi bilo da san joj reka za kalce? Ili nedajbože za kanotjere? Ili ono kad me napala da san ja pokvarija makinu za robu, a kad se otvorilo ispalo je da je pumpa puna gumica za kosu, a? Što bi bilo da san joj te argumente ispuca u facu? Biće bi pala ka rafalon pometena.

RODUL SE ODMOTAJE

–​ Mghhhg-ghh… – pročistija san dostojanstveno grlo da nešto kažen, ali san se odma sitija da to krkljanje i nije baš najbolji uvod.

– Ima li još kave ili si i nju cilu potaracala? – pita san da razbijen led.

Što sad? Pa mora san nešto reći. Nisan je moga samo pitati što ti je i praviti se ka da ništa nije?

– Ima-a… Na špa-aheru–​ odgovorila je predišući i jecajući. Ni traga onon oštron i divljem tonu kojim me prala do prije kvarat ure.

Odlučnim muškin korakom, pomalo cotajući jerbo me prije dva dana po kolinu dovatila cipanica dok san slaga drva za hobotnice pod peku, i s glavon gori, koliko san moga, jerbo još nisan bija ove godine na terapijama za vratnu kralježnicu, doša san do stola, uzeja svoju čikaru, vratija se do špahera i u čikaru dolija malo kave. Koji dobar vonj… Ako nešto zna, onda zna skuvati kavu.

Koji je to osjećaj… Ono kad ti je ledeno, pa popiješ nešto toplo, a okus je baš onaj koji ti se traži, pa još pogođen do kraja. Cili san se zanija u ton trenu dok mi je onaj guć kave klizija niz grlo negdi prema doli…

A i pašticadu zna spremiti… I zeca s njokima… E, njoki, koji je to gušt… A onda san se stresa jer se štriga jope useknula. I njoke mi mora pokvariti. Što ti je život, iz jedne nevolje u drugu. Nije dosta što nisan poša na Nil, nije dosta što me probudila, nije dosta što su mi rebra modra, nego sad moran glancati nešto što ne znan ni kako izgleda, ni kako se glanca, a što je najgore, da buden iskren, ne znan zapravo ni zašto.

– Što ti je?

Dobro, evo sad san je to pita jerbo je tek sad došlo vrime za to.

– Ni-i-išta… –​ predisala je ka pas kad ga udreš nogon pa se skupi u kantun.

A možda je to to? Možda se dikod udrila dok san se ja vanka smrzava?

– Jesi se udrila? – pita san je, ma isto onako malo s visoka? Pa što onda da sam to tako reka? Ni likar to ne pita s ustima od uva do uva, nego je uvik narogušen. A i mora san sačuvati svoje muško dostojanstvo.

– Ni-isan… – i jope se useknula.

– Pa što ti je onda?

Ma nisan ja munjen. Zna san ja da je nju pogodilo to što san se ja iskrivija na nju i na njezinu peglu, samo što ja i dalje mislin kako to ne more i ne smi biti razlog za takovu reakciju. I to prvenstveno, jer je stvarno kriva, e…

– Ka-ako si mi moga na-ako reći? Da san ti ja kri-iva za sve? –​ sad više nije nos curija nego je to bila špina, što je balila sve u šesnajs. Ramena su joj se tresla, a facol joj je bija toliko nasupan da san bez riči poša u škafetin izvaditi onaj rodul za facolete. Pružija san joj paket da uzme jednoga, ma je ona pokupila cili rodul i otrgnula u paketu je'no šest komada, zgužvala ih i utirala nosinu u tu gužvu od karte.

– Ma ja san to samo tako reka… Tako se kaže…

ARGUMENTIMA NA EMOCIJE

Nisan moga virovati što mi izlazi iz usta. Govorin nešto što nema veze s mojin mozgon. Ma ne bi se ja triba ništa izvinjavati nikome, nego bi se ona tribala izvinjavati meni! Ona je meni upropastila cili život! I podbila rebra…

– Ni-ije… To ti tako mi-isliš, znan ja… – i onda se prolila do kraja. Sad je zabila cilo lice u onu gužvu od karte jecajući i tresući ramenima, ka da joj je na plećima vrića koju pokušava stresti. I dok je ona stresala tu vriću, pogled mi je odluta do vitrine di san vidija svoj odraz. Nisan moga virovati… Tamo je staja neki stari čovik sa čikaron kave u ruci i drugon rukon činija mote ka da tira muve isprid sebe.

To mora da je od šoka. Toliki udarci pod rebrima su se reflektirali i udrili mi pravo u glavu. ​Frane mi je baš nekidan reka da je čuja od nekoga da se jedan tako udrija u nogu, pa da mu je nešto puklo i žilama otišlo pravo u mozak, pa da se samo srušija. Posli su, ka ono, kad su ga otvorili, povezali da je to sve bilo od noge. Biće da je i meni tako… A kako drugačije objasniti ovo?

