StoryEditorOCM
Slanobrzinski obrok

Jeftino, sezonski i bez puno muke: ovo je savršena verzija omiljenog jela, na ovaj način nema gnjavaže, a dodatak je top!

Piše Spiza SD
18. rujna 2023. - 12:46

Tko ovih dana ne pripremi đuveđ, baš se zeznuo. To jelo svi vole i šteta je što ga najčešće jedu iz konzerve pa iskoristite priliku dok je još uvijek lako namabiti svježe sastojke. A to ne bi trebao biti problem jer sve je puno zrelih, mirisnih paprika, još se mogu naći sasvim pristojne rajčice, a i patlidžani su još uvijek domaći... Nekidan smo vam pisali kako od đuveđa pripremiti zimnicu, a danas vam predlažemo da ga napravite na jedan malo drugačiji način: bez miješanja, podlijevanja i gnjavaže,  odnosno - u pećnici. Nasjeckanom povru, pored začina, dodajte i dobar par kobasica i nećete pogriješiti. Dobit ćete ukusan obrok po povoljnoj cijeni.

Zapečeni đuveđ

Sastojci:

200 g riže
2 luka
2 češnja češnjaka
2 rajčice
1 par kranjskih kobasica
1 paprika
1 tikvica
1 patlidžan
1 mrkva
1 kocka za juhu
ulje
sol, papar

 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Na zagrijanom ulju kratko popržite luk, dodajte češnjak, promiješajte pa kad zamiriše dodajte narezanu mrkvu, papriku i tikvicu, malo dinstajte pa dodajte rižu i narezanu rajčicu.

Zalijte temeljcem ili vodom u kojoj ste razmutili kocku za juhu pa kratko kuhajte poklopljeno, bez miješanja. Čim riža malo omekša, sve prebacite u širi pleh, na vrh stavite kobasice i zapecite. Gotovo je kad je riža skuhana.

Ako želite, rižu možete skuhati odvojeno, u tom slučaju povrće ćete nešto kraće peći - bit će dovoljno tek dok se kobasice ispeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 08:14