StoryEditorOCM

baštinaRovinj za vikend domaćin regate tradicionalnih barki s oglavnim i latinskim jedrom, evo programa

Piše OM
5. lipnja 2024. - 08:44

Ove godine Ekomuzej “Batana”, Udruga i Ustanova “Kuća o batani” u suradnji sa Jedriličarskim klubom “Maestral” Rovinj organiziraju 18. Rovinjsku regatu tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom, uz potporu Turističke zajednice Grada Rovinja i pod pokroviteljstvom Grada Rovinja. Regata je najavljena od petka do nedjelje, piše Istrain.

Dan u kojem se održava Rovinjska regata jedan je od najvažnijih u gradskom životu, prepun događaja, emocija i lijepih scena kako za nautičare, tako i za javnost.

Dok se posade budu pripremale za postizanje najboljih rezultata na atraktivnoj i prestižnoj rovinjskoj regati, najmlađi će se sugrađani zabavljati na obali i učiti kroz razne radionice organizirane u suradnji sa Sportskim ribolovnim klubom “Meduza”.

Prvi dan bit će posvećen radionici ‘Exchange Lab‘, koja se organizira u sklopu EU projekta Interreg Italy-Croatia „Adriatic PorTLand“.

Rovinjska regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom je manifestacija koja se od 2006. godine održava u prvoj polovici lipnja u rovinjskom akvatoriju.

Cilj manifestacije od samog početka jest očuvanje znanja i umijeća jedrenja s oglavnim jedrom, ali i tehnika njegove izrade i posebno oslikavanja.

Upravo zahvaljujući aktivnostima udruga i pojedinaca, pa tako i Ekomuzeja “Batana”, tradicijsko jedrenje oglavnim i latinskim jedrima duž hrvatske obale, koncem 2022. godine, uvršteno je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Regata okuplja oko čak 40-tak brodica sa šireg Jadranskog područja, posebno iz Slovenije i naše Istarske i Primorsko-Goranske županije.

Popratni program namijenjen svim generacijama slavi maritimnu kulturu na kreativan način uključujući i povezane umjetničke izričaje, obilježavajući na taj način identitetsku vrijednost, brodice, batane za žitelje Rovinja i sve zaljubljenike u pomorsku baštinu.

24. lipanj 2024 11:41