Odlipija san oči od vitrine, pa sporo i polako još malo priša stolu. Onda još malo, pa san odmaka katrigu i onako usporeno i nečujno sija uz nju. Stavija san svoju ruku na njezinu. Bila je sva mokra. Nadam se da je od suza, pomislija san i odma sebe prikorija:

– Ne moreš u ovakvin trenucima razmišljati o takvin detaljima – ma san se i dalje nada da je to sve mokro samo od suza. Nisan moga sebi pomoći jerbo moj mozak jednostavno tako stalno radi. Još su joj se malo ramena zatresla, a onda je pogledala u mene, ma ne nako ka uvik, ka Musolini, nego nekako, ka da joj triba pomoć.

– Kako si mi moga nako reći da san ti ja kriva za sve? – ponovila je pitanje bez jecanja i uzdisanja, što je bija pouzdan znak da čeka odgovor i da neće stati dok ga ne dobije. To san kroz sve ove godine zajedničkog života i moje patnje s njon naučija, i to na vrlo težak način.

– Ma nisan ja to baš tako mislija… A kada pogledaš realno, i kad bi tila, ne moreš biti kriva za sve. Evo, rećemo, kad san se ono prošle godine razbija na brodu jerbo san se poskliza, ti nisi ni bila tamo. Kako onda moreš biti kriva za to?

– Ali san ti ja kupila te postole, pa si odma reka da ti se kližu…

– Dobro, dobro… Možda to i nije najbolji primjer, ali reka san ti, to se samo tako kaže, i ja san to reka ne zato što to tako mislin, nego zato što se tako kaže – a u glavi mi je glas govorija:

– Reci joj za kalce i kanotjere…

Otresa san glavon da mi to ispadne negdi kroz uho, i pažljivo birajući riči nastavija pričati o dobrin trenucima iz našeg života di bi ona bila ka, ajmo reć, pozitivac. Nisan uopće spominja ništa di me zgazila i ubila, samo neke lipe stvari.

---

image

Zna san da san dobija rat kad san izvuka galeba spasitelja

---

GALEB SPASILAC

–​ Sićaš se ono kad san prije tri… ne, prije četiri godine za Božić upa u more pa završija u bolnici s plauriton. Jedva san se refa i ne bi se izvuka da nije bilo tebe…

– Ili ono kad si mi za rođendan… – i sve tako nešto.

A onda san se sitija i pobjedonosno izvuka albume sa slikama. Iman ih tri debela, pa san počeja listati, i stalno govoriti:

–​ Sićaš li se ovoga, sićaš li se onoga… Kad je malome bija prvi Božić, pa si pravila one male frite… A vidi ovo kad smo Franku bili na piru…

Nekako se primirila i dok san je gleda kako prigledava te slike, učinila mi se nekako staron. Ne ono ka neka stara ružna babetina, nego samo stara, moja stara štriga koju bi triba dikod možda i poštediti, jerbo ni ona ne more više ka nekada.

– A sićaš li se ovoga? – pita san je kad san iza leđa izvuka plastičnoga galeba na lepezi što san ga donija iz svog ormara.

Ma morate znati… To je ono što se prodavalo na štandovima za turiste. Ono kad na neku školjku zalipe dva tri puža i plastičnoga galeba s raširenin krilima i pogrešno opituranin kljunon. Uvik san se pita ko to pituraje i kako ne vide da je kljun opituran ukrivo.

–​ Nisan znala da ovo još uvik imaš…

– A kako ne bi ima? To ja čuvan u posebnoj škatuli…

E to je bija adut iz rukava. Baš toga galeba na lepezi je ona meni poklonila kad smo još bili momak i cura. Kad je vidila koliko mi znači more i kako sakupljan školjke i puževe, otišla je na štand i kupila mi tu lepezu s galebon kome je kljun… Dobro, dobro… Znan da san to već reka.

A galebu su se krila malo ofucala, kljun se malo ogulija, a i pola se onih puževa odlipilo i popadalo. A kako i ne bi? Pa priko pedeset godina stoji u škatuli!

STROGO BOROVINA

I dok je ona gladila galeba, ja san ugrija onaj šug što je osta od jučera, ubacija malo pašte u teću i postavija dva pijata. A što sad? Već je uvatila šesta ura popodne, a mi smo cili dan proveli za stolon glancajući to pogrešno jutro.

