StoryEditorOCM
HrvatskaADRIAN 2023

Kontinentalna kuhinja ima ljubitelje diljem svijeta. I Richard Gere obožava naš gulaš...

Piše Tanja Gattin
11. kolovoza 2023. - 10:00

Nakon petnaest godina rada po raznim kuhinjama diljem Hrvatske, a potom u Španjolskoj i Portugalu, Anton Hotko je sa suprugom Anom prije tri i pol godine otvorio mali, obiteljski, večernji restoran u blizini Meštrovićeva paviljona u Zagrebu.

Kažu nam da su se vodili idejom da sve bude svježe, s malo različitih jela i jelovnikom kojim dominira tradicionalna kuhinje, koja se mijenja tjedno, mjesečno ili sezonski, ovisno o njihovoj inspiraciji.

U njihovu restoranu “zid slavnih” otkriva da je Anton bio “personal chef” poznatom glumcu Richardu Gereu kada je u Bosni snimao film “The Hunting Party”, kao i to da je kuhao i legendarnom francuskom glumcu Gerardu Depardieu.

– Richard Gere je vegetarijanac, a u vrijeme snimanja bila je sezona gljiva, koje su u Bosni bile lako dostupne. Osim vegetarijanskih jela nije imao drugih zahtjeva – otkriva nam naš sugovornik.

Za njega je među ostalim pripremio kontinentalno jelo, gulaš s raznim gljivama: vrganjima, lisičarkama i crnim trubačama.

Anton je naš sugovornik na temu tradicionalnih jela kontinentalne Hrvatske, a da je pravi čovjek za to govori činjenica da je Hotko sudjelovao u izradi jedne posebne knjige. Naime, za Hrvatsku tradicionalnu kuharicu pripremio je preko dvjesto tradicionalnih jela tipičnih za kontinentalni dio Hrvatske, koja su potom fotografirana kako bi se čitateljima ilustriralo o kojim je delicijama riječ.

Ne može bez štrudli

Krenimo s tradicionalnim kontinentalnim predjelima.

– Kod nas su to sir i vrhnje s vlascem i malo crvene paprike ili s bučinim sjemenkama i bučinim uljem. Ako u sir i vrhnje dodamo crvene paprike i češnjak, dobijemo namaz liptauer. Tu su onda i štrukle za koje se napravi tijesto kao za štrudlu, s tim da kad se razvlači, tijesto mora biti malo deblje jer se štrukle na par minuta stavljaju u kipuću vodu. Ako se jedu kuhane, mogu se posipati prženim krušnim mrvicama i eventualno politi kiselim vrhnjem. Ako ih hoćete zapeći, onda kuhane štrukle posložite na pleh, zalijete ih smjesom od pola litre kiselog vrhnja i dva jaja, dodate soli, a možete i vlasac, te ih pola sata zapečete u pećnici na dvjesto stupnjeva Celzijevih. Na koncu dobijete pečene štrukle kao iz pjesme “Mamica su štrukle pekli” – veli Anton.

Štrukle se kuhaju u vodi, no nekad se u kućanstvima ta voda nije bacala, nego bi se u nju dodali mrkva i vrhnje i dobila - juha.

– U kontinentalnoj se kuhinji kobase i špek podrazumijevaju sami po sebi, a u Slavoniji na stolu dominira divljač. Ne smije se zaboraviti ni poznata samoborska češnjovka… – veli naš sugovornik pa prelazi na riblji meni.

– U Slavoniji i Baranji tradicionalno se dimi riječna riba - smuđ i šaran. Najpoznatiji je šaran na rašljama, kad ga podimimo i ohladimo – kaže naš sugovornik i napominje: “Šaran je dosta masna riba i file od pola kilograma do kilograma treba dimiti oko sedam, osam sati na temperaturi dima od oko pedeset stupnjeva. Znači, kao kod klasične pušnice, samo se ne dimi na hladno. nego na toplo.”

A sad malo i o povrću koje je neizostavno u kuhinji zelene i ravničarske Hrvatske. Riječ je o cikli.

– Postoji i zlatna cikla koja je žuto-narančaste boje i koja je malo manje zastupljena. Kao i crvena cikla ima zanimljiv zemljasti okus, ali i po kukuruzu. Može se jesti sirova ili pečena. Mi je u restoranu služimo pečenu. U pećnici ispečem cijele cikle i poslije ih narežem. Mogu biti topli prilog ili na salatu. Dodam kim, sol i papar, a u salatu bučino ulje – napominje Anton.

