StoryEditorOCM

antički ribolovciU Umagu će se predstaviti ribolovni alati i tehnike koji su se koristili od 1. do 4. stoljeća

Piše M. I.
7. lipnja 2024. - 09:10

Muzej grada Umaga ugostit će izložbu Arheološkog muzeja Zadar „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“. Izložba će biti otvorena ove subote, 8. lipnja u 19 sati, sve do 2. listopada 2024. 

Autorica izložbe je viša kustosica Dušanka Romanović. Izložba će publici prikazati ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike i koji se u biti i nisu puno promijenili sve do modernog doba (štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, zamke (vrše) i dr.). 

Građa prezentirana na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar, i većim dijelom potječe iz antičke luke u Zatonu koja je funkcionirala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća, zatim s područja antičkog Nina (Aenona), i manjim dijelom s raznih lokaliteta u Zadru i okolici.

Izložba obuhvaća sedam izložbenih panoa i nekoliko vitrina s izloženom arheološkom građom i replikama ribarskog alata i pribora (mreža za bacanje, mreža potegača, ribarski štap i sl.), ukupno 118 izložaka. Također, donosi informacije o mitologiji i raznim prikazima božanstava, te također o proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanih uz more kao što su ribnjaci, proizvodnja soli i morska hrana kao delicija.

18. lipanj 2024 07:40