StoryEditorOCM
ĐiradaMJESEC NAŠEG FILMA

U Kino Zoni zadarska premijera nagrađenog kratkometražnog eksperimentalnog dokumentarnog filma ‘‘Valerija‘‘ Sare Jurinčić

Piše A. V. Š.
30. svibnja 2024. - 09:46

Kroz reviju ‘Mjesec našeg filma‘ u Kino Zoni ste ovog mjeseca imali priliku pogledati niz vrhunskih ostvarenja domaće kinematografije, a manifestaciju završavamo u petak 31. svibnja s zadarskom premijerom dobitnika ‘‘Srca Sarajeva‘‘, fantastičnim kratkometražnim eksperimentalnim dokumentarcem ‘‘Valerija‘‘ naše Zadranke Sare Jurinčić te višestruko nagrađivanom ratnom dramom Vinka Brešana, ‘‘Svjedoci‘‘!

Valerija je eksperimentalno dokumentarni film zamišljen kao intimni susret autorice i njenih pretkinja. Inspiriran portretima s otočkog groblja gdje je uobičajeno da žene i muškarci dok su još živi odlučuju o fotografiji koja će ih predstavljati na njihovom grobu nakon što umru.

Film Sare Jurinčić na poseban prikazuje čin zajedništva s davno preminulim rođacima, zaigrano istražujući percepcije sjećanja i loze. Uz spomenuto ‘Srce Sarajeva‘ za najbolji kratkometražni film, ‘‘Valerija‘‘ se našla u selekciji niza znamenitih festivala, a također se može pohvaliti i Grand prix nagradom na 25 FPS festivalu i nominacijom za Europsku filmsku nagradu.

Nakon ‘‘Valerije‘‘ ćete imati priliku pogledati još uvijek prilično kontroverznu ratnu dramu ‘‘Svjedoci‘‘!

Brešanov film nastao je po motivima romana ‘‘Ovce od gipsa‘‘ Jurice Pavičića inspiriranog istinitim događajem iz 1991. godine kad je grupa hrvatskih vojnika izvršila zločin nad srpskom obitelji. ‘‘Svjedoci‘‘ se sastoje od tri priče, od koji svaka počinje u istom trenutku – trenutku istrage ubojstva, i svaka daje novu vizuru onoga što se zaista dogodilo. Film tematizira gubljenje duše u ratu…

Zahvaljujući nevjerojatnom uspjehu njegovih komedija ‘‘Kako je počeo rat na mom otoku‘‘ i ‘‘Maršal‘‘, Brešan je 2003. uspio napraviti pravi autorski preokret adaptirajući za ono vrijeme posve ‘škakljivu‘ Pavičićevu knjigu. Zahvaljujući izuzetnom glumačkom ansamblu kojeg su među ostalom činili i: Leon Lučev, Alma Prica, Mirjana Karanović, Dražen Kuhn, Krešimir Mikić, Marinko Prga i Bojan Navojec te intrigantnoj priči i suverenoj režiji, ‘‘Svjedoci‘‘ su u konačnici osvojili niz međunarodnih i domaćih filmskih priznanja poput Zlatne arene za najbolju režiju, glumicu i glazbu ili posebnih nagrada na festivalima u Berlinu i Karlovym Varyma.

‘‘Valerija‘‘ i ‘‘Svjedoci‘‘ su na rasporedu u petak, 31. svibnja s početkom od 20, odnosno 20:15h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

 

24. lipanj 2024 13:59