Pčelice, njih 15, “sletjele” su u najveći i najljepši maslinik južne Istre, rasprostranjen duž Vodnjanske ceste, u vlasništvu tvrtke Oleum Maris, svjetski poznatog i priznatog brenda “Oio Vivo”. Cilj leta bio je sudjelovati u berbi maslina, uživati u masliniku, te upoznati se s maslinama i blagodatima maslinova ulja. Srijeda, 16. listopada, pokazala se idealnom zbog sunčanog vremena, dan uoči najavljenih kiša.
Naime, “Pčelice” su grupa mališana pulskog vrtića Centar, koji su u pratnji teta odgajateljica Sanele Bahor, Augustine Čuljak i Anite Pehar, u sklopu programa upoznavanja zavičaja, proveli dva nezaboravna sata berući sami masline. Prvi put gledali su berbu maslina uz pomoć najsuvremenije svjetske tehnologije, mehaniziranog tresača, i dvije platforme za skupljanje maslina, čišćenje lišća i transport u goleme kašete, francuske kompanije Pellenc.
A sve se to odvijalo, zahvaljujući ljubaznosti, susretljivosti i gostoprimstvu gospodina Velimira Jurića, člana Uprave Oleum Marisa, zaduženog za marketing. On se pokazao sjajnim domaćinom i odgajateljem, koji je mališane i tete proveo kroz nepregledan maslinik, pojašnjavajući im “abecedu” maslinarstva, uzgoja maslina, važnosti rane berbe, brze prerade te potrebe konzumacije ekstra djevičanskog maslinova ulja u zdravstvene svrhe. Vrtićani su bili najsretniji kada su sami ručicama brali jedre i zdrave plodove vodnjanske buže, natječući se tko će od njih više i brže napuniti kantice.
Tako su nam neki od njih kazali, kako male, ne tako velike maslinike, imaju njihovi roditelji i nonići, a većina njih voli maslinovo ulje, najviše na ribi, mesu, palenti, pašti i u salati.
- Kako je tu lijepo, ja bih ovdje stalno živio i brao masline, a ja bih ovdje, napravio kuću s bazenom i uživao po cijele dane! - priznali su nam Piero i Mate.
Naš sjajan vodič Velimir, unatoč obvezi nadgledanja berbe, nije krio zadovoljstvo posjetom mališana njihovu masliniku, priznajući nam da su ih tijekom 15 godina, koliko je star maslinik s 15.000 stabala rasprostranjenih na 56 ha, prvi put posjetili mališani iz vrtića.
- Osjećam istinsko zadovoljstvo kad vidim koliko su bili zainteresirani da sami beru masline i kako uživaju u suglasju s prirodom, pokazujući ljubav prema prirodi i životinjama (psićima koji su ih pratili, op.a.). To je jako važno, da već od malih nogu nauče o maslinama, maslinovu ulju i maslinarstvu po čemu je Istra, gdje žive, poznata diljem svijeta. Upravo tu, kod kuće, rađa se ljubav prema maslini, maslinovu ulju i zdravlju.
O specifičnostima ovogodišnje berbe Velimir ističe:
- Počeli smo s berbom 10. listopada i trajat će 30 radnih dana, ovisno o vremenskim (ne)prilikama. Ima puno ploda tako da očekujemo više od 400 tona maslina. Randmani su dosta loši, kao i svima, i do sada se kreću od šest do 13 posto, ovisno o sortama. Ipak se nadamo da ćemo proizvesti više od 40 tona ekstra djevičanskog maslinova ulja, vrhunske kvalitete. Razlog za niske randmane leži u velikoj suši i jakim vrućinama, u vrijeme formiranja ploda, tijekom srpnja i kolovoza, i kako je stigla kiša, u prekasnoj fazi sazrijevanja ploda, dobilo se na težini, tonaži, nauštrb ulja - napominje Jurić.
S obzirom na to da je i ekipa Masline s oduševljenjem gledala berbu uz pomoć najsuvremenije svjetske tehnologije, pitamo našeg domaćina kada očekuju da će im se ova velika investicija vratiti.
- Uvjereni smo da će nam se ova investicija isplatiti najdulje već za godinu i pol. Jer prije nam je tijekom berbe trebalo po 120 radnika, ako računate da se danas sat berbe plaća osam do devet eura, onda se lako izračuna da je ušteda neprocjenjiva, u svakom pogledu. Sada imamo samo petero pomoćnih radnika, koji poberu dijelove grana, gdje su još ostale pokoje masline - ističe Jurić kojem smo u ime Masline čestitali na sjajnim, svjetskim uspjesima, koje kontinuirano postiže njihovo tekuće zlato, nadaleko cijenjen brend “Oio Vivo”.
Najnovije svjetsko priznanje iz Španjolske, TOP 10 HEALTHY 2024 EVOO-a, po kojem je njihovo ulje od vodnjanske buže uvršteno među 10 svjetskih najzdravijih ulja, na temelju udjela polifenola, krasi odnedavno ionako bogatu paletu zlatnih medalja, svjetskih šampionata i prestižnih nagrada, od New Yorka, Dubaija, Tokija, Pariza, Berlina, Monte Carla, Londona i drugih europskih i svjetskih metropola. Njihova ulja već pet godina zaredom, osvajaju zlata na prestižnom natjecanju u New Yorku, a ove godine bogatiji su za čak četiri zlatne medalje, za svako njihovo monosortno ulje: vodnjansku bužu, žižoleru, rosinjolu i istarsku bjelicu. Uz to su već dvije godine po španjolskom EVOOLEUMU, svrstani među TOP 100 svjetskih ulja.
- Ove nagrade i priznanja, nama su potvrda i dokaz da dobro radimo, da pristupamo poslu krajnje profesionalno i odgovorno, surađujući sa stručnim institucijama, da vodimo računa o iznimnoj kvaliteti našeg brenda, da stalno ulažemo u daljnji prosperitet - veli naš sugovornik. Stoga ne čude ambiciozni planovi: izgradnja nove kušaonice, gdje će se njihovo zlatno ulje sljubljivati s istarskim delicijama i odabranim vinima, za što već imaju građevinsku dozvolu, trebala bi biti gotova do iduće turističke sezone. Zatim izgradnja vlastite uljare, na svojem terenu, a koja bi mogla svoja vrata otvoriti za dvije do tri godine. Također planiraju na iduće proljeće zasaditi četiri ha vinograda.
Na kraju našeg posjeta ovom najvećem masliniku južne Istre, oduševljenje nisu krili ni mališani, ni njihove tete, a ni naša ekipa.