Po pikantnosti i gorčini naša ulja su bez premca u svijetu, kaže Želimir Badurina, uspješni maslinar i vlasnik uljare u Lunu na otoku Pagu. On je spremno prihvatio inicijativu dr. Ivice Vlatkovića da se od samoniklih tisućljetnih lunjskih maslina ove godine proizvede ulje i dogodine, zajedno s uljima iz Dalmacije, pošalje na najveće svjetsko ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja NYIOOC u New Yorku.
"Ukoliko se pravilno poberu i prerade masline te sačuva kvaliteta to bi ulje moglo postati svjetska senzacija", smatra dr. Vlatković.
Ne govori napamet. Naš novigradsko-zadarski uspješni liječnik i maslinarski vizionar sa svojim uljima je sudjelovao na mnogim međunarodnim manifestacijama maslinara i uljara. Pet godina za redom za svoja ulja u New Yorku osvaja odličja.
Ovaj put dvije zlatne medalje za dva ekstra djevičanska ulja – monosortnu Šoltanku i blend od coratine i leccina pa dobro zna kakva ulja se cijene i što prestižna svjetska natjecanja znače za promidžbu i brendiranje, kao i za zemlju iz koje dolaze.
Najbolji primjer je ovogodišnji NYIOOC na kojemu su hrvatska ulja osvojila 66 zlatnih i 22 srebrne medalje.
"Po kvaliteti ulja četvrti smo na svijetu. Istra je potvrdila reputaciju, a mi iz Dalmacije da imamo kvalitetu", govori dr. Vlatković ne krijući zadovoljstvo što se o Hrvatskoj počelo govoriti i pisati u superlativima.
Čak je i utjecajni američki specijalizirani časopis i portal Olive Oil Times na naslovnici najavio i na više stranica objavio inspirativan tekst o usponu hrvatskog maslinarstva. Smatra da uz Istarsku i četiri dalmatinske županije u hrvatsku maslinarsku reprezentaciju treba uključiti i Primorsko-goransku, te Ličko-senjsku županiju kojoj pripada i kultno maslinarsko mjesto Lun na otoku Pagu.
To mjesto kao i njegove samonikle, više od tisuću godina stare masline još nisu valorizirani, koliko bi svojim fenomenom trebale biti i izvan Hrvatske.
Lunjske masline svjetski fenomen
S time je suglasan i Želimir Badurina, jedan od osnivača Maslinarske zadruge Lun koja, uz podršku Grada Novalje i tamošnje turističke zajednice upravlja "Vrtovima lunjskih maslina" kao turističkom destinacijom.
Lunjski maslinici protežu se na oko 400 ha i broje više od 80.000 stabala autohtone sorte oblica nacijepljene na divlju podlogu olea oleaster linea.
Badurina tvrdi da najstarija maslina na Lunu broji 2000 godina, a Vlatković domeće da je ovaj maslinik raritet ne samo otoka Paga i Hrvatske – na cijelom Mediteranu više nema ovako očuvanih divljih maslina u njihovu prirodnom okruženju. To, nažalost, nije dovoljno poznato čak ni u europskim, a kamoli svjetskim stručnim krugovima.
Zato i predlaže da se u sustavniju valorizaciju lunjskog fenomena krene korak po korak. Za početak predlaže: od ovogodišnje berbe proizvesti kvalitetno ulje da bi ga 2022. godine uputili na najveću svjetsku pozornicu maslinovih ulja – u New York.
Neka se svijet uvjeri u njihovu kvalitetu i otkrije još jednu maslinarsku zanimljivost iz Hrvatske. Ulje proizvedeno od tisućljetnih lunjskih maslina na NYIOOC-u pobudilo bi samo po sebi interes svijeta.
"Ukoliko se pravilno poberu i prerade masline te sačuva kvaliteta ulja, to ulje bi moglo postati senzacija NYIOOC-a, a time i puna valorizacija Luna kao maslinarskog kulturnog dobra", opetuje Vlatković.
Posebno ističe kako tisućljetne lunjske masline, zbog svoje kompleksne genetske determinacije i raznolikosti, kao i svog podrijetla, po istraživanju dr. Tatjane Klepo sadrže jedan od dva hrvatska divlja genoma i on se zove lunsko-lastovski.
Plodovi su sitni pa za kilogram ulja treba 15 do 20 kg maslina. No, ta ulja od lunjskih maslina nose svoju jedinstvenost u senzorici koju nigdje nitko ne može proizvesti zbog jedinstvenog teroara. Imaju i dodatna ljekovita svojstva, tvrdi dr. Vlatković.
Kako ih proizvesti da dogodine i na najvećoj svjetskoj pozornici, u konkurenciji više od tisuću uzoraka iz svih maslinarskih zemalja svijeta pokažu svoju osobitost i kvalitetu?
Prvi dogovor je pao
– Prvi dogovor o tome je već "pao" ovih dana. "Čuo sam se s dr. Vlatkovićem. Lipo smo razmijenili mišljenja i dogovorili plan postupanja s konačnim ciljem odlaska na smotru u New York – otkriva Badurina.
Radit će se najvjerojatnije tri ulja. Jedno od plodova samonikle masline, drugo od sorte korzikane nacijepljene na divlju podlogu i treće od oblice također na divljoj podlozi.
Sezona se, kaže Badurina, zasad dobro odvija, masline su dobro resale, pratit će ih i njegovati do berbe i onda odlučiti s kojih stabala brati i u koje vrijeme. Bitno je da plodovi budu zdravi, ubrani u trenu optimalne zrelosti i prerađeni isti dan, kaže. Preradit će se u njegovoj supermodernoj Uljari Lun linije Toscana enologica Mori – Oliomio, kapaciteta 850 kg na sat.
Za vrhunsko ulje treba i vrhunska maslina – zdrav neoštećen plod ručno ubran. Nositelj samog posla i organizator s lunjske strane će biti Maslinarska zadruga Lun, kao organizacija koja okuplja respektabilan broj maslinara.
"Oni su već upoznati s inicijativom i u sljedećem razdoblju će se početi s konzultacijama kako bi se dogovorili praktični koraci koje treba poduzeti", govori Badurina.
Ulje od divljih maslina, dodaje, izrazito je pikantno, a i voćnost je posebna, drugačija od ulja kultiviranih maslina. Hoće li se svidjeti svjetskim panelistima i organoleptičarima to će se tek vidjeti. Sigurno je da će biti kvalitetno, nositi naziv Maslinarske zadruge Lun i sadržavati "mali milijun" fenola.
Na kraju je Badurina još dodao misao prof. dr. sc. Đanija Benčića, inače velikog prijatelja Luna i lunjskih maslina:
"Hrvatska u valorizaciji svog maslinarstva i maslinova ulja u svijetu treba ići naprijed s lunjskim maslinama i lunjskim maslinikom, kako bi svijetu pokazala kako mi nismo nikakva mlada maslinarska zemlja, već spadamo u kulturu koja maslinarstvo baštini tisućama godina, a čemu su lunjske milenijske masline živi dokaz."
Ovome se više nema što dodati. A glede prijepora čije je ulje najbolje, ne zamjerite piscu ovih redaka na komentaru: Od svih istarskih, dalmatinskih i primorskih najbolja su hrvatska maslinova ulja!
*** Napomena: tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Masline iz srpnja 2021. godine
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....