StoryEditorOCM

S OKUSOM SOLIValjate ribu u brašno prije prženja? Dodajte im još i ovo, a rezultat će vas oduševiti

Piše SPIZA SD
31. svibnja 2024. - 10:19

Baš je slatko grickati fino prženu sitnu ribu, a nije loše mašiti se ni za frigane lignje i kozice. Sve to bit će vam puno ukusnije napravite li mali odmak od dalmatinske klasike - valjanja navedenog u brašno prije prženja.

Bez brige, ne savjetujemo vam da prekrižite brašno, samo da mu dodate par sastojaka za bolji rezultat. Ako više volite klasiku, i za vas ćemo navesti jedan savjet, no idemo po redu.

Prije nego uvaljate ribu, kozice, lignje, sipice ili što već morsko namjeravate pržiti, brašnu dodajte malo gustina, malo griza i malo praška za pecivo. Dobit ćete mješavinu koja jamči najfiniju hrskavu koricu.

Ako ste više klasičan tip i volite izvorne recepte, ribu i plodove mora uvaljat ćete, vjerovali ili ne, u kestenovo brašno. Zašto? Tako se postupa u sjevernoj Italiji, gdje je veliki specijalitet fritto misto, a također je uobičajeno pripremati hrannu s kestenovim brašnom.

Možete ga pronaći u trgovinama zdravom hranom, a ideja je dobra ne samo zbog poštovanja prema tradiciji i otkrivanja novih okusa nego i zbog toga što je brašno od kestena dobar izvor vitamina E i C, magnezija, kalija i fosfora te je bogato vlaknima i fenolima.

Hrskava pržena riba

Sastojci:

500 g sitne ribe

30 g brašna

30 g škrobnog brašna

25 g griza

250 g brašna

na vrh noža praška za pecivo

ulje za prženje

sol

Priprema:

Pomiješajte brašno, gustin, griz i prašak za pecivo. Ribu očistite i isperite pa je posušite kuhinjskim papirom pa otprilike jednu šaku uvaljajte u smjesu s brašnom.

Otresite višak (bit će vam lakše koristite li cjedilo) pa ubacite u dobro zagrijano ulje i pržite do zlatne boje. Izvadite iz ulja na kuhinjski papir pa posolite.

Ponavljajte dok sve ne ispržite a po potrebi na pola prženja procijedite kako biste odstranili mrvice koje su se odlijepile za vrijeme prženja.

26. lipanj 2024 10:52