Zagorska juha

Posebna su priča jela od buče.

– To su bučnice, juhe, pečena buča, kolač od buče s medom, šećerom ili kravljom skutom. Sve ih se može probati na festivalima buče, tzv. bučijadama. Jako je fina pečena buča s kravljom skutom, prelivena medom. U restoranu spremamo juhu od hokaido buče. U nju stavim luk, đumbir, koji nije tradicionalan sastojak, ali juhu čini zanimljivijom. Na kraju, kad juhu i poslužujemo, dodam u nju kiselog vrhnja i bučina ulja – kaže nam Anton.

Zagorska juha je sinonim za juhu s vrganjima, špekom, krumpirom i korjenastim povrćem. To je gusta zimska juha. U nju se još stavi crvena paprika, češnjak i malo octa pa bude kisela.

Evo recepta za zagorsku juha od vrganja.

Od sastojka vam treba 20 dag vrganja, 15 dag suhe svinjske vratine, 20 dag krumpira, 10 dag luka, 0,2 dag mljevene slatke paprike, 0,5 dl vinskog octa, 0,4 dag glatkog brašna, sol i papar, grančica peršina i 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckani.

Luk narežemo na sitne kockice i stavimo u lonac da se pirja na laganoj vatri. Za to vrijeme narežemo vratinu i krumpir na kockice, a vrganje na listiće. Tijekom pirjanja luk možemo podliti vodom da ne zagori. Kad je luk pirjan, dodamo češnjak, vratinu i vrganje i sve zajedno pirjamo 10-ak minuta.

Kad je tekućina isparila, malo posipamo glatkim brašnom, dodamo crvenu papriku, krumpire i sve zalijemo vodom i vinskim octom, posolimo, popaprimo i pustimo da se kuha otprilike 15-20 minuta, tj. dok krumpir omekša. Ugasimo vatru, posipamo nasjeckanim peršinom i ostavimo 10-ak minuta da se svi sastojci sljube.

Anton savjetuje sve koji vole spravljati tradicionalna jela.

– Za kuhanje je najbolje koristiti bijeli krumpir, a umjesto vrganja možemo koristiti i druge gljive, tipa šampinjoni i bukovače. U davna vremena odlaska u rudnike, kojih u okolici Zagreba ima nekoliko, razvilo se jelo rudarska greblica. Rudari ponekad cijeli dan ne bi ništa pojeli osim komada gibanice koja se u mjestu Rude pokraj Samobora zove rudarska greblica. S vremenom je to preraslo u popularno kućno jelo koje se poslužuje toplo. Za rudarska greblicu za šest osoba potrebni su sljedeći sastojci: tijesto – 50 dekagrama brašna, 1 kockica kvasca, 2,5 decilitara mlijeka, 1 žličica šećera, malo soli, 1 žlica masti; nadjev – 50 dekagrama svježeg kravljeg sira, 2 jaja i sol, premaz – 2 decilitra kiselog vrhnja. Uzdignite kvasac s malo mlijeka, žličicom šećera i malo brašna. Pomiješajte kvasac s ostalim sastojcima za tijesto i pustite da se diže. U međuvremenu, pomiješajte sve sastojke za nadjev. Premijesite tijesto i razvaljajte ga na duplo veću dimenziju od lima u kojem će se peći. Premjestite u lim za pečenje. Po tijestu rasporedite nadjev. Preklopite i izbockajte vilicom. Odozgora namažite vrhnje koje ste prethodno razmutili. Pecite u pećnici na dvjesto Celzijevih stupnjeva oko dvadeset minuta – podučio nas je vrsni kuhar Anton Hotko.

U Rudama se greblica tradicionalno služi vruća uz domaći portugizac, a ako nemate portugisca, dobro je bilo koje drugo crveno, ali i bijelo vino.

Nadjev se može raditi u još dvije verzije: sa sirom i orasima (30 dekagrama oraha i 30 dekagrama svježeg kravljeg sira) ili sa špinatom i sirom (30 dekagrama špinata obarenog i nasjeckanog i 30 dekagrama svježeg kravljeg sira).

Gladan i sit

U kontinentalnoj kuhinji zastupljen je krumpir, koji je u davnini u narodu značio razliku između gladi i sitosti.