Onda smo se polako pribacili prid televiziju, ona na kauč, a ja u fotelju, pa san joj velikodušno pripustija daljinski. Odabrala je neku svoju glupu seriju i za manje od deset minuta se moglo čuti kako ravnomjerno i mirno hrče. A meni nešto govori…

Uzeja san jope one albume. Gleda san te stare slike i nisan moga virovati koja san ja faca bija. Baš san bija nako, od oka! Frajer i po! Ka da je jučera bilo…

– A ve ovu beštiju s banja! –​ nisan izdrža nego san reka naglas, gledajući kako je nekada i ta moja štriga, bila baš komad ženske, baš lipo nako, utegnuta… Bilo je svuda di je triba biti…

Sa kauča je zakrkljalo, tako da san se trga. Da, vrime učini svoje. Sve prođe, pa je tako proša i ovaj dan, dan glancanja.​ Zaklopija san albume i spremija ih. Spremija san i onoga galeba s kljunon opituranin ukrivo, a suđe san odlučija ostaviti njoj za ujutro, da ima neku okupaciju.​ Bacija san još jedan pogled na kauč na kojen je štriga tesala i pilila borovinu. E, što sada? Drugačije se čuje kada se pila borovina, a drugačije hrastovina. Nije to nikako isto…

I kad san bija siguran da čvrsto spava, polako i tiho san otvorija kamarin, iz njega izvuka peglu pa je primistija u vitrinu, iza onih metar i po knjiga koje niko nikada ne dira i di je sigurno, baren do jutra neće naći. A onda san poša u sobu, pa san za svaki slučaj i onu svoju lipu maju stavija ispod kušina. Nikad se ne zna, a što je sigurno – sigurno je!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovna priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ribolovna priča 2 0 16710 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-29 10:53:02 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-31 06:12:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-07-31 06:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 74 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/29\/21324818.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/29\/21324820.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/29\/21324822.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

I dok san ja u o\u010daju stiska svoju dobitni\u010dku maju, nilski je konj krepava od smija<\/p>","

Zna san da san dobija rat kad san izvuka galeba spasitelja<\/p>","

I dok san prigledava stare slike iz albuma, nisan se moga na\u010duditi kakva san ja bija faca...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_21324818_1920.jpg":"1920x1080","k_21324818_1280.jpg":"1280x1280","k_21324818_1024.jpg":"1024x1024","k_21324818_640.jpg":"640x640","k_21324818_480.jpg":"480x480","k_21324818_340.jpg":"340x340","k_21324818_220.jpg":"220x220","o_21324818_1280.jpg":"1280x854","o_21324818_1024.jpg":"1024x683","o_21324818_640.jpg":"640x427","o_21324818_480.jpg":"480x320","o_21324818_340.jpg":"340x226","o_21324818_220.jpg":"220x146","h_21324818_1280.jpg":"1280x854","h_21324818_1024.jpg":"1024x683","h_21324818_640.jpg":"640x427","h_21324818_480.jpg":"480x320","h_21324818_340.jpg":"340x227","h_21324818_220.jpg":"220x147","pp_21324818_1280.jpg":"1280x1628","pp_21324818_1024.jpg":"1024x1303","pp_21324818_640.jpg":"640x814","pp_21324818_480.jpg":"480x611","pp_21324818_340.jpg":"340x432","pp_21324818_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_21324820_1920.jpg":"1920x1080","k_21324820_1280.jpg":"1280x1280","k_21324820_1024.jpg":"1024x1024","k_21324820_640.jpg":"640x640","k_21324820_480.jpg":"480x480","k_21324820_340.jpg":"340x340","k_21324820_220.jpg":"220x220","o_21324820_1280.jpg":"1280x854","o_21324820_1024.jpg":"1024x683","o_21324820_640.jpg":"640x427","o_21324820_480.jpg":"480x320","o_21324820_340.jpg":"340x226","o_21324820_220.jpg":"220x146","h_21324820_1280.jpg":"1280x854","h_21324820_1024.jpg":"1024x683","h_21324820_640.jpg":"640x427","h_21324820_480.jpg":"480x320","h_21324820_340.jpg":"340x227","h_21324820_220.jpg":"220x147","pp_21324820_1280.jpg":"1280x1628","pp_21324820_1024.jpg":"1024x1303","pp_21324820_640.jpg":"640x814","pp_21324820_480.jpg":"480x611","pp_21324820_340.jpg":"340x432","pp_21324820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1106x758","hd_21324822_1920.jpg":"1920x1080","k_21324822_1280.jpg":"1280x1280","k_21324822_1024.jpg":"1024x1024","k_21324822_640.jpg":"640x640","k_21324822_480.jpg":"480x480","k_21324822_340.jpg":"340x340","k_21324822_220.jpg":"220x220","o_21324822_1280.jpg":"1280x877","o_21324822_1024.jpg":"1024x701","o_21324822_640.jpg":"640x438","o_21324822_480.jpg":"480x328","o_21324822_340.jpg":"340x233","o_21324822_220.jpg":"220x150","h_21324822_1280.jpg":"1280x854","h_21324822_1024.jpg":"1024x683","h_21324822_640.jpg":"640x427","h_21324822_480.jpg":"480x320","h_21324822_340.jpg":"340x227","h_21324822_220.jpg":"220x147","pp_21324822_1280.jpg":"1280x1628","pp_21324822_1024.jpg":"1024x1303","pp_21324822_640.jpg":"640x814","pp_21324822_480.jpg":"480x611","pp_21324822_340.jpg":"340x432","pp_21324822_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5761903 Threads: 76 Questions: 1032816731 Slow queries: 0 Opens: 183310 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.249 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9257003 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/pusti-snovi-o-nilu-kako-san-zbog-cvrstog-muskog-stava-jedan-dan-pegla-cilo-jutro-1212465 [printLink] => /om/ribolov/pusti-snovi-o-nilu-kako-san-zbog-cvrstog-muskog-stava-jedan-dan-pegla-cilo-jutro-1212465?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656636 [name] => ribolovna priča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 11:33:47 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica [link] => /tag/ribolovna-prica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659430 [name] => ribolovna priča boris bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 15:22:53 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica-boris-bulic [link] => /tag/ribolovna-prica-boris-bulic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659428 [name] => ribolovna priča otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 15:22:53 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica-otvoreno-more [link] => /tag/ribolovna-prica-otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovna priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pusti snovi o Nilu: kako san zbog čvrstog muškog stava jedan dan pegla cilo jutro [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-16-36-19-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/21324818.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

