StoryEditorOCM

MALA ŠKOLAZnate li kako pravilno kušati maslinovo ulje? Slijedite naše upute i uživajte kao pravi profesionalac

Piše dr.sc. Sandra Petričević, voditeljica panela Zadružnog saveza Dalmacije
27. studenog 2024. - 14:09

Kušajte izvanredno ekstra djevičansko maslinovo ulje nasuprot običnom maslinovu ulju, iskusite razlikovnost sami. Profesionalni kušači djevičanskih maslinovih ulja prolaze kroz zahtjevne postupke za ispitivanje okusno-mirisnih sposobnosti i daljnje stjecanje iskustva razlikovnosti pojedinih nedostataka i vrlina djevičanskih maslinovih ulja.

Promatranje iskusnih ocjenjivača je zadivljujuće - oni mogu reći od kojeg je kultivara masline dobiveno ulje, gdje je uzgajano (često čak i nadmorsku visinu i geografsko podrijetlo) i kada je ubrano. Probajte i vi, donosimo postupak!

Postupak kušanja

- Maslinovo ulje se ulije u plavu čašicu (zahtjev je da boja maslinova ulja ne utječe na prosuđivanje o kvaliteti)

- Čašica se uzme na dlan desne ruke i dlanom lijeve ruke (ili satnim stakalcem) pokrije otvor

- Čašica se lagano zaokreće u svim smjerovima da bi se ulje nanijelo na površinu čašice u što tanjem sloju i lagano ugrijalo (hlapive komponente arome sakupljaju se u prostoru čašice i koncentriraju)

- Kušač lagano podigne poklopac čašice i duboko udahne mirise (par sekundi)

- Lagano primakne čašicu ustima i uzme malo ulja (oko 3 ml) u usta

- Količina ulja se prenese na okusne papile jezika razmazujući, potom povučete zrak s obje strane usta mješajući ga sa uljem prije nego ga progutate

image
Shutterstock
image
Marko Miščević/ Cropix
27. studeni 2024 14:09