– Svi znamo za ličke pole od krumpira. Krumpire izrežete na pola i ispečete na žaru na staroj peći ili u pećnici prekriveno folijom koja se kasnije otklopi, te se krumpir još malo zapeče. Dodate malo maslaca i špeka. U Lici su za hladnih zimskih dana svi sjedili uz peć, grijali se i jeli krumpire kojih je bilo u izobilju – veli.

U kuhinji kontinentalne Hrvatske tradicionalno se koriste heljda i ječam od kojih se mogu spremati juhe i razni prilozi, a dodaju se u variva.

– Kad se očisti heljda, njezine ljuskice koriste se za ispunu jastuka. Budu kao oni s “memory” pjenom, samo malo tvrđi. Evo i recepta za međimursku hajdinu juhu. Sastojci su sljedeći: 15 dekagrama heljdine kaše, 20 dekagrama suhe svinjske vratine, 1 mrkva, 1 korijen peršina, 1 manji poriluk, 2 krumpira, 3 žlice kiselog vrhnja, 1 grančica peršinova lista, 1 žlica maslaca i sol. Priprema se tako da se suho meso opere i nareže na kockice. Mrkvu, peršinov korijen i poriluk očistiti, oprati i narezati na kolutiće. Krumpir oguliti, oprati i narezati na kockice. Na maslacu popržiti narezanu mrkvu i poriluk, zaliti litrom hladne vode, dodati heljdu, narezani peršinov korijen, krumpir i meso, posoliti i kuhati 20 minuta na srednjoj vatri, odnosno dok povrće i heljda omekšaju. U zgotovljenu juhu umiješati kiselo vrhnje i posuti nasjeckanim peršinovim listom – veli Anton.

U kontinentalnoj Hrvatskoj tradicionalno se jedu špek fileki ili tripice, zatim jagle ili zagorski žganci koje su starinsko jelo koje se radi od grubo samljevenog žutog kukuruza – zagrije se voda u loncu i stavi se grubo mljevena palenta koja se onda kuha sat vremena.

– Treba stajati uz to da ne zagori! – upozorava naš sugovornik.

Za kraj, Anton nam predstavlja ajngemachtes ili pileći ujušak, jednostavno jelo od pileće juhe, graška i korjenastog povrća koji se dinstaju na luku, te piletine. Poslužuje se s knedlicama od pilećih iznutrica, te napominje da su specijaliteti tog dijela Lijepe naše: kunić, divlji zec, pečeni šaran i smuđ s krumpirom, purica s mlincima, mlinci na razne načine, patka na žaru ili kuhana u masti...•

KANDIDATI ZA ADRIANA 2023.

Mali i obiteljski hoteli u Zagrebu

Hotel Pleso****

Mikulčićeva 7a, 10410 Velika Gorica, tel.: 01 6253 600, e-mail: info@hotel-pleso.hr

Hotel As****

Zelengaj 2a, 10000 Zagreb, tel.: 01 4609 111, e-mail: as@hotel-as.hr

Hotel Royal Airport****

Šandora Brešćenskog 8, 10410 Velika Gorica,

tel.: 01 4093 820, e-mail: uprava@hotel-royal-airport.com

Bučnica (za 4 osobe)

Bučnica za četiri osobe

Vučeno tijesto: 500 g namjenskog brašna za tanka tijesta (ili glatkog)

prstohvat soli

5 žlica ulja

300 ml mlake vode

malo ulja za premazivanje tijesta

SASTOJCI ZA NADJEV

250-300 g naribane, posoljene i ocijeđene buče/bundeve

250 g svježeg sira

400 g kiselog vrhnja

1 jaje

sol

ulje za premazivanje razvučenog tijesta

maslac za pečenje

Priprema nadjeva

Buču ogulite, prepolovite, izvadite sjemenke i naribajte (a možete na placu kupiti već očišćenu i naribanu, kao što ja radim). Naribanu bundevu/buču dobro posolite i ostavite da malo odstoji kako bi pustila vodu (kao kad spremate tikvice). Zatim je dobro ocijedite rukama, a onda stavite u čistu kuhinjsku krpu, napravite zavežljaj pa rukama još stišćite kako bi sva suvišna voda iscurila.

Tako pripremljena bundeva formirat će se u grudu, pa prstima odvajajte dio po dio kako biste razdvojili niti i stavljajte u zdjelu u kojoj ćete pripremati nadjev.