I dok san ja u očaju stiska svoju dobitničku maju, nilski je konj krepava od smija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/21324818.jpg [title] =>

I dok san ja u očaju stiska svoju dobitničku maju, nilski je konj krepava od smija

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/21324820.jpg [title] =>

Zna san da san dobija rat kad san izvuka galeba spasitelja

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/21324822.jpg [title] =>

I dok san prigledava stare slike iz albuma, nisan se moga načuditi kakva san ja bija faca...

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ljudi moji, kako san van ja bija ka na iglama! Cili san se tresa, nisan zna di bi, šta bi… A kako i ne bi! Od ni ja ne znan koliko milijuna ribolovaca, izabrali su mene, baš mene! I samo san još triba potvrditi da se slažen da bi me poslali na Nil loviti one velike ribetine sa čvaljama, u koje bi stala i ona moja štriga. Samo to.

A sve je počelo tako što san kupija neki štap i makinu, pa san zato na poklon, ka ono usput, dobija i majicu na kojoj sprida piše Fin-Nor, a ozada ima slika s ton ribetinom iz Nila koja je, ka pola neki losos, a pola krokodil. I onda kad tribaš obući jaketu ili krožet priko maje, baš ti dođe nekako ža što si pokrija tu sliku.

A ispalo je da san zahvaljujući upravo toj maji, upa u bubanj te nagradne igre i da su me iz tog bubnja izvukli da iden na Nil. Sriće moje i radosti! Ka da san cili život živija samo za taj trenutak. Još san se samo triba spojiti s njima priko televizije, ono ka uživo, i reći da pristajen, a onda će oni sve organizirati.

U rukama san ima broj prijave koji je bija na onon komadu plastike što bude zabužan u kolet, i napeto čeka da me prozovu. A na televiziji je ekipa u crnin odijelima i još neka lipa ženska u još lipšoj vešti, prebirala po fasciklama i dokumentima, baš ka da gledan američki kongres, ono kad su sudili Kumu, ili izvlačenje parova za kup UEFA-e. I onda san čuja di ta lipa ženska govori:

– Molimo da nam broj 462 potvrdi suglasnostna što se javija, a biće neki sritnik ka i ja, koji je ima taj broj i svečano reka: ​– Potvrđujem!na što se na televiziji pojavila slika piramide i nekog faraona, dok je ženska davala upute kako će u režiji ostaviti podatke da bi mu mogli poslati avionsku kartu i sve ostalo, a onda su opet počeli listati one papirine i primištati fascikle.

–​ Sa'će mene, sa'će mene… –​ cidija san stiskajući u prstima onaj komad plastike s mojin brojen 387.

– U što si se to obuka? Ne mo'š takav na televiziju… –​ odjednon se pojavila štriga sa svojin inteligentnin opservacijama i peglon u ruci. Nisan ni mislija da ovako nešto može proći bez njezine vele mudrosti.

– Ma neću ja biti na televiziji, nego će me samo pročitati. Muči sada, pušti me, idi negdi i pušti me… – cvilija san sluteći da nikako neće izići na dobro ako ona ostane tu negdi blizu.

– Ne more to tako biti. Cili si pogužvan. Daj mi tu maju da ti je ispeglan…

– Ma koju maju ćeš sad peglati? Pušti me molin te ka blaženu Divicu… Molin te, molaj me još minutu samo…

– Ni čuti! Daj to vamo! – rekla je ka da izgovara smrtnu presudu i istrgla mi onu moju lipu dobitnu maju iz ruke. Dobro, baren mi je ostavila onaj broj. A onda je nastupila katastrofa.

