StoryEditorOCM

vrijedne lokacijePodvodna istraživanja u akvatoriju Sućurja: Perna, Mlaska i Žukova obiluju ostacima antičkih sidrišta i brodoloma

Piše Mirko Crnčević
11. prosinca 2023. - 12:31

Nedavno su u akvatoriju općine Sućuraj izvedena podvodna arheološka istraživanja na nekoliko antičkih podvodnih lokaliteta.

Tim su projektom nakon više godina pregledani iznimno važni podvodni lokaliteti u podmorju spomenutog akvatorija te je napravljena revizija nalazišta, nova fotodokumentacija i monitoring stanja lokaliteta.Arheološko istraživanje obavila je tvrtka “Kantharos” iz Hvara.

– Projekt je sufinanciran proračunskim sredstvima Splitsko-dalmatinske županije u okviru Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području županije u 2023. godini. Arheološki su pregledani lokaliteti Perna, Mlaska i Žukova. Kampanja tih podvodnih arheoloških istraživanja/rekognosciranja pokazala je da podmorje akvatorija općine Sućuraj obiluje arheološkim ostacima brodoloma, sidrišta i pristaništa iz antičkog razdoblja. Iako je većina nalazišta u površinskim slojevima djelomično devastirana, u dubljim slojevima dna zasigurno je očuvan veliki broj cjelovitih ostataka amfora, drugog pokretnog arheološkog materijala te dijelova brodske konstrukcije – stoji u priopćenju Splitsko-dalmatinske županije.

Inače, na području općine Sućuraj nikada u prošlosti nisu bila obavljana podvodna rekognosciranja, sustavna podvodna arheološka istraživanja, niti dokumentiranja podmorja i arheoloških lokaliteta. To je, kako se dalje navodi, velika šteta budući da je razvidno kako predmetni akvatorij obiluje vrijednim nalazima, a velika je vjerojatnost da se u njegovu podmorju krije još puno do sada nepoznatih lokaliteta koji budućim rekognosciranjima tek trebaju biti otkriveni.

image

Ulomak grčko-italske amfore pronađen u podvodnim arheološkim istraživanjima u akvatoriju Općine Sućuraj

Eduard Visković
27. travanj 2024 19:45