Buči sada dodajte propasirani sir i vrhnje i posolite po ukusu (ali pazite, buča je već slana, pa preporučujem da probate nadjev kako biste ustanovili koliko soli još treba). Dodajte jaje i dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

Priprema tijesta

U posudu uspite brašno, sol i ulje pa dodajte mlaku vodu. Meni je bilo potrebno mrvicu manje od 300 ml, ali sve ovisi o kvaliteti brašna. Dakle, ako vam je presuho, slobodno dodajte još vode, ako se pak tijesto lijepi, dodajte još brašna.

Od tih sastojaka zamijesite mekano glatko tijesto koje se ne lijepi. Oblikujte ga u kuglu, lagano premažite s vrlo malo ulja, vratite ga u posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite da odmara oko 30 min.

Nakon toga na pobrašnjenom stolnjaku prvo valjkom za tijesto malo stanjite tijesto.

Zatim ga pažljivo rukama tanko razvucite počevši od sredite prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima. Znači, skinete sav nakit, ruke provučete ispod tijesta i od sredine dlanovima okrenutim prema gore polako i nježno ruke pomičete prema sebi rastežući tijesto. Malo ćete se nahodati oko stola dok tijesto ne razvučete u svim smjerovima, ali isplati se). Tijesto razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane.

Zadebljane rubove tijesta odstranite pa razvučeno tijesto poškropite s uljem i lagano i pažljivo premažite, najbolje dlanovima. Premazuje se uljem jer je tijesto jako tanko i postoji velika mogućnost da će se osušiti i lomiti ako ne radite dovoljno brzo, a ulje to sprečava.

Na pripremljeno tijesto sada rasporedite nadjev u tankom ravnomjernom sloju. Najbolje da nadjev uzimate prstima i raspoređujete ga po tijestu kako biste izbjegli grudice i kako bi buče bilo podjednako po cijelom tijestu.

Sada pomoću stolnjaka zarolate tijesto počevši od šire strane. Znači zarolamo s jedne strane do sredine, a onda i sa suprotne strane do sredine. Moje baka i mama uvijek su tijesto uvijale tako, s obje strane, a vi naravno možete tijesto zarolati samo s jedne strane do kraja, tako da izgleda kao štrudla.

Tako dobivenu bučnicu sada režite na komade željene veličine. Mi to radimo pomoću malog tanjurića, tj. pomoću ruba tanjurića. Rub tanjurića je tup, pa kada njime režemo tijesto, rez se sam od sebe skupi tj. zatvori i nadjev ne curi van. Dobivene komade slažemo u namašćen pleh jedan do drugog. Znači ne ostavljamo prazni prostor između komada. Na svaki komad bučnice prije pečenja stavimo tanki listić maslaca

Bučnicu pečemo u zagrijanoj pećnici na 180-190 stupnjeva oko 30 min, tj. dok ne dobije lijepu boju i ne bude onako fino hrskava.

Dok je još vruća, pomoću oštrog noža odvojimo komade, slažemo ih na tanjur i odmah poslužimo.

POSLUŽIVANJE

Ja koristim namjensko brašno za tanka tijesta jer je ono bogatije glutenom i samim time je tijesto onda elastičnije i podatnije pa nema problema s razvlačenjem.

Neki bučnicu i štrukle vole zaliti vrhnjem prije pečenja, što je isto jako fino. Tada je korica onako mekana. Međutim, kod nas u obitelji bolje prolaze ove hrskave varijante, pa zato stavljamo maslac prije pečenja.

Kod nas u Zagorju bučnica se obično poslužuje poslije ručka, kao neka vrsta slanog deserta, a nakon nje slijede slatki kolači. Mi je obično jedemo za užinu ili večeru, a vi je možete poslužiti i kao toplo predjelo.

Možete je i zamrznuti. Znači, složite je u pleh, pokrijete folijom i stavite u zamrzivač. Prije pečenja je ne odmrzavate, već samo posložite po njoj maslac i pečete u vrućoj pećnici. Ako očekujete goste, bučnicu možete napraviti dan ranije i staviti u hladnjak. Prije nego što gosti dođu, posložite po njoj maslac i gurnete u pećnicu.

