StoryEditorOCM
ZdravljeRiječ stručnjaka

Analiza otkrila: sojino mlijeko sadrži manje kalorija i ima bolju kvalitetu proteina od zobenog i bademova mlijeka

Piše hina
2. listopada 2024. - 11:19
Sojino mlijeko, koje u prosjeku sadrži 38 kcal na jedan decilitar ima bolju ‘kvalitetu bjelančevina‘ u odnosu na zobeno i bademovo mlijeko, otkrili su istraživači njemačkoga Instituta Max RubnerAfp

Mliječne alternative biljnog porijekla uvelike se razlikuju po okusu, ali odabir zobenog, sojinog, kokosovog ili bademovog mlijeka čini razliku i kada je posrijedi njihova kalorijska vrijednost. 

Za one koji paze na dnevni unos kalorija, bademovo ili kokosovo mlijeko najbolja su opcija jer sadrže samo 13 do 21 kilokaloriju (kcal) na jedan decilitar, podaci su njemačkog Centra za savjetovanje potrošača.

Pritom treba imati na umu da to vrijedi samo za nezaslađene napitke.

Bademovo i kokosovo mlijeko također sadrže manje masti od kravljeg mlijeka.

image

Bademovo mlijeko sadrži manje masti od kravljeg mlijeka

Afp

Udio masti punomasnog mlijeka je 3,5 posto, s oko 65 kcal na jedan decilitar.

Obrano mlijeko s udjelom masti od 1,5 posto sadrži oko 45 kcal na jedan decilitar.

Ako ne konzumirate kravlje mlijeko, a želite povećati unos proteina u organizam, sojino mlijeko pravi je izbor za vas, podaci su njemačkoga Instituta Max Rubner, vladine istraživačke agencije fokusirane na prehranu.

Sojino mlijeko, koje u prosjeku sadrži 38 kcal na jedan decilitar ima bolju "kvalitetu bjelančevina" u odnosu na zobeno i bademovo mlijeko, otkrili su istraživači ovog Instituta, a to pripisuju visokom udjelu esencijalnih aminokiselina u sojinu mlijeku.

image

S obzirom na to da se zobeno mlijeko proizvodi iz žitarica, sadrži puno ugljikohidrata i malo proteina

Afp

Bolja kvaliteta proteina znači da organizam lakše prerađuje proteine iz sojina mlijeka.

S obzirom na to da se zobeno mlijeko proizvodi iz žitarica, sadrži puno ugljikohidrata i malo proteina.

Istodobno zobeno mlijeko sadrži 46 kcal na jedan decilitar, što je najviše u odnosu na sve biljne mliječne alternative koje su ispitivali njemački stručnjaci.

Biljna mlijeka za bariste, koja se često koriste za to da se postigne što više pjene obično sadrže još više kalorija i masnoća, upozoravaju iz Instituta.

image

Kuhanje sojina mlijeka

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 20:11