StoryEditorOCM

Kriminalizacija pomoracaKapetan liberijskog broda proveo devet mjeseci u pritvoru zbog zapovjedne odgovornosti

Piše M. I.
30. listopada 2023. - 11:26

Nakon punih devet mjeseci provedenih u pritvoru na brodu u Albaniji, kapetan Alexey Smaznov napokon je stigao kući. Koordinator ITF inspektorata za hrvatsku i pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske Romano Perić, odazvao se pozivu pomoraca i, po nalogu ITF-a, otišao u Albaniju kako bi utvrdio što se zapravo događa. Naime, kapetan Smaznov je kao zapovjednik broda Grace Felix koji plovi pod liberijskom zastavom, pritvoren zbog sumnji da je pokušao prokrijumčariti naftu ruskog podrijetla, izvjestio je Sindikat pomoraca Hrvatske.

- Vlasti u Albaniji uhitile su produkt-tanker Grace Felix pod sumnjom da je 14. veljače pokušao prokrijumčariti naftu ruskog podrijetla. Brod koji je trenutno još uvijek na sidrištu, nosio je teret od 22.500 tona nafte, koji je navodno ukrcao s broda na brod u blizini Kalamate u Grčkoj, i to s tankera pod turskom zastavom, izjavio je Perić, koji je otišao u Albaniju kako bi pomogao pritvorenom kapetanu i sudjelovao u njegovu oslobođenju.

Ruski rafinirani naftni proizvodi zabranjeni su u Europskoj uniji od 5. veljače 2022., ali iako Albanija još nije članica, kao kandidatkinja za članstvo, uskladila je svoju politiku sankcija s Europskom unijom.

- Od uvođenja sankcija Rusiji prošle godine, vode kod Kalamate postale su središte za prijenos ruske nafte s broda na brod. Na temelju obavještajnih podataka iz istrage koja je u tijeku, policija sumnja da je pošiljka na brodu Grace Felix izvorno stigla iz Rusije, pojasnio je Perić, koji je 17. listopada posjetio brod i posadu, razgovarao s kapetanom te pregledao dokumente.

Naime, kapetan je u početku bio u zatvoru, ali su mu vlasti ipak dopustile da bude u pritvoru na brodu, bez prava napuštanja zemlje. Smaznov je zapovjednik već 12 godina i otpočetka je isticao kako se posljednja operacija točenja goriva nije razlikovala od bilo koje druge. Iz svega što je vidio, Perić je ustanovio kako je ovaj slučaj jasan primjer kriminalizacije pomoraca, te je u dogovoru s odvjetnicima bio i na sudu. Iako je zakazano ročište taj dan iz nepoznatih razloga bilo odgođeno, na idućem ročištu održanom 23. listopada odlučeno je da će kapetan Smaznov biti pušten na slobodu.

Sigurno je da je u ovom slučaju angažiranost ITF inspektorata pridonijela oslobađajućoj presudi. Kriminalizacija pomoraca je problem s kojim se vrlo teško boriti i Sindikat pomoraca Hrvatske i Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) čine sve kako bi pomogli pomorcima koji se nađu u ovakvim situacijama, ali i upoznali javnost s ovom problematikom.

29. travanj 2024 03:17