Autohtono jelo s juga Istre, jelo ribara i težaka:
Jedan crveni luk sitno nasjeckajte i ubacite u zagrijanu tavu s maslinovim uljem.
Nakon pet minuta dodajte narezani crveni kupus, podlijte ribljim temeljcem, poklopite i pirjajte još desetak minuta dok se sastojci ne sjedine i omekšaju.
U međuvremenu, kolutiće kalamara pobrašnite i zapecite u drugoj tavi na vrućem ulju uz dodavanje ribljeg temeljca, poklopite i dinstajte desetak minuta dok ne omekšaju.
Skuhajte pastu (bigule), izvadite kupus i usitnite ga blenderom da dobijete kremastu smjesu.
Kremu od kupusa, kuhanu pastu i kalamare spojite, prokuhajte svega desetak sekundi i servirajte.
Krakove kalamara pobrašnite, ispecite u dubokom ulju kako bi zasjali na vrhu ovog starog gastronomskog užitka.
Kuha: Nebojša Radonić