NOGAMA NAPRID

Nisan moga virovati… Televizija se ugasila jerbo je ona ištekala kabel iz zida da bi uštekala glupu peglu.

–​ Ma što to činiš? –​ zaurla san i skoka da bi što prije vratija kabel u struju.

Fala Bogu blaženome, televizija se odma upalila, ali je sad bila na nekon drugon kanalu. Znojnin san prstima u panici stiska daljinski ne bi li naša onaj kanal di me biraju. I naša san ga! Uspija san! ​Priko cilog ekrana je bija moj broj, broj 387!

Ali di je ton? Zašto se ništa ne čuje? Stiska san na daljinskon sve botune, ma se ništa nije minjalo. A kako bi se i minjalo kad je daljinski cili bija raškvartan od onih silnih padanja kad štriga zaspe isprid onih svojih glupih serija.

Sad već cili znojan, doša san do ekrana i doli naša botun za reset. Stisa san ga, sve se zacrnilo, tako ostalo tri sekunde i onda se vratilo. Evo, opet se nešto čuje… Grlo mi je bilo suvo od uzbuđenja. Sad san još samo triba reći potvrđujen i početi se pakirati, kad je onaj ženski glas reka:

– Broj 387 nam se ne javlja. Izvlačimo sljedećeg dobitnika… – i na ekranu se pojavila prvo slika nilskog konja koji je zinija ka da si otvorija garažu, a što san triba biti ka ja, jerbo se konjina nisan javija na vrime, a onda neki novi broj koji je počinja s pet iljada i nešto.

Sve što je u meni bilo imalo živo, tog je trena umrlo, što od nemoći, što od bisa, a što od tuge. Okrenija san se prema štrigi da joj rečen sve što je spada, ali san samo zakrklja ka da se gušin.

– Evo, sad ću još i umriti… Tako mi i triba kad san ovo propustija – prošlo mi je kroz glavu, dok me tuga priplavljivala. Ćutija san i suzu u oku, ma krkljanje nije prestajalo. Ka da san se gušija, a pod rebrima s live strane me počelo tako boliti da san i zastenja.

Srce! Ništa drugo! To je taj trenutak… Doša je Vrag po svoje. Iden ja, ma ne na Nil nego nogama naprid s ovog svita.

– Pristani više! Od tebe ne more spavati pola mista! – siktala je štriga sa svoje strane postelje bubajući me lakton u rebra.

NA BARIKADAMA

Jutro je bilo baš prestrašno, što bi reka moj mali Marko, oko didovo. ​Štrigu nisan moga njanci pogledati, a ona ka navijena nije pristajala mliti.

–​ To se više ne more podnositi. Svaku se večer natučeš i onda, normalno, želudac ti se digne u grlo, i to je onda krkljanje ka da se prasci kolju. Moraš nešto prominiti jerbo se vako više ne more. Ja san odlučila…

Prista san je slušati još dok je bila na prascima i na tren se vratija u onu lipotu iščekivanja da me pročitaju. Piramide, faraoni, ribetine…

– Ti si za sve kriva – reka san tiho, naravno, ka i uvik, u sebi, ali se čini da ovoga puta nije bilo skroz nečujno, jer je stala i okrenula se prema meni ka oni kineski vojnici u filmovima prije negoli će nogama poletit u napad.

– Što si reka? Ja kriva?

E sad… Ima san dvi mogućnosti. Prva je bila reći joj sve što mislin i to jednon zauvik raščistiti, a što je značilo kraj svemu ili primučati i praviti se munjen ka i uvik. ​Shvatija san da nema više smisla mučati i da je ona prva mogućnost zapravo jedina logična. Muškarac mora znati izići na kraj s takvim stvarima. Reći ću joj sve redom, tako da sve može razumiti i da posli nema nepoznanica i potpitanja.

Ne, ne… Nikakvi razgovori i pregovori ne dolaze u obzir. Ovo mora biti moj monolog u kojen ću joj reći sve što me ždere ciloga života, otkako mi je prvi put pomišala kalce do ovoga zadnjega, di me u snu fizički maltretira. Ako triba, zvaću i policiju. Iman ja na to pravo. Ići ću i na snimanje, jerbo se po rebrima vidi sve modro. Iman dokaze.

Diga san se i ustobočija rukama na stol kako bi što lakše podnija i izdrža onaj kineski leteći napad, pa stisnutih zuba, tako da mi je dentijera skoro napola pukla, zaurla:

– I Nil si mi uništila! Ti i tvoja glupa pegla! Nil!!! Razumiš? Nil si mi uništila!!! – okrenija sam se i iziša iz tinela.

URA OD PATNJE

I naravno, u tom su trenutku nastupili problemi. Kako je bilo zimsko doba, grije se samo tinel, a kako je bilo jutro, štriga je sve otvorila da se izlufta. Mislin da ne triban posebno naglašavati da san bija još u pidžami i da mi je sva roba ostala u tinelu.

