Znanje prosječnog Dalmatinca vezano za tune u pravilu se svodi na način pripreme ove mnogima omiljene među ribama. Neki će tako reći da je najbolja s gradela, dok je drugi više vole u pašticadi, a treći sirovu; bilo da je riječ o tartaru, carpaccio, ili u novije doba sushi i sashimi verzijama.
Rijetki će, pak, ovu raspravu proširiti na lov pa osim začina i priloga spominjati mreže i sondere, a entuzijasti i udice, no tek šačica znalaca među sobom dijeli prave sočne tajne o životu tuna u Jadranu.
Znatiželjni da o toj temi doznamo više, potražili smo informacije u Laboratoriju za akvakulturu splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, gdje su nas dočekali Tanja Šegvić Bubić i Luka Žuvić, znanstvenici koji su, uz Leona Grubišića koji je za našeg posjeta bio...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....