StoryEditorOCM
ĐiradaKINO ZONA

Besplatne projekcije filmova ‘‘Zvir‘‘ i ‘‘Broj 55‘‘, a nakon njih jedan od najboljih ostvarenja Michaela Hanekea - triler drama ‘‘Skriveno‘‘!

Piše I. Perinović/Kino zona
23. svibnja 2024. - 09:50

I ovog petka ćete zahvaljujući reviji ‘Mjesec našeg filma‘ u Kino Zoni imati priliku uživati u najboljim domaćim ostvarenjima, a ovaj put vas očekuju besplatne projekcije filmova ‘‘Zvir‘‘ i ‘‘Broj 55‘‘. Nakon njih nam slijedi nastavak ciklusa filmova Michaela Hanekea uz jedan od njegovih najzvučnijih i svakako najboljih ostvarenja impresivne autorske karijere, na festivalu u Cannesu nagradama ovjenčanu triler dramu, ‘‘Skriveno‘‘!

U kratkometražnom filmu ‘‘Zvir‘‘ bagerist iz zaleđa lakomisleno prihvaća građevinski posao u apartmanskom naselju na obali koji se ubrzo zakomplicira. Kako bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan ali prljav posao, on mora ukloniti neželjena svjedoka…

‘‘Zvir‘‘ je višestruko nagrađivani film Miroslava Sikavice koji se među ostalom može pohvaliti i s priznanjima s festivala u Sarajevu te Oktavijanom, nagradom kritike.

Iz moralističke priče o problemima malog čovjeka vodimo vas zatim u pravi pakao na Zemlji, vihor Domovinskog rata kojim su zahvaćani junaci hvaljenog akcijskog filma Kristijana Milića, ‘‘Broj 55‘‘.

image

Scena iz filma Broj 55

Kino Zona/

U jesen 1991. godine skupina hrvatskih vojnika upada u zasjedu i prisiljena je sakriti se u napuštenu kuću u obližnjem selu. Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata, a paralelno pratimo i napore njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja. Priča je zasnovana na istinitom događaju…

Uz zapažen glumački ansambl kojeg predvode Goran Bogdan, Marko Cindrić, Alan Katić i Jan Kerekeš valja svakako istaknuti i fantastičnu kameru Mirka Pivčevića. Milićev ‘‘Broj 55‘‘ je premijerno prikazan na festivalu u Puli na kojoj je osvojio impresivnih 8 nagrada uključujući i one za najbolji film, režiju i scenarij.

Hanekeov šokantni dugometražni kino prvijenac ‘‘Sedmi kontinent‘‘ dobrano nas je uzdrmao ove srijede, a u petak navečer vas očekuje nova doza njegove genijalnosti uz psihološku triler dramu ‘‘Skriveno‘‘.

Georges i Anne Laurent pariški su bračni par i roditelji dvanaestogodišnjeg dječaka Pierrota. Georges je uspješan televizijski voditelj književne emisije, a Anne izdavačica knjiga. Njihovu sigurnu i ugodnu svakodnevicu ugrozi pojava videokazeta nepoznata autora. Netko izvana snima njihovu kuću, pa iako se uz kazete, koje se pojavljuju na njihovu kućnom pragu, ne nalazi nikakva poruka, doživljavaju ih kao skrivenu prijetnju…

Ideja za film ‘‘Skriveno‘‘ vrzmala se Hanekeovom glavom godinama prije negoli ju je sročio u scenarij i u mnogočemu je inspirirana stvarnim nemilim događajima koji su se zbili 1961. tijekom Pariškog masakra. Žanrovski je priču u kojoj se glavni lik suočava sa svojom krivnjom za određena nedjela počinjena u djetinjstvu smjestio u vode uzbudljive triler drame premda se ona prvenstveno bavi psihološkim aspektom osjećaja krivice.

image

Scena iz filma Zvir

Kino Zona/

Glavne uloge, Haneke je povjerio fantastičnim francuskim glumcima Danielu Auteuilu i Juliette Binoche, a već se po njegovom premijernom prikazivanju na otvorenju Canneskog filmskog festivala 2005. glasno počelo govoriti kako će se ‘‘Skriveno‘‘ u konačnici okititi brojnim priznanjima. Tako je na kraju i bilo. Haneke je zavrijedio nagradu za najboljeg redatelja, a film nagrade kritike i ekumenskog žirija za najbolji film.

Zašto je ‘‘Skriveno‘‘ jedan od ponajboljih Hanekeovih filmova moći ćete ‘otkriti‘ u petak 24. svibnja u 20h. Ulaznice po posebnoj cijeni od 3 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

‘‘Zvir‘‘ i ‘‘Broj 55‘‘ su na rasporedu s početkom od 18, odnosno 18:15h također u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaz na njihove projekcije je BESPLATAN.

*Projekcije iz manifestacije ‘Mjesec našeg filma‘ se održavaju u suradnji s HAVC-om.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Ciklus filmova Michaela Hanekea sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Austrijskog kulturnog foruma i udruženja Europa Cinemas

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade "Kultura nova", a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar

16. lipanj 2024 08:29