Ali san odma, unatoč svim mukama, reka san sebi da moran istrajati i izdržati, bez obzira na trenutne uvjete. I tako san izdrža cilih pet minuta, a onda san se hrabro vratija u tinel i odma sta kod špahera da se prvo malo ugrijen. Štrigu dostojanstveno nisan ni pogleda. Neka pati!

Uživa san u ton osjećaju da ću se jako brzo morati maknuti od špahera jerbo će mi postati nepodnošljivo vruće, kad san čuja kako štrigi curi nos. Zapravo nisan joj čuja nos kako curi, nego san čuja kako se useknula.

A onda san, onako, sa strogin izrazon lica, gledajući negdi u stranu, ka ono da fol provjerin je li plafon di ispuca, krajen oka vidija štrigu di sidi tamo di san je i ostavija. Ruke je držala na stolu, a šake i prste zažverinala u nekakovi čudni, bezmesni, koštunjavi grop. Ramena bi joj se povremeno zatresla, što bi završilo dubokin uzdahom ili novin useknjivanjem.

---

image

I dok san prigledava stare slike iz albuma, nisan se moga načuditi kakva san ja bija faca...

---

Ovakav rasplet, a gledajući joj u ruke zapravo, zaplet, moran priznati, nisan očekiva. Da san ja tako sidija za stolon dok ona paradira, još-još, ali da se ona vako slomi? I to od čega? Ka da san joj nešto reka ili napravija? Što bi bilo da san joj reka za kalce? Ili nedajbože za kanotjere? Ili ono kad me napala da san ja pokvarija makinu za robu, a kad se otvorilo ispalo je da je pumpa puna gumica za kosu, a? Što bi bilo da san joj te argumente ispuca u facu? Biće bi pala ka rafalon pometena.

RODUL SE ODMOTAJE

–​ Mghhhg-ghh… – pročistija san dostojanstveno grlo da nešto kažen, ali san se odma sitija da to krkljanje i nije baš najbolji uvod.

– Ima li još kave ili si i nju cilu potaracala? – pita san da razbijen led.

Što sad? Pa mora san nešto reći. Nisan je moga samo pitati što ti je i praviti se ka da ništa nije?

– Ima-a… Na špa-aheru–​ odgovorila je predišući i jecajući. Ni traga onon oštron i divljem tonu kojim me prala do prije kvarat ure.

Odlučnim muškin korakom, pomalo cotajući jerbo me prije dva dana po kolinu dovatila cipanica dok san slaga drva za hobotnice pod peku, i s glavon gori, koliko san moga, jerbo još nisan bija ove godine na terapijama za vratnu kralježnicu, doša san do stola, uzeja svoju čikaru, vratija se do špahera i u čikaru dolija malo kave. Koji dobar vonj… Ako nešto zna, onda zna skuvati kavu.

Koji je to osjećaj… Ono kad ti je ledeno, pa popiješ nešto toplo, a okus je baš onaj koji ti se traži, pa još pogođen do kraja. Cili san se zanija u ton trenu dok mi je onaj guć kave klizija niz grlo negdi prema doli…

A i pašticadu zna spremiti… I zeca s njokima… E, njoki, koji je to gušt… A onda san se stresa jer se štriga jope useknula. I njoke mi mora pokvariti. Što ti je život, iz jedne nevolje u drugu. Nije dosta što nisan poša na Nil, nije dosta što me probudila, nije dosta što su mi rebra modra, nego sad moran glancati nešto što ne znan ni kako izgleda, ni kako se glanca, a što je najgore, da buden iskren, ne znan zapravo ni zašto.

– Što ti je?

Dobro, evo sad san je to pita jerbo je tek sad došlo vrime za to.

– Ni-i-išta… –​ predisala je ka pas kad ga udreš nogon pa se skupi u kantun.

A možda je to to? Možda se dikod udrila dok san se ja vanka smrzava?

– Jesi se udrila? – pita san je, ma isto onako malo s visoka? Pa što onda da sam to tako reka? Ni likar to ne pita s ustima od uva do uva, nego je uvik narogušen. A i mora san sačuvati svoje muško dostojanstvo.

– Ni-isan… – i jope se useknula.

– Pa što ti je onda?

Ma nisan ja munjen. Zna san ja da je nju pogodilo to što san se ja iskrivija na nju i na njezinu peglu, samo što ja i dalje mislin kako to ne more i ne smi biti razlog za takovu reakciju. I to prvenstveno, jer je stvarno kriva, e…

– Ka-ako si mi moga na-ako reći? Da san ti ja kri-iva za sve? –​ sad više nije nos curija nego je to bila špina, što je balila sve u šesnajs. Ramena su joj se tresla, a facol joj je bija toliko nasupan da san bez riči poša u škafetin izvaditi onaj rodul za facolete. Pružija san joj paket da uzme jednoga, ma je ona pokupila cili rodul i otrgnula u paketu je'no šest komada, zgužvala ih i utirala nosinu u tu gužvu od karte.