Zagorska purica s mlincima

Zagorska purica s mlincima

1 purica od 2,5 do 3 kg
0,5 kg kupovnih mlinaca
ulje, sol

Priprema purice
Puricu dobro operite, ocijedite, osušite i posolite s vanjske i unutarnje strane. Tako posoljenu ostavite da na hladnom mjestu odleži 4 - 5 sati. Nakon toga puricu stavite u namašćen lim i prelijte ju mješavinom ulja i vode. Stavite je u zagrijanu pećnicu i pecite je 2 – 2,5 sata na 180°C. Tijekom pečenja puricu treba nekoliko puta zaliti vlastitim sokom. Ako tekućina iz masnoće u limu ispari, dodajte malo tople vode da sok ne izgori. Također, za vrijeme pečenja, puricu 2 – 3 puta okrenite da se ravnomjerno ispeče i da kožica posvuda bude zlatnožute boje. Pečenu puricu izvadite iz pećnice, malo ohladite i zatim narežite.

Priprema mlinaca

Mlince izlomite na komade veličine oko 5x5 cm, stavite ih u veću posudu, zalijte kipućom vodom (na ovu količinu mlinaca treba 2 l kipuće vode), posudu poklopite, pustite ih da se namaču oko 5 minuta i potom ih ocijedite. Prelijte ih vrućom masnoćom u kojoj se pekla purica, posolite i na štednjaku izmiješajte.

Poslužite uz salatu od cikle.

Ječmena kaša s vrganjima

Ječmena kaša s vrganjima

Sastojci (za 4 osobe)

12 dag ječmene kaše, 2 mrkve
manji celerov korijen, malu glavicu luka
2 zrele rajčice
20 dag vrganja
režanj češnjaka
1 žlicu nasjeckanog peršinova lišća
1l povrtne ili kokošje juhe
2 žlice ulja
sol, papar

Priprema

Namakati oprani ječam najmanje 1 sat. Očistiti i narezati mrkvu i celer. Na žlici
ulja ispržiti nasjeckani luk, dodati mrkvu i celer, te ispirjati. Dodati ječam, zaliti juhom i kuhati 1 sat. Na preostalom ulju ispržiti narezane vrganje, dodati narezane rajčice, nasjeckani češnjak i peršin, te pirjati 10 minuta. Dodati juhi, dosoliti, popapriti i kuhati još 5 minuta.

Orahnjača

Orahnjača

Sastojci za tijesto (količina tijesta je za 2 štruce za tepsiju 33x20cm)

- 40 dag glatkog brašna
- prstohvat soli
- 2 dl mlijeka
- 6 dag šećera
- 2 žutanjka
- naribana korica 1 limuna
- 1 dl ulja
- 2 dag svježeg kvasca

Sastojci za nadjev

- 40 dag mljevenih oraha
- 3,4 dl mlijeka
- 25 dag šećera
- 2 bjelanjka
Orahe ‘pofuriti‘ u tavi s mlijekom i šećerom. Bjelanjke izmiksati u snijeg. Kada se smjesa s orasima ohladi, lagano dodati snijeg od bjelanjaka.

Priprema

U mlako mlijeko staviti 1 jušnu žlicu brašna (oduzetu od 40 dag brašna), 1 čajnu žličicu šećera (oduzetu od 6 dag šećera) i 2 dag svježeg kvasca. Rukom izmiješati da se i kvasac rastopi pa pustiti na toplom mjestu da se digne.

U ostatak brašna staviti prstohvat soli, ostatak šećera i ribanu koricu od limuna pa rukom malo izmiješati. Dodati dignuti kvasac, 2 žutanjka i 1 dl ulja. Napraviti tijesto, pokriti ga krpom i staviti na toplo mjesto da se diže barem sat vremena.

Nakon toga podijeliti tijesto na 2 dijela, svaki od njih razvaljati na dužinu tepsije, namazati polovicom nadjeva od oraha, zarolati što čvršće i staviti u namašćenu tepsiju (namastiti uljem ili maslacem) i ostaviti da se diže još sat vremena.

Peći oko 30 min na 175 stupnjeva Celzijevih.

Nakon prvih desetak minuta pečenja, kada se tijesto jako nadigne i počne rumenjeti, pokriti papirom za pečenje i tako peći do kraja.

Ostaviti u tepsiji da se ohladi i nakon toga rezati na šnite.

Začini

Začini

Od začina u kontinentalnoj kuhinji koriste se lovorov list, crvena paprika sušena bez peteljki i tada samljevena.

⁃ Tada postiže vrhunsku kvalitetu jer peteljke koje se melju u industriji škode aromi, daju gorkast okus i promijene boju - objašnjava Anton.

Koriste se mažuran, majčina dušica, kim koji se mljeven ili u sjemenkama dodaje krumpiru i raznim varivima s krumpirom…Tu je potom hren, te kopar koji ide dobro s kuhanom šunkom.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2024 12:49