StoryEditorOCM
Svijetotkriveni detalji

Nezapamćena vojna akcija u Njemačkoj: potvrđeno pokretanje tajnog plana, pripremaju se za eskalaciju rata u Ukrajini

Piše D. R./JL
18. srpnja 2024. - 06:52

Ministarstvo obrane Savezne Republike Njemačke razvija plan za raspoređivanje stotina tisuća NATO-ovih vojnika po svom teritoriju u slučaju da se rat u Ukrajini pretvori u transnacionalni konflikt, piše Newsweek, a prenosi Jutarnji list.

Glasnogovornik Glavnog stožera Oružanih snaga SR Njemačke potvrdio je u utorak Newsweeku da se na tajnom planu "OPLAN DEU" (Operations Plan Germany) stalno radi te da ga se stalno ažurira.

"Sposobnost brzog premještanja velikih kontingenata NATO trupa na istočno krilo saveza u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije središnji je stup konvencionalnog odvraćanja", rekao je glasnogovornik Glavnog stožera OS SR Njemačke.

Njemački časopis Der Spiegel prošlog je tjedna sugerirao da se Berlin priprema za raspoređivanje oko 800 tisuća vojnika i 200 tisuća vozila te da će se to napraviti kako bi se moglo pravovremeno reagirati na eskalaciju rata u Ukrajini.

image
Andreas Arnold/Dpa Picture-alliance Via Afp

"Osnovni zadatak Njemačke je jamčiti planirano raspoređivanje i opskrbu savezničkih i njemačkih snaga. U NATO-ovim planovima, nekoliko stotina tisuća vojnika mora dobiti dosljednu logističku i medicinsku skrb", rekao je glasnogovornik Glavnog stožera OS SR Njemačke.

Der Spiegel je rekao da njemački i NATO-ovi dužnosnici razmišljaju o raspoređivanju vojnika duž najvažnijih njemačkih prometnica, pogotovo 482 kilometra dugačke Autoceste A2 koja spaja Oberhausen na sjeverozapadu zemlje i predgrađa Berlina na sjeveroistoku. Njemački je časopis dodao da će Rusija u slučaju eskalacije oružanih sukoba na Starom kontinentu gotovo sigurno napasti tu autocestu.

"Planiranje ne uzima u obzir samo jednu autocestu kao osovinu kretanja kroz Njemačku, već i mnoge autoceste i savezne autoceste. Primjer takve osi zapad-istok je središnja Autocesta A2. OPLAN DEU specificira zahtjeve za OS SR Njemačke i zahtjeve koje trebaju ispuniti drugi državni i civilni subjekti u obrani kao zadatak cijele vlade i cijelog društva", rekao je glasnogovornik Glavnog stožera OS SR Njemačke te dodao da ne može komentirati podatke koje je iznio Der Spiegel.

image
Petras Malukas/Afp

Glasnogovornik Glavnog stožera OS SR Njemačke rekao je i da se može očekivati da će neprijateljski akteri poduzeti mjere kako bi ograničili mobilnost NATO-ovih trupa da se prijetnje kojima bi trupe mogle biti izložene stalno analiziraju.

U sažetku plana OPLAN DEU koji je vidio Newsweek stoji da je rat u Ukrajini uzdrmao europsku sigurnosnu arhitekturu te natjerao Njemačku da redizajnira svoju obranu i sposobnost da ispoštuje obveze prema NATO-u.

Njemački su dužnosnici više puta rekli da je direktan sukob između NATO-a i Rusije "realna briga".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. kolovoz 2024 12:32