Ovoga puta donosimo vam recept suradnika Dobre hrane Zorana Šimunića Šime za srdele s blitvom na fažol. Jednostavno, povoljno i ukusno. A postoji još jedan razlog zašto nam se sviđa: srdela je u ovo doba godine najbolja...
Recept podrazumijeva pečenje srdela na gradelama, a ako vam to nije izvedivo, podsjetite se kako ih vrlo jednostavno možete ispeći u pećnici, ideja ove Splićanke nas je oduševila, nema tu ni prskanja ni dima.
Srdele s blitvom na fažol
Sastojci
500 g srdela
500 g blitve
250 g fažola
100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
svježe mljeveni papar
2-3 prstohvata krupne soli
Priprema:
Ako ste kupili domaći suhi fažol (grah), stavite ga močiti preko noći. Isperite ga i stavite ga kuhati u dobro posoljenu vodu, a kad omekša, procijedite ga.
U međuvremenu, blitvu operite i stavite kuhati u malo vode te povežite s fažolom.
Začinite maslinovim uljem, soli i svježe mljevenim paprom.
Ugrijte gradele i ispecite srdele, te poslužite po korčulanski - srdele i blitva s fažolom.