StoryEditorOCM

RIJETKA POJAVAOtkriven misterij riba koje su se vrtjele u krug sve do smrti: ‘Pronašli smo toksine...‘

Piše Z. Korljan/JL
9. rujna 2024. - 09:16

Mjesecima su znanstvenici prikupljali podatke i eliminirali moguće uzroke dok nisu otkrili što je dovelo do mučnog slučaja riba koje su se vrtjele u moru, a onda umirale. Do toga je dovela kombinacija toksičnih algi, piše National Geographic.

Slučaj iz studenog prošle godine, koji se zbio u moru koje okružuje otočje Florida Keys, uznemirio je ljude diljem svijeta. Lokalni stanovnici zbunjeno su promatrali kako se ribe i raže luđački vrste u vodi prije nego umru. Znanstvenici su odmah po dojavi izašli na teren i otkrili kako je taj fenomen zahvatio čak 80 raznih vrsta, među kojima su i morski psi. Istraga je odmah započela, jer je bilo jasno kako se djelovati treba odmah. Među vrstama koje su umirale na ovaj bizaran način bile su i neke ugrožene i zaštićene, pa vremena nije bilo previše.

Testirane su stotine uzoraka: vode, riba... Zaključak je da su životinje stradale zbog izloženosti raznim toksinima, koji sami po sebi ne bi bili ubojiti, ali su stvorili smrtonosni koktel. Toksini vjerojatno dolaze od više vrsta dinoflagelata, vrste mikroskopskih algi.

Kad je situacija normalna, te alge žive na morskoj travi i drugim, većim algama na morskom dnu. Ne bi trebale slobodno plutati u vodenom stupcu. No, dogodilo se upravo to. Je li razlog oluja, toplinski val ili splet događaja, teško je reći, no alge su promijenile mjesto boravka i krenule prema gore.

- Takvo se što događa jako rijetko. Toliko rijetko da mi to prije nismo vidjeli - rekla je Alison Robertson, pomorska znanstvenica koja proučava štetno cvjetanje algi na Sveučilištu u Južnoj Alabami.

Analiza tijela riba pokazala je kako su se u njihovim jetrama i škrgama nalazile najveće koncentracije toksina. To je znanstvenicima pokazalo kako su velike koncentracije vode pune toksina prošle kroz njihove škrge, ali i da su jele plijen koji je bio pun toksina.

U studenom se pokušalo spasiti neke ribe, koje su prenesene u laboratorije, ali su napori znanstvenika bili uzaludni. Sada, kada znaju što je uzrok, spremili su protokol postupanja ako se situacija ponovi i znaju što će napraviti da životinjama pomognu, prenosi Jutarnji list.

09. rujan 2024 09:16