StoryEditorOCM

zeleni telefonUdruga Sunce zaprimila ogroman broj prijava vezan za onečišćenje mora otpadnim vodama

Piše M. I.
22. kolovoza 2024. - 10:42

Udruga Sunce objavila je polugodišnji izvještaj rada Zelenog telefona, besplatnog alata koji građanima pruža informacije i savjete te pomaže u rješavanju okolišnih problema u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tijekom 6 mjeseci zabilježen je 51 poziv, od čega je pravni tim udruge riješio 25 predmeta.

Zaključno s 20. kolovozom, taj je broj narastao na čak 88 prijavljenih slučajeva. Treba pritom istaknuti da je značajan broj prijava ovog ljeta vezan za onečišćenje mora otpadnim vodama.

– Bilo da se bave plovidbom profesionalno kao pomorci i kapetani brodova ili pak rekreativno kao vlasnici i korisnici jedrilica, motornih brodova, jahti i slično, složit ćete se da bi većinu nautičara mogli definirati kao osobe koje vole more i žele ga očuvati. Ispuštanje otpadnih voda, bilo da potječe od brodova, septičkih jama, kanalizacijskog sustava ili poljoprivrede, ima značajan utjecaj na morske ekosustave. S obzirom na rast nautičkog sektora na Mediteranu, sve više zabrinjava štetan utjecaj ispuštanja otpadnih voda iz plovila – rekla je mr. sc. Matea Špika, viša stručna suradnica Sunca.

Do tih situacija dolazi jer se turizmom u Hrvatskoj ne upravlja održivo. I dokle god ne prestanemo svakog ljeta slaviti sve veći dolazak turista i brodova, teško da ćemo uspjeti zaštiti prirodne ljepote i bioraznolikost Hrvatske. Ipak, možda u tome pomogne novousvojena Uredba o obnovi prirode EU-a.

– Livade posidonije ugrožene su korištenjem povlačnih ribolovnih alata, ali i slobodnim obaranjem sidara. Kako bi se zaustavila daljnja degradacija i omogućila obnova ovog iznimno važnog i ugroženog morskog staništa, nužno je uspostaviti učinkovitu kontrolu sidrenja i okvire za daljnji razvoj nautičkog turizma na Jadranu  – komentirala je Zrinka Jakl, voditeljica Odjela za zaštitu prirode u Suncu.

Ova Uredba predstavlja ključni dio napora EU-a da do 2030. godine obnovi 20 posto svojih kopnenih i morskih područja. 

Očuvanje prirodnih ljepota Hrvatske nije samo ekološka dužnost svih građana, već i ključan faktor za dugoročnu održivost i razvoj nautičkog turizma. Ako primijetite onečišćenje mora ili neodgovorno ponašanje prema okolišu, prijavite to lokalnim vlastima ili organizacijama koje upravljaju Zelenim telefonom u vašoj županiji. Svaka vaša prijava može pomoći u očuvanju morskih ekosustava i provedbi novih propisa koji štite naš okoliš.

16. rujan 2024 07:27