Zahvaljujući turistima, zaboravljeno voće vratilo se i na naše stolove
Ne kaže se uzalud: “Dok je smokve, neće biti gladi.”
U Dalmaciji se od davnina sadila na početku, na sredini i na kraju vinograda, kako bi se njome zasladilo i pod njezinim hladom predahnulo. Ona je zdrava, kalorična i hranjiva, a dobrobit koju probava ima od njezinih vlakana neopisiva je. Može trajati iznimno dugo, i više od sto godina, a korijenom, čija dužina dosegne i dvadeset i pet metara, sama sebi traži vodu.
Slatki suvenir
Čim se turizam nakon rata vratio u Dalmaciju, i domaći su se ljudi, znajući da turisti obožavaju ovo slatko ljetno voće, okrenuli uzgoju smokava. Zapravo, vratili su se pomalo zaboravljenoj i neopravdano podcijenjenoj smokvi. Zato danas gotovo svaki restoran i hotel diljem Hrvatske, posebno mali, obiteljski, u kojima je a...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....