StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO JE NOVO U GRADU?

Svake sezone ista priča: poslovni prostori u centru vlasnike i djelatnosti mijenjaju kao na traci. Napravili smo đir po Poluotoku, ovo smo zatekli...

Piše MGM
20. srpnja 2021. - 14:07

Svake sezone ista priča: poslovni prostori u centru grada vlasnike i djelatnosti mijenjaju kao na traci. Ono što je do jučer bila optika, sada je slastičarnica, a zlatarna mjesto gdje po novom možete kupiti – bombone.

Zadar je tako pred ovogodišnju sezonu dobio novi atraktivni restoran na dvije etaže: u bivšoj pizzeriji Mario, na samom Trgu Petra Zoranića, nazvan Providur. U njegovoj neposrednoj blizini bivši je kafić Ritual postao Colonna. Prostor bivšeg restorana Nostalgie, u kojem se svojevremeno odvijala prava drama, ostao je zatvoren.

image
Novi restoran Providur nalazi se u prostoru bivšeg restorana Mario
Zadarski
image
Bivši kafić Ritual danas je Collona
Zadarski.hr

La Bodega na Kalelargi postala je Submarine Burger, jedan od najpoznatijih lanaca burgera u zemlji. Dućan japanki, Havaianas, u Ulici Dalmatinskog sabora 4, pretvoren je u optiku Specolo, gdje se prodaju sunčane naočale poznatih imena velikih svjetskih modnih kuća. Suvenirnica nasuprot ljekarne Donat postala je – prodavaonica bombona.

image
La Bodegu zamijenio je Submarine burger
Zadarski.hr
image
Bivši dućan japanki je danas moderna optika
image
Umjesto suvenirnice i dućana s odjećom, danas su - gle čuda - bomboi
Zadarski.hr

Šetajući Kalelargom, uočit ćete i ostale novitete: atraktivni prostor PBZ banke, koja se preselila preko mosta, postao je, pogađate, dućan šarenih bombona, dok će drugi veliki prostor u blizini, gdje je bila turistička agencija i suvenirnica, postati – pekarna. U Zadar stiže prvi samostalni dućan splitskog Bobisa.

image
Na mjesto nedadašnje turističke agencije i suvenirnice, dolazi splitski Bobis
Zadarski.hr
image
Umjesto BPZ Banke - šareni svijet bombona
Zadarski.hr

Produžite li pak dalje, do Gospe od Zdravlja, i skrenete li prema Arsenalu, uočit ćete novi tapas i wine bar TI, u prostoru gdje je bio kafić. Vjerski dućan Benedikta, premjestio se iz prostora pored kafića Gof (koji je sad prazan), 300-tinjak metara naprijed, prema restoranu „Donat”.

image
Novi wine & tapas bar
Zadarski.hr
image
Benedikta se preselila u ulicu niže
Zadarski.hr
image
Mjesto gdje je bila Benedikta danas je prazno
Zadarski.hr

U Ulici Madijevaca dućan s dječjom obućom zatvoren je i oblijepljen poznatim „bijelim papirima”.

Kod Županijskog suda možete se testirati na koronu u novootvorenom malom prostoru koji nudi PCR i brze antigenske testove. Kako god vam paše! 

image
Novosti i kod Suda: otvoren je punkt za brzo testiranje
Zadarski.hr
 

Ulica Borelli najviše se izmijenila: bivše suvenirnice i zlatarne postale su prodavaonice bombona (jedna je postala dućan jeftine robe), dok je bivša optika postala slastičarnica Mamma Mia.

image
Dućan jeftine robe u Ulici Borelli
Zadarski.hr
image
Promjene u Ul. Borelli
Zadarski.hr

Dućan robe, Naf naf na Četiri kantuna, kroz koji dan postat će wine bar u sklopu restorana 4 kantuna. Gelateria Eva postala je prodavaonica zdrave hrane: voća, voćnih salata, smoothia...

image
Gdje je bila Gelateria Eva, danas se prodaju zdravi obrci
Zadarski.hr

Pekara Sunce, uz Optiku Bajlo, renovirana je i danas se tamo prodaju burgeri i pizza cutovi. Također, ima i tri vanjska visoka stola da vam je lakše konzumirati hranu i piće. Nasuprot je, iz ulice Ul. Brne Karnarutića, stigla Drniška tradicija, dućan domaćih suhomesnatih proizvoda. Na njeno mjesto, brže bolje, proširio se restoran Al Pachiero čija se terasa sad prostire duž pola crkve Sv. Krševana.

image
nov fast food u blizinitrga
Zadarski.hr
image
Delicije
Zadarski.hr

U Varoškoj ulici dva su noviteta: bivša turistička agencija za prodaju izleta postat će slastičarnica (nalazi se točno nasuprot slastičarnice Bob Rock) dok je dugogodišnji zapušteni prostor danas vinoteka Puglia.

image
Varoška ulica dobit će novu slastičarnicu
Zadarski.hr
image
Na dnu Varoške ulice otvorila se nova vinoteka
Zadarski.hr

Bivši mali dućan kod kafića 72 jedno je vrijeme bio restoran u kojem se spremala tjestenina na razne načine (čak i to-go), danas je Jugs Vally (Dolina ćupova) ugostiteljski objekt koji nudi pizze, pizza sendviče, salate, lasagne i tortille.

Prostor bivšeg kafića Illy, u Sokolskoj ulici (iza zgrade kazališta lutaka), zjapi prazan i prodaje se, baš kao i mali prostor u neposrednoj blizini, na samom kraju zgrade, gdje je bio fastfood Viking.

image
Bivši kafić Illy zatvoren je, a prostor još nitko nije ušao
Zadarski.hr
image
prostor fastfooda Viking prodaje se
Zadarski.hr

Prostor bivše Splitske banke, u zgradi Vodovoda, danas je poznata pekarna Mlinar (jedna od tri u samom srcu grada), dok simpatična, mala cvjećarna iza HNK ipak nije preživjela kobnu 2020. te je zatvorila svoja vrata, a prostor je i danas oblijepljenbijelim papirima. 

image
Bivša Splitska banka danas je Mlinar
Zadarski.hr
image
Bivša cvjećarnica
Zadarski.hr

Jedina željezarija na Poluotoku premjestila se preko mosta, neposredno prije Male Pošte, a na njeno mjesto još uvijek nitko nije stigao. 

image
željezara se s poluotoka preselila preko mosta
Zadarski.hr

Umjesto pekarne Vražap na Branimiru, stigla je La Riseria, dućan vrhunskih talijanskih delicija.

image
La Riseria
Zadarski.hr
16. travanj 2024 20:16