StoryEditorOCM

BRODOMODELARSTVOPun pogodak za male mornare: održana druga Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Piše M. I.
3. rujna 2024. - 10:57

Uspješno je održana druga ovogodišnja Ljetna škola brodogradnje, a 14. po redu, na Lokrumu.  Program se sastojao od radionica brodomodelarstva i mornarskih čvorova, koje su bile otvorenog tipa.

Prvog dana Ljetne škole brodogradnje preko 20 djece sudjelovalo je na radionici brodomodelarstva na kojoj su izrađivali raznovrsne makete brodova, kao što su: kajaci, primorske barke, pasare i remorkeri. Radionicu su vodili Mladen Mitić iz Modelarski institut Nave Dumins i Vanja Glavočić iz Društva brodomodelara Argosy, uz pomoć Ivice Bilića, osnovnoškolca koji redovito pohađa njihove radionice i sudjeluje na Državnom natjecanju brodomaketara.

Radionicu mornarskih čvorova drugog dana ljetne škole vodila je Hiliana Brunsko. Nakon uvodne priče o konopima, vrstama i primjenama, polaznici radionice naučili su vezati mornarske čvorove, kao što su: pašnjak, opašnjak, plutačin, sidreni, zastavni, vrzni, trubni, ženski i muški čvor te osmica, a na kraju su radili bacalo.

Ljetna škola brodogradnje organizirana je u suradnji Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, Modelarskog instituta Nave Dumins, Društva brodomodelara “Argosy” i Društva pedagoga tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije uz podršku Rezervat Lokrum - Lokrum Reserve i HSB - Hrvatski savez brodomaketara.

15. rujan 2024 15:53