– Ma ja san to samo tako reka… Tako se kaže…

ARGUMENTIMA NA EMOCIJE

Nisan moga virovati što mi izlazi iz usta. Govorin nešto što nema veze s mojin mozgon. Ma ne bi se ja triba ništa izvinjavati nikome, nego bi se ona tribala izvinjavati meni! Ona je meni upropastila cili život! I podbila rebra…

– Ni-ije… To ti tako mi-isliš, znan ja… – i onda se prolila do kraja. Sad je zabila cilo lice u onu gužvu od karte jecajući i tresući ramenima, ka da joj je na plećima vrića koju pokušava stresti. I dok je ona stresala tu vriću, pogled mi je odluta do vitrine di san vidija svoj odraz. Nisan moga virovati… Tamo je staja neki stari čovik sa čikaron kave u ruci i drugon rukon činija mote ka da tira muve isprid sebe.

To mora da je od šoka. Toliki udarci pod rebrima su se reflektirali i udrili mi pravo u glavu. ​Frane mi je baš nekidan reka da je čuja od nekoga da se jedan tako udrija u nogu, pa da mu je nešto puklo i žilama otišlo pravo u mozak, pa da se samo srušija. Posli su, ka ono, kad su ga otvorili, povezali da je to sve bilo od noge. Biće da je i meni tako… A kako drugačije objasniti ovo?

Odlipija san oči od vitrine, pa sporo i polako još malo priša stolu. Onda još malo, pa san odmaka katrigu i onako usporeno i nečujno sija uz nju. Stavija san svoju ruku na njezinu. Bila je sva mokra. Nadam se da je od suza, pomislija san i odma sebe prikorija:

– Ne moreš u ovakvin trenucima razmišljati o takvin detaljima – ma san se i dalje nada da je to sve mokro samo od suza. Nisan moga sebi pomoći jerbo moj mozak jednostavno tako stalno radi. Još su joj se malo ramena zatresla, a onda je pogledala u mene, ma ne nako ka uvik, ka Musolini, nego nekako, ka da joj triba pomoć.

– Kako si mi moga nako reći da san ti ja kriva za sve? – ponovila je pitanje bez jecanja i uzdisanja, što je bija pouzdan znak da čeka odgovor i da neće stati dok ga ne dobije. To san kroz sve ove godine zajedničkog života i moje patnje s njon naučija, i to na vrlo težak način.

– Ma nisan ja to baš tako mislija… A kada pogledaš realno, i kad bi tila, ne moreš biti kriva za sve. Evo, rećemo, kad san se ono prošle godine razbija na brodu jerbo san se poskliza, ti nisi ni bila tamo. Kako onda moreš biti kriva za to?

– Ali san ti ja kupila te postole, pa si odma reka da ti se kližu…

– Dobro, dobro… Možda to i nije najbolji primjer, ali reka san ti, to se samo tako kaže, i ja san to reka ne zato što to tako mislin, nego zato što se tako kaže – a u glavi mi je glas govorija:

– Reci joj za kalce i kanotjere…

Otresa san glavon da mi to ispadne negdi kroz uho, i pažljivo birajući riči nastavija pričati o dobrin trenucima iz našeg života di bi ona bila ka, ajmo reć, pozitivac. Nisan uopće spominja ništa di me zgazila i ubila, samo neke lipe stvari.

---

image

Zna san da san dobija rat kad san izvuka galeba spasitelja

---

GALEB SPASILAC

–​ Sićaš se ono kad san prije tri… ne, prije četiri godine za Božić upa u more pa završija u bolnici s plauriton. Jedva san se refa i ne bi se izvuka da nije bilo tebe…

– Ili ono kad si mi za rođendan… – i sve tako nešto.

A onda san se sitija i pobjedonosno izvuka albume sa slikama. Iman ih tri debela, pa san počeja listati, i stalno govoriti:

–​ Sićaš li se ovoga, sićaš li se onoga… Kad je malome bija prvi Božić, pa si pravila one male frite… A vidi ovo kad smo Franku bili na piru…

Nekako se primirila i dok san je gleda kako prigledava te slike, učinila mi se nekako staron. Ne ono ka neka stara ružna babetina, nego samo stara, moja stara štriga koju bi triba dikod možda i poštediti, jerbo ni ona ne more više ka nekada.

– A sićaš li se ovoga? – pita san je kad san iza leđa izvuka plastičnoga galeba na lepezi što san ga donija iz svog ormara.

Ma morate znati… To je ono što se prodavalo na štandovima za turiste. Ono kad na neku školjku zalipe dva tri puža i plastičnoga galeba s raširenin krilima i pogrešno opituranin kljunon. Uvik san se pita ko to pituraje i kako ne vide da je kljun opituran ukrivo.

