StoryEditorOCM

S OKUSOM SOLIBolje od buzare? Ovo poznato jelo spaja školjke, ribu i krumpir, a dolazi iz Francuske

Piše T.S.M./Spiza SD
4. listopada 2024. - 09:44

Dagnje, kućice i njima slične oklopljene morske delicije u Dalmaciji obično završe u buzari, no na svijetu ima još toliko puno dobrih jela sa školjkama da se prava šteta ograničavati. Jelo poznato kao cotriade stiže nam iz francuske kuhinje i nudi nam vrhunski užitak uz ne baš previše posla oko kuhanja.

Još ga moćnijim čini dodatak sastojka koji ovdašnji kuhari rijetko kad koriste pri pripreme jela ovoga tipa, a to je panceta. Ako vas uzrujava sama pomisao na kombiniranje ribe i pancete, sjetite se kako su ukusni fileti grdobine omotani tankim trakicama pancete i pečeni na žaru i kako se ljube škampi i pršut...

Što se tiče same pripreme ovog jela, najvažnije je držati se pravila da se različiti sastojci kuhaju različito vrijeme pa ih pravim redoslijedom dodavati u teću. Nudimo vam jednu varijantu recepta u kojoj je baš dobro razrađena ta strategija dodavanja sastojaka.

Sastojci:

1 kg dagnji

1 kg fileta bijele ribe čvrstog mesa

1 kg crvenog krumpira

100 g pancete

1,5 litara temeljca 

1 žlica masti

3 glavice luka narezane na tanke ploške

1 grančica majčine dušice

1 češanj češnjaka

peršin

kruh

sol, papar

Priprema:

Dagnje isplahnite i očetkajte. Narežite luk i pancetu na kockice, krumpir na ploške debele nešto menja od 1 cm, a peršin usitnite.

Na srednje jakoj vatri otopite mast i pancetu, dodajte luk pa ga pirjajte desetak minuta uz povremeno miješanje dok ne omekša. Dodajte krumpir, temeljac i majčinu dušicu, pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i pirjajte 10-15 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša.

Krumpir potom izvadite šupljikavom žlicom pa pojačajte vatru i pustite temeljac da zavrije. Dodajte dagnje i kuhajte ih uz povremeno miješajte 3-5 minuta. Izvadite ih i stavite na toplo.

Smanjite vatru na srednju, dodajte ribu pa je kuhajte 3-5 minuta, zatim dodajte peršin i začinite po želji.

Za to vrijeme prepecite kruh na malo otopljenog maslaca pa ga natrljajte režnjem češnjaka. Natrljajte i tanjure u kojima ćete poslužiti jelo. Podijelite kruh u zdjelice, na njega stavite krumpire i dagnje, a zatim sve prelijte ribom i juhom.

Obilno začinite svježe mljevenim crnim paprom i poslužite vruće.

13. studeni 2024 00:10