Neobična konoba obična imena - "Pod maslinom" u Opuzenu - tijekom desetak godina rada prometnula se u važan gastro-adut krajnjeg hrvatskog juga, mjesto gdje po razumnim cijenama možete jesti jela kakva se ne pripremaju nigdje. Priču o konobi i njezinoj zanimljivoj "gazdarici", dugogodišnjoj nagrađenoj hrvatskoj glumici Suzani Mušan već ste imali priliku čitati, a u ovom tekstu donosimo dvije tajne iz njezine "najmanje kužinice na svijetu" - tajne koje je s nama velikodušno podijelila.
Riječ je o dva recepta: jedan je za "Lignje iz inata" koje je pripremila društvu klapskih pjevača koji su u neki sitni sat tražili notornu lignju prženu na kolutiće - a ona ih je iznenadila delicijom koja je jelo iz fast-fooda pretvorila u pjatancu iz dobre konobe.
Drugi recept je "Suzanin crni rižot (Crna Suzana)" iako taj rižot neki već zovu i "Đanijev"; naime riječ je o rižotu s crnilom sipe, bogatom pripravku koje je toliko oduševilo našeg poznatog pjevača Đanija Stipaničeva da je ne samo napisao prekrasnu recenziju za nj, nego vlasnici/kuharici nakon jela i - zapjevao.
Uživajte u pripremi ova dva jela kod kuće i svakako ih usporedite s izvornikom ako budete blizu Opuzena. Konoba radi i zimi, a sad - pravac špaker!
Lignje iz inata
Priprema:
Iskidati lignju na kolutiće. Na maslinovom ulju najprije blago popržiti više vrsta slatkih paprika izrezanih na veće komadiće, a onda im dodati i malo ljute paprike te sol i papar. Lignje također ubaciti u posudu za prženje, zajedno pržiti te pri kraju dodati jedan češanj češnjaka, ili dva (po želji), usitnjena ili zgnječena.
Tako pripremljene lignje s povrćem prilikom serviranja posuti različitim sjemenkama i listićima kokosa. Preporuka: servirati uz čašu pošipa Ćaća moj, ili vino kuće.
Suzanin crni rižot (Crna Suzana)
Priprema:
Isjeckati kapulu da pokrije dno teće, preliti maslinovim uljem da pokrije kapulu, upržiti sa listom lovorike i uz malo ljute paprike (po želji, za pikantnost).
Očistiti sipu; ne guliti kožu, u njoj su svi okusi! Isjeckati je potom na komadiće, kuhati. Kad je dopola skuhana, podliti vinom. Nastaviti kuhanje, posoliti i popapriti, Suzana doda i malo muškatnog oraščića.
Rižot dovršiti rižom prethodno sporo kuhanom uz podlijevanje temeljcem. Sve sljubiti i pri kraju zasuti parmezanom koji će dati kremoznu notu. Na samom kraju, puna šaka ljubavi i - sjeckanog petrusimula. Čaša vina uz to - crno ili bijelo, također nije na odmet.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....