StoryEditorOCM
ĐiradaKINO ZONA

Prvo psihološka horor triler drama ‘‘Funny Games‘‘, a potom nagrađeni dokumentarac ‘‘Dosje Labudović: Nesvrstani‘‘

Piše I. Perinović/Kino Zona
28. svibnja 2024. - 09:26

U srijedu 29. svibnja u Kino Zoni se opraštamo s ciklusom posvećenom velikom Michaelu Hanekeu, a čast zatvaranja ove manifestacije pripala je jednom od njegovih najkontroverznijih filmova, psihološkoj horor triler drami, ‘‘Funny Games‘‘. Nakon filmske analize koju i ovaj put provodi naš Erik Lončar, program nastavljamo uz hvaljeni, na festivalu u Puli nagrađeni dokumentarac, ‘‘Dosje Labudović: Nesvrstani‘‘!

U Hanekeovom trileru ‘‘Funny Games‘‘ dvojica naizgled dobro obrazovanih mladića, koji se između ostalog zovu Paul i Peter, prilaze obitelji na odmoru. Oni su, navodno, prijatelji susjeda i u početku se ne znaju njihove prave namjere, no ubrzo zatoče obitelj i nasilno je muče u njihovoj kući...

Haneke s ovim filmom često briše granicu između fikcije i stvarnosti, posebno ističući čin promatranja. Prvotno ga je želio snimiti u Americi, ali ga je iz praktičnih razloga morao postaviti u Austriji. Želja mu se ostvarila 2007. kad je sam kreirao njegov američki rimejk, no kritika, a i publika je ipak burnije reagirala na ovaj, izvorni film. Njegova intencija nije bila napraviti tipični horor film već film s moralističkim komentarom o utjecaju medijskog nasilja na društvo. To je tema za koju je Haneke prilično strastven.

Zanimljivo je da glumačku postavu među ostalima čine i Ulrich Mühe koji ovdje tumači glavu obitelji, Georga, dok Paula, jednog od napadača, tumači Arno Frisch. Ako ste pažljivo pratili naš ciklus, zaključit ćete kako su Ulrich i Arno tumačili oca i sina u Hanekeovom ‘‘Bennyjevom videu‘‘. Poput većine Hanekeovih filmova, ‘‘Funny Games‘‘ je osvojio niz priznanja, ali isto tako je i mnoge šokirao svojim grafički eksplicitnim prikazima nasilja i psihološkim terorom.

Nakon projekcije filma nam slijedi još jedna temeljita filmska analiza koju vodi naš filmski entuzijast, redatelj, snimatelj i montažer, Erik Lončar!

image

Dosjer Labudović

Kino Zona/

Nakon oproštaja s Michaelom Hanekeom od 20.30 h u Kino Zoni možete također pogledati i dokumentarac ‘‘Dosje Labudović: Nesvrstani‘‘!

‘‘Dosje Labudović: Nesvrstani‘‘ je dugometražni dokumentarni film koji nas vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, osobnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. Film prati rođenje Pokreta nesvrstanih i pokazuje nam zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i obećanja koji su označili treći svijet, ispitujući kako je filmski medij pomogao u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije...

Za režiju, scenarij i kameru filma zaslužna je Mila Turajlić (‘‘Cinema Komunismo‘‘), autorica koja i kroz ovu temu nastavlja izražavati interes za zaboravljenim pričama iz povijesti nekadašnje socijalističke Jugoslavije i akterima koji su svakako zaslužili veću pozornost negoli su je imali. Interesantno je za spomenuti što je Turajlić fenomen Stevana Labudovića obradila paralelno i kroz dokumentarac ‘‘Dosje Labudović: Ciné Guerillas‘‘ koji filmski medij predstavlja kao oružje političke borbe protiv kolonijalizma.

‘‘Funny Games‘‘ gledamo u srijedu, 29. svibnja s početkom od 18 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po posebnoj cijeni od 3 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije. ‘‘Dosje Labudović: Nesvrstani‘‘ je na rasporedu s početkom od 20.30h i cijena ulaznice za taj film je 4 eura.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Ciklus filmova Michaela Hanekea sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Austrijskog kulturnog foruma i udruženja Europa Cinemas

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade "Kultura nova", a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar

23. lipanj 2024 23:26