–​ Nisan znala da ovo još uvik imaš…

– A kako ne bi ima? To ja čuvan u posebnoj škatuli…

E to je bija adut iz rukava. Baš toga galeba na lepezi je ona meni poklonila kad smo još bili momak i cura. Kad je vidila koliko mi znači more i kako sakupljan školjke i puževe, otišla je na štand i kupila mi tu lepezu s galebon kome je kljun… Dobro, dobro… Znan da san to već reka.

A galebu su se krila malo ofucala, kljun se malo ogulija, a i pola se onih puževa odlipilo i popadalo. A kako i ne bi? Pa priko pedeset godina stoji u škatuli!

STROGO BOROVINA

I dok je ona gladila galeba, ja san ugrija onaj šug što je osta od jučera, ubacija malo pašte u teću i postavija dva pijata. A što sad? Već je uvatila šesta ura popodne, a mi smo cili dan proveli za stolon glancajući to pogrešno jutro.

Onda smo se polako pribacili prid televiziju, ona na kauč, a ja u fotelju, pa san joj velikodušno pripustija daljinski. Odabrala je neku svoju glupu seriju i za manje od deset minuta se moglo čuti kako ravnomjerno i mirno hrče. A meni nešto govori…

Uzeja san jope one albume. Gleda san te stare slike i nisan moga virovati koja san ja faca bija. Baš san bija nako, od oka! Frajer i po! Ka da je jučera bilo…

– A ve ovu beštiju s banja! –​ nisan izdrža nego san reka naglas, gledajući kako je nekada i ta moja štriga, bila baš komad ženske, baš lipo nako, utegnuta… Bilo je svuda di je triba biti…

Sa kauča je zakrkljalo, tako da san se trga. Da, vrime učini svoje. Sve prođe, pa je tako proša i ovaj dan, dan glancanja.​ Zaklopija san albume i spremija ih. Spremija san i onoga galeba s kljunon opituranin ukrivo, a suđe san odlučija ostaviti njoj za ujutro, da ima neku okupaciju.​ Bacija san još jedan pogled na kauč na kojen je štriga tesala i pilila borovinu. E, što sada? Drugačije se čuje kada se pila borovina, a drugačije hrastovina. Nije to nikako isto…

I kad san bija siguran da čvrsto spava, polako i tiho san otvorija kamarin, iz njega izvuka peglu pa je primistija u vitrinu, iza onih metar i po knjiga koje niko nikada ne dira i di je sigurno, baren do jutra neće naći. A onda san poša u sobu, pa san za svaki slučaj i onu svoju lipu maju stavija ispod kušina. Nikad se ne zna, a što je sigurno – sigurno je!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

I dok san ja u očaju stiska svoju dobitničku maju, nilski je konj krepava od smija


Zna san da san dobija rat kad san izvuka galeba spasitelja


I dok san prigledava stare slike iz albuma, nisan se moga načuditi kakva san ja bija faca...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/pusti-snovi-o-nilu-kako-san-zbog-cvrstog-muskog-stava-jedan-dan-pegla-cilo-jutro-1212465 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a24e81c5d1eebac9252ad5cc9cc35c1ee6b2639e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pusti+snovi+o+Nilu%3A+kako+san+zbog+%C4%8Dvrstog+mu%C5%A1kog+stava+jedan+dan+pegla+cilo+jutro&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpusti-snovi-o-nilu-kako-san-zbog-cvrstog-muskog-stava-jedan-dan-pegla-cilo-jutro-1212465 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpusti-snovi-o-nilu-kako-san-zbog-cvrstog-muskog-stava-jedan-dan-pegla-cilo-jutro-1212465 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovna priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ribolovna pričaPusti snovi o Nilu: kako san zbog čvrstog muškog stava jedan dan pegla cilo jutro

Piše Boris Bulić
31. srpnja 2022. - 08:12

Ljudi moji, kako san van ja bija ka na iglama! Cili san se tresa, nisan zna di bi, šta bi… A kako i ne bi! Od ni ja ne znan koliko milijuna ribolovaca, izabrali su mene, baš mene! I samo san još triba potvrditi da se slažen da bi me poslali na Nil loviti one velike ribetine sa čvaljama, u koje bi stala i ona moja štriga. Samo to.

A sve je počelo tako što san kupija neki štap i makinu, pa san zato na poklon, ka ono usput, dobija i majicu na kojoj sprida piše Fin-Nor, a ozada ima slika s ton ribetinom iz Nila koja je, ka pola neki losos, a pola krokodil. I onda kad tribaš obući jaketu ili krožet priko maje, baš ti dođe nekako ža što si pokrija tu sliku.

A ispalo je da san zahvaljujući upravo toj maji, upa u bubanj te nagradne igre i da su me iz tog bubnja izvukli da iden ...

14. svibanj 2024 18:36